και την ανισοτιμία των Γυναικών στους χώρους εργασίας. Διαδηλώνουμε μαζί με τα Σωματεία σήμερα το απόγευμα στις 5.30 στα Προπύλαια.

Tο τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις εξελίξεις στο χώρο μας, έχει ανοίξει για τα καλά το καπάκι του υπονόμου και αποκαλύφθηκαν οι ανατριχιαστικοί εκβιασμοί που ασκούνται στις εργαζόμενες γυναίκες.

Με απύθμενη υποκρισία Κυβέρνηση και εργοδοτική ΓΣΣΕ καλούν να εργαστούμε όλοι μαζί από κοινού, εργοδότες και εργαζόμενοι, για μια λύση. Η ΓΣΕΕ καλεί σε συλλαλητήριο για την 8η Μάρτη με κεντρικό σύνθημα: «Για έναν κόσμο εργασίας χωρίς βία και παρενόχληση. Κύρωση της σύμβασης 190 της ILO…».

Ποιό είναι το περιεχόμενο της σύμβασης 190 της ILO (Διεθνούς Ομοσπονδίας Εργασίας) του οποίου την άμεση εφαρμογή μας καλεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ να διεκδικήσουμε;

Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας 190 έρχεται να ρυθμίσει ζητήματα βίας, παρενόχλησης, διάκρισης μέσα στα εργασιακά περιβάλλοντα, καθώς όπως αναφέρει ήδη στην πρώτη σελίδα του κειμένου «..η βία και η παρενόχληση είναι ασυμβίβαστα με την προώθηση βιώσιμων επιχειρήσεων και επηρεάζει αρνητικά την οργάνωση της εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις, την αφοσίωση των εργαζομένων, τη φήμη των επιχειρήσεων και την παραγωγικότητα…».

Το παραπάνω πλαίσιο αποκρύπτει πως η εργαζόμενη γυναίκα στους χώρους εργασίας υφίσταται διπλή εκμετάλλευση ως εργαζόμενη και ως γυναίκα, πως αυτές οι δυο πλευρές δεν είναι ανεξάρτητες η μια από την άλλη αλλά συνθέτουν από κοινού το πρόβλημα της διπλής εκμετάλλευσης, παράγωγα του οποίου είναι η βία και η σεξουαλική παρενόχληση στους εργασιακούς χώρους.

Αντίθετα, παρουσιάζει το πρόβλημα σα να αφορά από κοινού εργαζόμενους και εργοδότες. Συνεπώς υποδεικνύει λύση στην κατεύθυνση της συνεργασίας των εργαζόμενων με την εργοδοσία, δηλαδή των θυμάτων με τους θύτες!

Σε αυτό το πνεύμα πληθαίνουν οι παρεμβάσεις από εκπροσώπους μεγάλων Ιδρυμάτων και διάφορες ΜΚΟ που υποδεικνύουν ως λύση διάφορους Κώδικες Δεοντολογίας, σαν αυτούς που διαμορφώνει η Κυβέρνηση μαζί με τους εργοδότες για τους χώρους του Πολιτισμού. Η πείρα από την εφαρμογή παρόμοιων πολιτικών σε επίπεδο Ε.Ε. εδώ και χρόνια αποδεικνύει πως όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αντίθετα συμβάλλουν στην συσκότιση των αιτίων και τελικά στην ενίσχυση των παραγόντων που το συντηρούν.

Δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις στο πρόβλημα της γυναικείας εκμετάλευσης από κυβέρνηση, εργοδοσία, Ε.Ε., όλους αυτούς που το δημιουργούν, το συντηρούν, συγκαλύπτουν τις αιτίες του.

Δυναμώνουμε τη φωνή μας ενάντια στην καταπίεση και την ανισοτιμία των Γυναικών στους χώρους εργασίας. Διαδηλώνουμε μαζί με τα Σωματεία σήμερα το απόγευμα στις 5.30 στα Προπύλαια.