Μετά από ένα χρόνο αναγκαστικής ανεργίας για τον κλάδο μας, και ενώ ακόμα χιλιάδες συνάδελφοί μας έχουν βρεθεί χωρίς καμία στήριξη, η κυβέρνηση υποκριτικά ανοίγει τη συζήτηση για κώδικες δεοντολογίας προσπαθώντας να κρύψει τις ευθύνες της για τη σημερινή κατάσταση.

Το κύμα καταγγελιών για σεξουαλική παρενόχληση και άλλες μορφές βίας ενάντια σε εργαζόμενες και εργαζόμενους καλλιτέχνες και σπουδαστές που ξεκίνησε, είναι σημαντικό να ενθαρρυνθεί και να συνεχιστεί, μέχρις ότου να καταδικαστούν όλοι οι ένοχοι συμπεριλαμβανομένου του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου για τον οποίο η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων προκαλεί αποτροπιασμό.

Καταλαβαίνουμε πως το εργασιακό περιβάλλον που βιώνουμε όλοι οι νέοι καλλιτέχνες οδηγεί στο φόβο. Οδηγεί στην επικίνδυνη λογική που λέει “μη μιλήσεις γιατί αύριο δεν θα έχεις δουλειά” ή “πρέπει να τα έχεις καλά με αυτόν που σου δίνει δουλειά” για να συνεχίσεις να είσαι στο επάγγελμα. Αυτή η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι η σκληρή πραγματικότητα του κλάδου μας, που πατάει σε σειρά νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας των Συλλογικών Συμβάσεων, στην εργασιακή ανασφάλεια.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας που φέρνει η σημερινή κυβέρνηση ως δήθεν απάντηση στα προβλήματα στην πραγματικότητα ενισχύει το διευθυντικό δικαίωμα, καθιστά τον εργαζόμενο ακόμα πιο εκτεθειμένο σε πιέσεις εκ μέρους του εργοδότη. Με βάση τα λεγόμενα του Υφυπουργού, το θύμα με την υπογραφή του θα είναι και συνυπεύθυνο αν κάνει πρόβα εκτός θεάτρου.

Αυτή η πραγματικότητα είναι η πηγή του φόβου, της ανοχής στους κάθε είδους εκβιασμούς. Αυτόν τον φόβο μπορεί να σπάσει μόνο η δύναμη της συλλογικής δράσης μας.

Σαν Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος παροτρύνουμε όλους τους συναδέλφους να ξεπεράσουν τον ατομικό τους φόβο και να έρθουν όλες οι περιπτώσεις στα Σωματεία μας. Τον τελευταίο χρόνο μέσα από τους αγώνες που δώσαμε μάθαμε όλοι πως η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τη συλλογικότητα. Έτσι θα συνεχίσουμε.

Απαιτούμε:

  • Να βαρύνουν οι ποινές για κακοποίηση και παρενόχληση! Ο Ποινικός Κώδικας της προηγούμενης κυβέρνησης που διατηρεί η σημερινή “ρίχνει στα μαλακά” τους ενόχους.
  • Εδώ και τώρα Συλλογικές Συμβάσεις σε όλους τους χώρους εργασίας. Να υψωθεί μια πραγματική ασπίδα προστασίας.
  • Να σπάσει ο φόβος και η ανασφάλεια.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                            Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                Κώστας Σταυρόπουλος