Χθες ύστερα από την κινητοποίηση των σωματείων προς το Υπουργείο Εργασίας και την Βουλή, αντιπροσωπεία των σωματείων συναντήθηκε με την κα Στρατινάκη, Γενική Γραμματέα Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να πάρουμε απαντήσεις στα αιτήματα που έχουμε θέσει σε σχέση με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων του κλάδου.

Τι προέκυψε από την συνάντηση:

  • Για την αποζημίωση μέσω μονομερών δηλώσεων για Γενάρη-Φλεβάρη: είπαν πως είναι θέμα ημερών να δημοσιευτεί η απόφαση στο ΦΕΚ, και ενημέρωσαν πως θα μπει νέα προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι 10 Μάρτη.
  • Για το πρόβλημα με τους επιδοτούμενους ανέργους μέσω ΟΑΕΔ: μας είπαν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ξεχωριστά όσους παίρνουν για λίγες μέρες την επιδότηση καθώς υπάρχει τεχνική δυσκολία. Επίσης μας είπαν πως η συνολική λύση του προβλήματος αφορά ένα σύνολο 150 χιλιάδων εργαζόμενων από όλους τους κλάδους οι οποίοι κόβονται για τον ίδιο λόγο (λόγω επιδότησης ανεργίας), οπότε αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό μέγεθος που θέλουν να το εξετάσουν.
  • Για τους αποκλεισμένους από το εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ λόγω ετεροαπασχόλησης: Βάλαμε την θέση μας πως δεν μπορεί να απαιτούν από έναν εργαζόμενο να ζήσει χωρίς εισόδημα και χωρίς καμία αποζημίωση από Μάη μέχρι Δεκέμβρη όταν χορηγήθηκε η αποζημίωση του Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Μας είπαν πως είναι σωστή η θέση μας και πως εξετάζουν τρόπο λύσης ώστε να πάρουν το εποχικό του 2020 και όσοι ετεροαπασχολήθηκαν κατά τους μήνες επιδότησης με πιθανό σενάριο την έκδοση εγκυκλίου από τον ΟΑΕΔ που να παρακάμπτει την διασταύρωση απασχόλησης για το παραπάνω διάστημα.
  • Για το αίτημα να ενταχθούν στην επιδότηση ενοικίου και οι μονομερείς δηλώσεις απάντησαν πως θα το ξαναδούν
  • Για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης που βρίσκονται σε αναστολή διευκρινίστηκε πως δεν χάνουν την αναστολή εάν εργαστούν με μερική απασχόληση
  • Μεταφέραμε το πρόβλημα που έχει αναφερθεί σε σχέση με την επιδότηση Νοέμβρη Δεκέμβρη από αρκετούς συναδέλφους πως ενώ έκαναν αίτηση και για τους δυο μήνες, αποζημιώθηκαν μόνο για τον έναν. Μας απάντησαν πως απορρίφθηκαν αιτήσεις για δυο λόγους, είτε για επιδότηση ανεργίας, είτε για πλήρη απασχόληση (40-ωρο). Στην παρατήρησή μας πως οι αναφορές έρχονται από συναδέλφους που δεν εμπίπτουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, απάντησαν πως υπάρχει περίπτωση λάθους και θα πρέπει να εξεταστεί κάθε περίπτωση ατομικά. Μας ζήτησαν να συγκεντρώσουμε τα ΑΦΜ των συναδέλφων και να τα παραδώσουμε προκειμένου να γίνει έλεγχος (δείτε ξεχωριστή ανακοίνωση)
  • Τέλος στην ερώτησή μας για ποιο λόγο άνοιξε ξανά η πλατφόρμα για τις προηγούμενες επιδοτήσεις (από Σεπτέμβρη έως Δεκέμβρη) μας απάντησαν πως σύμφωνα με τα στοιχεία τους πολλοί δεν έχουν κάνει αίτηση ενώ είχαν τις προϋποθέσεις.

Πρέπει να τονίσουμε πως η στάση των παραγόντων του Υπ. Εργασίας ήταν πολύ θετική σε αντίθεση με προηγούμενες φορές που έχουμε πάει. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η κινητοποίηση μας που με την μαζικότητα και τον παλμό της προκάλεσε έκπληξη ακόμα και στην φρουρά του Υπουργείου.

Ήταν μια σημαντική μέρα για τον κλάδο γιατί αποδείξαμε πως έχουμε την δύναμη να επιβάλλουμε το δίκιο μας. Μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα μέσα από την συσπείρωση του κλάδου, την μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες του Σωματείου. Παραμένουμε σε επιφυλακή για όσα δεσμεύτηκαν, συνεχίζουμε τον αγώνα για να μην μείνει κανένας εργαζόμενος έξω από τα μέτρα στήριξης.

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού Τρίτη 16 Φλεβάρη και ώρα 12 στα Προπύλαια (Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) προκειμένου να παραδώσουμε το ψήφισμα και τις υπογραφές στη Βουλή, με αίτημα την κατάργηση του άρθρου 8 του «νομοσχεδίου Λιβάνιου» («Για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα») που ενισχύει την λογοκρισία και την απαγόρευση διακίνησης του καλλιτεχνικού έργου με πρόσχημα την «υποκίνηση σε βία ή μίσος»

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                              Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                Κώστας Σταυρόπουλος