Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα:

Δεν έχουμε ενημέρωση. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Υπ. Εργασίας η πλατφόρμα για την αίτηση Αποζημίωσης θα ανοίξει πρώτα για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο έως 20 Οκτώβρη και ύστερα για τις πρόσφατες εγγραφές. Δεν υπάρχει καταληκτική προθεσμία για τις αιτήσεις αποζημίωσης, η 10η Γενάρη είναι καταληκτική για την εγγραφή στο Μητρώο.

Για τους συναδέλφους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο:

Δεν χρειάζεται να επανεγγραφούν στο Μητρώο. Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα θα υποβάλλουν τις αιτήσεις, ξεχωριστά για κάθε μήνα.

Για την Αποζημίωση λόγω αναστολής και την Αποζημίωση μέσω του Μητρώου:

Μπορεί κάποιος να κάνει αίτηση για αποζημίωση και με τους δυο τρόπους χωρίς να κινδυνεύει να αποκλειστεί, όμως θα πάρει μόνο από την μια διαδικασία, είτε μέσω του Μητρώου είτε μέσω αναστολής.

Για τις ειδικότητες στο Μητρώο Καλλιτεχνών:

Προστέθηκαν νέες ειδικότητες, 40 τον αριθμό, καθώς και η δυνατότητα να δηλώσουμε πάνω από μια ειδικότητα. Σε κάποιες ειδικότητες που δεν είναι σαφές τι πρέπει να επιλέξουμε (π.χ. μουσικοί νυχτερινών κέντρων / οργανοπαίχτες νυχτερινών κέντρων), προτείνουμε να γίνεται ξεχωριστή αίτηση και για τις δυο ή περισσότερες συναφείς ειδικότητες.

Για την δυνατότητα διόρθωσης/τροποποίησης της δήλωσης εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών:

Δόθηκε η δυνατότητα διόρθωσης/τροποποίησης της αρχικής δήλωσης εγγραφής. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε Ορθή Επανάληψη. Τα στοιχεία που διορθώνουμε αντικαθιστούν τα προηγούμενα. Εάν θέλουμε να προσθέσουμε και δεύτερη ειδικότητα, δεν κάνουμε διόρθωση ή τροποποίηση, αλλά υποβάλουμε ξεχωριστή δήλωση. Μπορούμε να δηλώσουμε απεριόριστο αριθμό ειδικοτήτων, με ξεχωριστή όμως δήλωση  ανά ειδικότητα.

Για συναδέλφους που έχουν ενεργή σύμβαση μέσα στους μήνες Νοέμβρη Δεκέμβρη:

Δικαιούνται την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού εφόσον δεν συμπληρώνουν πλήρη ημερολογιακό μήνα. Σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα του Υπ. Εργασίας η πλατφόρμα θα δίνει το επίδομα σε όσους έχουν κάτω από  25 ένσημα ανά μήνα.

Για τους μουσικούς του δρόμου:

Με τις πρόσφατες αλλαγές προστέθηκε στο Μητρώο η ειδικότητα Μουσικός Δρόμου. Αυτό δεν απαιτεί κάποια συνοδευτικά έγγραφα, προφανώς κάποιος μπορεί να επισυνάψει τίτλους σπουδών εάν διαθέτει. Πάντως η αίτηση γίνεται με βάση την δήλωση.

Για τους νέους συναδέλφους που δεν έχουν τις προϋποθέσεις (4 χρόνια ή 2 συν τίτλο σπουδών):

Η απόρριψη των νέων συναδέλφων είναι ένας ακατανόητος κόφτης και έχουμε ζητήσει να εντάσσονται στο Μητρώο όσοι ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα μέσα στο 2019 (όσοι έχουν 5 ένσημα μέσα στο 2019) αλλά και οι άνεργοι του κλάδου. Σε αυτό το αίτημα δεν έχουμε πάρει συγκεκριμένη απάντηση.

Για την επιδότηση ενοικίου και τα υπόλοιπα μέτρα (προστασία πρώτης κατοικίας, προστασία από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, διακοπή παροχής ρεύματος κ.λ.π.):

Για την επιδότηση ενοικίου το Υπ. Εργασίας μας παρέπεμψε στο Υπ. Οικονομικών.  Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα το εξετάζουν από την σκοπιά των “αντοχών της οικονομίας” δηλαδή των προτεραιοτήτων του κράτους μέσα στις οποίες δεν είναι οι ανάγκες των εργαζόμενων.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα, προστασία πρώτης κατοικίας κ.λ.π. η απάντηση είναι αρνητική. Αντίθετα θα επιδιώξουν να βελτιωθεί η εισπραξιμότητα σε βάρος των εργαζόμενων που βρίσκονται χωρίς εισόδημα. Για παράδειγμα η ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε εισπρακτικό σαφάρι με διακοπές ρεύματος, μόνο για την Αττική θα φτάσουν τις 7 χιλιάδες.

Για τις καθυστερήσεις στην διαδικασία πίστωσης των χρημάτων στους δικαιούχους: Από πλευράς Υπουργείου Εργασίας μας ενημέρωσαν πως είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, πως μέχρι και σήμερα πιστώνονται χρήματα στους λογαριασμούς συναδέλφων.