Ενημερώνουμε τους συναδέλφους πως ανακοινώθηκε επίσημα η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους €534 για τους μήνες Νοέμβρη Δεκέμβρη για τους εργαζόμενους της Τέχνης και του Πολιτισμού εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις και θα έχουν γραφτεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, (https://artandcultureprofessionals.services.gov.gr/) μέχρι τις 10 Γενάρη.

Δικαιούχοι είναι και οι ήδη εγγεγραμμένοι στο Μητρώο.

Υπάρχει πλέον δυνατότητα διόρθωσης ή συμπλήρωσης της δήλωσης εγγραφής στο Μητρώο, έχουν προστεθεί 40 επιπλέον επαγγελματικές ειδικότητες από όλους τους χώρους της Τέχνης και του Πολιτισμού, υπάρχει η δυνατότητα να δηλώσουμε περισσότερες από μια ειδικότητες.

Οι προϋποθέσεις είναι αυτές που ίσχυαν και προηγουμένως:

  1. Εμπρόθεσμη εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών (μέχρι τις 10 Γενάρη).
  2. Να μην υπάρχει ενεργή σύμβαση με εργοδότη για πλήρη ημερολογιακό μήνα. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Υπ. Εργασίας θα λάβουν την αποζημίωση όσοι  έχουν  λιγότερα από 25 ένσημα το μήνα της επιδότησης.
  3. Όσοι έχουν ενεργή σύμβαση με εργοδότη η οποία είναι σε καθεστώς αναστολής δικαιούνται την αποζημίωση μέσω της διαδικασίας αναστολής αλλά όχι ταυτόχρονα και μέσω του Μητρώου.
  4. Αποκλείονται όσοι βρίσκονται σε πρόγραμμα επιδότησης ανέργων του ΟΑΕΔ για τους μήνες της αποζημίωσης.
  5. Δεν απαιτείται επισύναψη στοιχείων, αρκεί η υπεύθυνη δήλωση του εργαζόμενου.

Συνάδελφοι, τα παραπάνω μέτρα ήταν επιβεβλημένα και προέκυψαν κάτω και από την πίεση που άσκησαν οι αγώνες μας και όχι γιατί η Κυβέρνηση νοιάζεται για τους εργαζόμενους του κλάδου μας. Όμως βρίσκονται πολύ πίσω σε σχέση με τις πραγματικές μας ανάγκες. Υπενθυμίζουμε πως δεν έγιναν δεκτά βασικά αιτήματα:

  1. Αναδρομική καταβολή της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη για τους συναδέλφους που δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες.
  2. Να ενταχθούν στους δικαιούχους των αποζημιώσεων του καλοκαιριού για τους ελεύθερους επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ του κλάδου μας.
  3. Να ισχύει το μέτρο της επιδότησης ενοικίου για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο όπως ισχύει για τους εργαζόμενους σε αναστολή.
  4. Προστασία εργαζόμενων και ανέργων από πλειστηριασμούς, κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών για χρέη προς Εφορία-Τράπεζες-ΔΕΚΟ, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα-νερό-τηλέφωνο. Διαγραφή χρεών για όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταποκριθούν .

Η κυβέρνηση με ανακοινώσεις της  προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικόνα που την εμφανίζει να κάνει τα πάντα για να επιδοτήσει όσους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου μπορεί. Τα δικά της στοιχεία τη διαψεύδουν αφού φαίνεται ότι μόλις 16.000 εργαζόμενοι, από τους 100.000 που υπολόγιζε το Μάρτιο, πήραν την επιδότηση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.  Αν πραγματικά ήθελε να επιδοτήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου θα έκανε δεκτή την πρόταση του Σωματείου μας και πολλών άλλων, να  επιδοτήσει όσους είχαν λίγα ένσημα το 2019 ή και νωρίτερα. Αντ’ αυτού προσπαθεί να περάσει τη λογική της «ατομικής ευθύνης» και στο ζήτημα της επιβίωσης κάνοντας κριτική σε όσους δεν εγγράφηκαν έγκαιρα στο Μητρώο. Αποφασίζει και να τους τιμωρήσει αρνούμενη να τους εντάξει αναδρομικά στην επιδότηση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Ο λόγος που επικαλείται η Κυβέρνηση είναι η δικαιοσύνη και η ισονομία, δείχνοντας καθαρά την πρόθεση της να διασπάσει τον κλάδο με ψίχουλα.

Η Κυβέρνηση θέλει να αποδεχθούμε το ότι, όλοι όσοι ζούσαμε από  αυτό το επάγγελμα, δε θα χωράμε στην επόμενη μέρα. Γι’ αυτό χρειάζεται το Μητρώο σαν εργαλείο «κόφτη» αυτών που περισσεύουν. Γι’ αυτό δε λένε κουβέντα όταν τους ρωτάμε ποιος είναι ο στόχος του Μητρώου.

Σήμερα προσπαθούν να το αναβαθμίσουν συνδέοντας το  με την επιδότηση, βάζοντας  ως πρώτο «κόφτη» ένα προϋπολογισμό που καλύπτει μόνο 20.000 εργαζόμενους. Άραγε αν γραφτούν στο Μητρώο 100.000 εργαζόμενοι θα πάρουν όλοι την επιδότηση;

Η πρωτοφανής ενότητα που υπάρχει όλους αυτούς τους μήνες στον κλάδο μας ακύρωσε τη νομιμοποίηση των Κυβερνητικών σχεδιασμών στις συνειδήσεις των συναδέλφων μας. Οι χιλιάδες συνάδελφοι που έχουν ήδη γραφτεί και όσοι θα γραφτούν τις επόμενες ημέρες μέχρι τις 10 Γενάρη, που αποτελεί τη νέα προθεσμία, δεν αποδέχονται και δε στηρίζουν  τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς για το Μητρώο. Αντίθετα στηρίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες Του Σωματείου μας για την κάλυψη της επιβίωσης όλων, για όσο διάστημα  οι επιπτώσεις της πανδημίας  δεν μας επιτρέπουν να ζήσουμε από τη δουλειά μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                       Κώστας Σταυρόπουλος