Η κυβέρνηση εκτιμώντας σοβαρά τις πιέσεις που άσκησαν τα Σωματεία μας όλο αυτό το διάστημα και εκτιμώντας την αγανάκτηση που υπάρχει γενικευμένα στο κλάδο μας, προχώρησε σε σχέδιο νόμου για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων στο Πολιτισμό για Νοέμβρη – Δεκέμβρη.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πέρα από το ότι μετρά τις δημοσιονομικές απώλειες που προκύπτουν από μέτρα στήριξής μας, μετρά και τις αντιδράσεις μας. Φυσικά αυτή η παροχή της αποζημίωσης για Νοέμβρη – Δεκέμβρη δε καλύπτει τα αιτήματά μας για την επιβίωση σ’ αυτό τον πολύ δύσκολο χειμώνα για τον κλάδο μας. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αναδρομικά το επίδομα του  Σεπτέμβρη – Οκτώβρη σε όσους συναδέλφους δε πρόλαβαν τη προηγούμενη προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών. Δεν εντάσσει μέσα στα μέτρα αυτά τη μείωση ενοικίου, την απαγόρευση διακοπής ρεύματος και εξώσεων και τη διαγραφή χρεών σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να τα καλύψουν. Η νέα προθεσμία που βάζει για εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών είναι έως τις 10 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστώσεις των χρημάτων που αφορούν Νοέμβρη και Δεκέμβρη θα γίνουν τέλος Γενάρη.

Δηλαδή θα πρέπει να ζούμε με 534 € το μήνα, με τα χρέη να μας κυνηγούν, πληρώνοντας χωρίς καμία ελάφρυνση το ενοίκιο, και επιπλέον αυτή την επιδότηση της φτώχειας να την παίρνουμε με δύο μήνες καθυστέρηση. Μια τέτοια ζωή είναι το δώρο της κυβέρνησης στους εργαζόμενους του κλάδου μας για τα Χριστούγεννα που έρχονται. Όλα αυτά με ημερομηνία λήξης αφού από τον Γενάρη και μετά αυτοί που μας έχουν απαγορεύσει την εργασία δεν μας υπόσχονται τίποτα για το πώς θα επιβιώσουμε. Επιπλέον, τα παραπάνω «προνόμια» αφορούν μία μειονότητα αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου την επιδότηση του Σεπτέμβρη – Οκτώβρη την πήραν μόνο 17.000 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων στον Πολιτισμό.

Ως Σωματείο θα επιμείνουμε να δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου το αναγκαίο πλέγμα προστασίας της επιβίωσής μας που έχουμε καταθέσει στα Υπουργεία. Συγχρόνως, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη ιδιαίτερα αυτές τις γιορτινές ημέρες.