Η αυριανή απεργία έχει σοβαρές προϋποθέσεις να αποτελέσει μια ηχηρή απάντηση στην συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στους εργαζόμενους και στο οργανωμένο εργατικό κίνημα.

Έρχεται λίγες μέρες ύστερα από τον αγωνιστικό εορτασμό της 17ης Νοέμβρη όπου η κυβέρνηση επιχείρησε με ένα πρωτοφανές όργιο καταστολής να επιβάλλει γενικό σιωπητήριο στο λαϊκό κίνημα. Παρά την καταστολή, τις προσαγωγές και συλλήψεις συνδικαλιστών, τις απειλές και τους τραμπουκισμούς ακόμα και σε βάρος πολιτικών αρχηγών και βουλευτών, η κυβέρνηση έχασε αυτή την μάχη γιατί το συνολικό μήνυμα που βγήκε ήταν μήνυμα ανυπακοής στον αυταρχισμό.

Αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά πως η πανδημία και τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επιβολή αντιλαϊκών-αντεργατικών μέτρων, για την καταστολή κάθε διαμαρτυρίας. Μάλιστα αυτές τις επιδόσεις της κυβέρνησης στην υποκρισία αντιγράφει και η μεγάλη εργοδοσία. Συγκεκριμένα, γνωστή εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών, η οποία πιέζει τους εργαζόμενους να πάνε για δουλειά ακόμα και άρρωστοι, είχε το θράσος να απειλήσει πως η απεργία παραβιάζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και πως όσοι θέλουν να απεργήσουν θα πρέπει να ζητήσουν άδεια από τον …Χαρδαλιά!!!

Δεν πρέπει να μας κάνει εντύπωση αυτό το θράσος. Με κλειστούς τους περισσότερους εργασιακούς χώρους, με τις μικρές επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο μην αντέχοντας τα συσσωρευμένα χρέη, με τους εργαζόμενους του κλάδου μας να είναι χωρίς εισόδημα εδώ και 9 μήνες, κυβέρνηση και μεγάλοι εργοδότες θεωρούν πως σήμερα μπορούν να επιβάλλουν ακόμα και τις πιο εξωφρενικές αξιώσεις τους.

Έτσι ετοιμάζονται να νομοθετήσουν κατάργηση του 8-ωρου, της Κυριακάτικης αργίας, γενίκευση της τηλε-εργασίας. Ταυτόχρονα απαιτούν από τα σωματεία παράδοση του μητρώου μελών τους στο κράτος αλλά και αναλυτικών στοιχείων (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να στοχοποιούν όσους εργαζόμενους συμμετέχουν στην δράση, όσους ψηφίζουν υπέρ της απεργίας.

Με αυτά τα δεδομένα αποκτάει ακόμα μεγαλύτερο βάρος η διάθεση αντίστασης που έρχεται από μια σειρά χώρους που δουλεύουν συνάδελφοι μας. Από τα σύνολα της ΕΡΤ, από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, από το Εθνικό Θέατρο και άλλους χώρους. Ακόμα και η προσπάθεια της εργοδοσίας να αποφύγει την εκδήλωση απεργίας μεταθέτοντας προγραμματισμένες πρόβες είναι ενδεικτική του κλίματος.

Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους πως το επόμενο διάστημα το κάλεσμα του σωματείου μας σε συσπείρωση και οργανωμένη πάλη θα βρει πολύ περισσότερους αποδέκτες ανάμεσα στους εργαζόμενους που εξοργίζονται από την κατάσταση που ζούμε αλλά διστάζουν να κάνουν το βήμα. Τις τελευταίες ώρες που μένουν, σε όποιο χώρο έχει απομείνει για πρόβες και γυρίσματα, να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι τη συμμετοχή στην απεργία. Μία τέτοια στάση θα είναι το πιο σημαντικό μας όπλο στην επόμενη μέρα που τα δικαιώματά μας θα είναι στο στόχαστρο.

Για το Δ.Σ.

                                    Ο Πρόεδρος                                               Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                               Κώστας Σταυρόπουλος