Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στο Δ.Σ. της ΠΟΘΑ που ενημερώνει αναλυτικά για τη στάση της ΠΟΘΑ στη τελευταία τηλεδιάσκεψη.

Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία

Θεάματος Ακροάματος

Δ.Α.Σ – Π.Ο.Θ.Α E-mail : das.potha@gmail.com

 Αθήνα, 15/11/20

 ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ!

Συνάδελφοι,

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων όπου και με αφορμή την πανδημία κορυφώνεται η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας απέναντι στα αυτονόητα, όπως είναι η υγεία και τα δικαιώματα ακόμα και στο να συζητάμε, ακόμα και στο να διεκδικούμε. Η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα για την θωράκιση της Δημόσιας Υγείας στο όνομα των αντοχών της οικονομίας, προκρίνοντας μέτρα γενικευμένου περιορισμού της κοινωνικής ζωής. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το σύστημα υγείας μπορεί σε λίγες μέρες από τώρα να γίνει όχι μόνο σύστημα μιας νόσου, αλλά σύστημα διαλογής ποιοι θα επιβιώσουν και ποιοι όχι.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει κλίμα φόβου για να φέρει σε αυτή την περίοδο, τις απαιτήσεις της μεγάλης εργοδοσίας στη Βουλή, νομοθετώντας την κατάργηση του 8-ώρου, την επέκταση της τηλε-εργασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και την απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία.

Στον χώρο μας συνεχίζονται σημαντικές εξελίξεις με ευρύτερη σημασία. Στην Λυρική έχουμε απόλυση συναδέλφου χορευτή. Έχουμε καταγγελίες για μεγάλες εταιρείες παραγωγής στα σίριαλ που αποκρύπτουν κρούσματα κορωνοϊού στους χώρους εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων. Στο Εθνικό Θέατρο βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια έμμεσης καταστρατήγησης των κατακτήσεων που είχαμε στο Θέατρο όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής καλεί τους μουσικούς να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με πολύ χειρότερους όρους. Μάλιστα το επιχείρημα πως «δεν είναι μόνιμοι συνεργάτες του Θεάτρου» ανοίγει τον δρόμο για συνολική κατάργηση της Σύμβασης, αφού αυτό αφορά και τους ηθοποιούς.

Από την άλλη έχουμε σωματεία και ομοσπονδίες που δίνουν μια μεγάλη μάχη για κλιμάκωση της πάλης, για δυνάμωμα του αγώνα μας, για να σπάει το κλίμα που πάει να περάσει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή η μάσκα που φοράμε να γίνει και το φίμωτρό μας. Έχουμε την απόφαση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για απεργία στις 26 Νοέμβρη ενάντια στα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης. Έχουμε πρωτοβουλίες σωματείων που αναπτύσσουν πολύπλευρη αγωνιστική δράση για τα θέματα του κλάδου όπως τα προηγούμενα, αλλά και γενικότερα θέματα που απασχολούν όλους τους εργαζόμενους, όπως η πρόσφατη Ημέρα Δράσης για την Υγεία και η Ημέρα Δράσης για τις συγκοινωνίες, η ενημέρωση των εργαζόμενων για τα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης. (Συνέλευση όλων των Σωματείων της Λυρικής, κινητοποιήσεις ΠΜΣ , ΣΕΗ)

Στην πιο κρίσιμη φάση του αγώνα μας το Προεδρείο της ΠΟΘΑ με αποκαλυπτικό τρόπο μας καλεί να συζητήσουμε γενικά και αόριστα ένα χαρτοπόλεμο αιτημάτων και γενικά και αόριστα για μια απεργία που δεν θέλει κανείς από την πλειοψηφία τους να κάνει ή να οργανώσει.

Συγκεκριμένα στην τελευταία τηλεδιάσκεψη εκφράστηκαν πολύ έντονα οι απόψεις και οι θέσεις της εργοδοσίας στις τηλεοπτικές παραγωγές. Ο ΠΜΣ κατέθεσε ολοκληρωμένο πλαίσιο κι εκεί αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα ελλιπή μέτρα προστασίας και την έξαρση κρουσμάτων σε τηλεοπτικά γυρίσματα. Οι εκπρόσωποι της ΕΤΕΚΤ (εκπροσωπεί τεχνικούς τηλεόρασης και κινηματογράφου), στην αρχή δεικτικά είπαν πως δεν πρέπει να γράφονται αυτά, ότι δεν ισχύουν(?!), ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μετά από λίγα λεπτά, άλλαξαν γνώμη και μας είπαν ότι όντως είναι υπαρκτά τα προβλήματα, αλλά ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα για αυτά.  Στο τέλος, κορυφώνοντας,  απαιτήσαν να μη γίνει καμία αναφορά από την ΠΟΘΑ για το ζήτημα των σίριαλ, γιατί θα είναι αιτία να απολυθούν εργαζόμενοι από τις παραγωγές αυτές(?!).

Γιατί η ΠΟΘΑ αρνείται να θίξει ένα σοβαρό πρόβλημα που εξοργίζει τους περισσότερους συναδέλφους στο χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών;

Αναρωτιόμαστε αν στην τηλεδιάσκεψη της ΠΟΘΑ ήταν τελικά ο ίδιος ο εργοδότης, τι παραπάνω θα μπορούσε να πει, από αυτά που ακούσαμε;

Η γραμμή του Προεδρείου της ΠΟΘΑ είναι συμβιβασμός με το κλίμα φόβου στους χώρους δουλειάς. Η δική μας γραμμή είναι να το πολεμήσουμε, ανοίγοντας τη συζήτηση για συμμετοχή στην απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Για το ίδιο θέμα ο Πρόεδρος του ΣΕΗ επιβεβαίωσε τα αυξημένα κρούσματα και μας είπε ότι οι ηθοποιοί είναι μοιρασμένοι, σε αυτούς που φοβούνται να πάνε στα studio και σε αυτούς που θα πάνε με κάθε όρο και το σωματείο προσπαθεί να κάνει τους ηθοποιούς να τα βρούνε μεταξύ τους. Δηλαδή καμία διεκδίκηση και δράση απέναντι σε μια μεγάλη εργοδοσία που εν μέσω πανδημίας είναι ακόμα πιο κερδισμένη.

Ο ρόλος του σωματείου δεν είναι να διαπιστώνει τον φόβο των εργαζομένων, αλλά να οργανώνει την πάλη για να ξεπεραστεί ο φόβος, να διεκδικεί μαζί με τους εργαζόμενους.

Για όλα αυτά το Προεδρείο της ΠΟΘΑ δεν τοποθετήθηκε, το λιγότερο «νίπτει τας χείρας του» . Όπως δε βρήκε να πει κουβέντα και για την απόλυση ενός ικανότατου χορευτή από το Μπαλέτο της Λυρικής. Συγκεκριμένα αρνήθηκε να υπογράψει το κείμενο του Σωματείου των Χορευτών της ΕΛΣ, που έκανε και στάσεις εργασίας διεκδικώντας την επαναπρόσληψη του συνάδελφού τους.

Αντίστοιχα για την προσπάθεια μείωσης των αμοιβών των μουσικών στο Εθνικό Θέατρο, ούτε η διοίκηση του ΣΕΗ, ούτε η διοίκηση της ΠΟΘΑ παίρνουν θέση, δίνοντας χρόνο στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Θεάτρου να χτυπήσει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Γίνονται μάλιστα και φορείς της τακτικής της Διοίκησης να διαχωρίσει τις εργασιακές σχέσεις, με κριτήριο την ειδικότητα, τάζοντας στους μεν για να χτυπήσει τους δε.

Το Προεδρείο της ΠΟΘΑ αντί να υπερασπίσει τους εργαζόμενους που χτυπιούνται από την εργοδοσία, ασχολείται με το πώς θα περάσουν οι ανακοινώσεις της στα ΜΜΕ. Αποφάσισε μάλιστα να προσλάβει και επικοινωνιολόγο για να πετύχει το στόχο της. Δηλαδή ισχυρίζονται πως η αποσιώπηση των κινητοποιήσεων μας από τα ΜΜΕ οφείλεται στο λάθος τρόπο που τις επικοινωνούμε.

Είναι προβληματική η θέση ότι η διεκδίκησή μας διαμορφώνεται με βάση το τι θεωρείται εφικτό από την κυβέρνηση ή ελκυστικό από τα ΜΜΕ. Ο αγώνας δεν είναι καλλιστεία.

Τα Μέσα Ενημέρωσης ελέγχονται από συγκεκριμένα συμφέροντα και θα δείξουν μόνο αυτά που τους βολεύουν. Δε μας δείχνουν σαν αγωνιστές που γεμίσαμε τους δρόμους τους προηγούμενους μήνες , αλλά τρέχουν να μας δείξουν στις ουρές των συσσιτίων. Αυτή την κατεύθυνση ενισχύει και η ΠΟΘΑ όταν στέλνει επιστολές στα Υπουργεία που μας αναφέρουν σαν απελπισμένους.

Δημοσιότητα θα αποκτήσουμε μόνο όσο ανεβαίνει η οργάνωση και η διεκδίκηση στον κλάδο. Μόνο τότε θα αναγκαστούν να προβάλλουν τα αιτήματά μας.

Συνάδελφοι, τα Σωματεία μας δεν είναι για να διαχειριστούν την απελπισία μας, αλλά για να οργανώσουν τους αγώνες μας απέναντι σε εργοδοσία και Κυβερνήσεις.

–       Αυτή τη στιγμή προέχει  η προστασία της Υγείας όλου του λαού!  Είναι ανάγκη εδώ και τώρα να φτιαχτούν ΜΕΘ με ευθύνη του κράτους! Να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές και όχι να επιδοτούνται με ζεστό χρήμα.

–       Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας για ασφάλεια και υγιεινή σε χώρους εργασίας, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, επίταξη 2000 τουριστικών λεωφορείων που δεν χρησιμοποιούνται.

–       Καμία αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της πανδημίας.

–       Χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να παρθούν μέτρα στήριξης και επιβίωσης για όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες και μισθωτούς ή ανέργους. Μέτρα συγκεκριμένα που έχουν διατυπωθεί σε αποφάσεις και ανακοινώσεις των σωματείων.

–       Οργανώνουμε τη συμμετοχή μας στην απεργία στις 26/11. Να μη γίνει καμία πρόβα, κανένα γύρισμα. Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν στην ίδια κατάσταση με εμάς.

–       Τέλος, το Δ.Σ της ΠΟΘΑ άμεσα να πάρει θέση για την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα τηλεοπτικά γυρίσματα, στο Εθνικό Θέατρο και στο Μπαλέτο της Λυρικής.

Δ.Α.Σ Π.Ο.Θ.Α