1. Όσοι συνάδελφοι έχουν ενεργή σύμβαση ζητάνε από τον εργοδότη τους να μπουν σε αναστολή ώστε να είναι δικαιούχοι του επιδόματος Νοεμβρίου (800 ευρώ)
 2. Όσοι συνάδελφοι ήταν ήδη σε αναστολή από τους προηγούμενους μήνες, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι του επιδόματος και για το Νοέμβρη.
 3. Για τους συναδέλφους που δεν έχουν ενεργή σύμβαση εξαρτημένης εργασίας πλήρους μισθολογικού μήνα για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ,δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και γράφτηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών μέχρι τις 20 /11 δικαιούνται το επίδομα των 534 για τους δύο παραπάνω μήνες. Συμπληρώνοντας της ειδική αίτηση στο supportemployees.services.gov.gr – “Υπεύθυνη Δήλωση Καλλιτεχνών Ξεναγών Τουριστικών Συνοδών” , αιτούμενοι ξεχωριστά για κάθε μήνα.
 4. Οι μακροχρόνια άνεργοι συνάδελφοι που είναι καταχωρημένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ και δεν λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας είναι δικαιούχοι της επιδότησης των 400 ευρώ .
 5. Οι συνάδελφοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών έχουν ασφαλιστική ικανότητα (κατηγορία λ1) και δεν έχουν λάβει την αρχική αποζημίωση των 800 ευρώ για τους μήνες Μάρτη- Απρίλη, δηλώνουν στη σελίδα supportemployees.services.gov.gr – Οικονομική ενίσχυση- Αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών.

Διευκρινιστικά

 1. Αν ένας συνάδελφος παίρνει επιδότηση για ένα μήνα λόγω αναστολής , δεν δικαιούται επιπλέον και το επίδομα ειδικού σκοπού (για τον ίδιο μήνα) μέσω του μητρώου καλλιτεχνών
 2. Σε όλες τις περιπτώσεις αν ένας συνάδελφος είναι δικαιούχος επιδόματος ανεργίας από τον ΟΑΕΔ εξαιρείται των επιδομάτων

Ποιοι συνάδελφοι μένουν εκτός και ο ΠΜΣ διεκδικεί να ενταχθούν στα μέτρα

 1. Συνάδελφοι που δουλεύουν σε δημοτικά ωδεία και οι συμβάσεις τους δεν αναστέλλονται . Έχουν δικαίωμα πληρωμής κανονικά της σύμβασής τους που όμως συνήθως είναι ένα μικρό ποσό , το οποίο τους στερεί τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επιδότηση του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου και τη δυνατότητα να μπουν σε αναστολή από άλλη εργασία (π.χ. ιδιωτικό ωδείο).
 2. Συνάδελφοι που για οποιονδήποτε λόγο δε γράφτηκαν εντός προθεσμίας στο μητρώο καλλιτεχνών . Ο ΠΜΣ ζητάει να τους δέχεται η πλατφόρμα ώστε να μην μείνει κανείς χωρίς στήριξη
 3. Συνάδελφοι που ετεροαπασχολήθηκαν τους τελευταίους μήνες ( και έχουν ενεργές συμβάσεις πλήρους μισθολογικού μήνα) . Οι παραπάνω συνάδελφοι ανάλογα με το που εργάζονταν μπορούν να ενταχθούν από τους εργοδότες τους σε αναστολή και να είναι δικαιούχοι του επιδόματος Νοεμβρίου.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση

 • Να προχωρήσει άμεσα τις πιστώσεις των λογαριασμών των δικαιούχων του επιδόματος για Σεπτέμβρη – Οκτώβρη και να ενταχθούν σε αυτό και όσοι δεν πρόλαβαν την προθεσμία εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών
 • Να δοθεί η δυνατότητα να πάρουν την επιδότηση της αναστολής και οι εργαζόμενοι που το δικαιούνται και έχουν σύμβαση σε Δημοτικό Ωδείο.
 • Να επεκταθεί η επιδότηση του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου για όσο διάστημα κρατούν κλειστούς τους χώρους εργασίας μας
 • Να είναι δικαιούχοι της της μείωσης ενοικίου , όπως συμβαίνει και με τις αναστολές εργασίας και οι εργαζόμενοι Καλλιτέχνες που επιδοτήθηκαν  για Σεπτέμβρη – Οκτώβρη

Τέλος.

Καταλαβαίνουμε πως όποια στήριξη δίνεται δεν μας χαρίστηκε . Παλέψαμε συλλογικά και είχαμε κατακτήσεις . Από την άλλη τα αιτήματά μας και οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν σε ένα επίδομα 534 ευρώ που έχει καθυστερήσει 3 μήνες. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κάλυψη των αναγκών μας , για την ζωή την υγεία και  την πρόσβαση όλου του λαού στον πολιτισμό.

Lockdown να μπει στην πολιτική της κυβέρνησης και όσων οδήγησαν τον κλάδο μας σε αυτή τη κατάσταση .

Συνεχίζουμε .