Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στους κατοίκους της Σάμου και της Σμύρνης που χτυπήθηκαν από τον σεισμό. Η σκέψη μας είναι στο βαρύ πένθος των οικογενειών των δυο παιδιών στη Σάμο, των δεκάδων νεκρών στη Σμύρνη, στους αγνοούμενους και τους τραυματίες με την ευχή να μην αυξηθεί άλλο ο αριθμός των θυμάτων, στους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες που καταστράφηκαν οι περιουσίες τους, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις τους.

Οι κάτοικοι των σεισμόπληκτων περιοχών στην Σάμο και στην Σμύρνη, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μια συμφορά πλάι στα όσα ζουν ήδη οι λαοί στην Ελλάδα και την Τουρκία, την φτώχεια την εξαθλίωση, την πανδημία του κορωνοϊού. Η Σμύρνη και η Σάμος, δυο περιοχές του Αιγαίου που βιώνουν τις δυο πλευρές της ανελέητης αντίφασης. Από την μια το τουριστικό θαύμα και η ανάπτυξη για τα συμφέροντα των λίγων, οι μεγάλες επενδύσεις που «θα μας σώσουν», και από την άλλη κόσμος να θάβεται στα ερείπια των ασυντήρητων και γερασμένων κτιρίων. Η Σμύρνη και η Σάμος, σημείο περάσματος χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, ανθρώπων κυνηγημένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μέση Ανατολή, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για να φυλακίζουν ανθρώπους που το έγκλημά τους ήταν η προσπάθεια να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια.

Στην Σάμο και στην Σμύρνη, οι νεκροί και οι καταστροφές δεν είναι αποτέλεσμα της κακιάς στιγμής, αφού είναι γνωστή η έντονη σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή. Σήμερα η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής μπορεί να αποτρέψει τέτοιες τραγωδίες σαν την χθεσινή. Στη χώρα μας στα συρτάρια του κράτους αραχνιάζουν μελέτες και προτάσεις επιστημονικών φορέων για ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντισεισμικής προστασίας τα οποία όμως δεν υλοποιούνται γιατί αξιολογούνται χαμηλά στην σχέση κόστους-οφέλους. Αντίστοιχα, τα πολυδιαφημισμένα ευρωπαϊκά προγράμματα επενδύσεων ύψους εκατομμυρίων ευρώ, δεν προβλέπουν ούτε ένα ευρώ για μέτρα προστασίας του λαού. Τελικά ο λαός βγαίνει και φταίχτης καθώς «ατομική του ευθύνη» ήταν η προστασία από τον σεισμό καθώς τα κράτη σε Ελλάδα και Τουρκία έχουν άλλες προτεραιότητες, τα πανάκριβα ΝΑΤΟϊκά εξοπλιστικά προγράμματα, την στήριξη των «αναξιοπαθούντων» τραπεζών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων που λόγω της κρίσης είχαν μειωμένα κέρδη κατά μερικά εκατομμύρια ευρώ, την προσέλκυση των επενδύσεων.

Στην Σάμο και στη Σμύρνη ο λαός και οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη τώρα την πλατιά συμπαράσταση όλων των εργαζόμενων για να μπορέσουν να βγουν από την δύσκολη κατάσταση.

Στέλνουμε αγωνιστικούς χαιρετισμούς στο Εργατικό Κέντρο Σάμου, στα Σωματεία και τους φορείς των εργαζόμενων της Σάμου και της Σμύρνης που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Καλούμε όλους τους μουσικούς και τους υπόλοιπους καλλιτέχνες της Σάμου να συσπειρωθούν στο παράρτημα του Συλλόγου μας, με την τέχνη τους να εμψυχώσουν τον λαό σε αυτή την δύσκολη περίσταση.

Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων σε Σάμο και Σμύρνη, με όποιο τρόπο χρειαστεί, κυρίως όμως στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα για άμεση αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, αποζημίωση στο 100% για τις υλικές καταστροφές, άμεσα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση των εργαζόμενων και των μικρών επαγγελματιών. Για να παρθούν επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα αντισεισμικής προστασίας, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα και καταστροφές από σεισμούς.

Ο σεισμός αναδεικνύει τα κοινά προβλήματα που βιώνουν οι λαοί κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου καθώς δε ξεχωρίζει τους ανθρώπους σε Έλληνες και Τούρκους αλλά μόνο σε φτωχούς και πλούσιους.

Για το Δ.Σ.

                                    Ο Πρόεδρος                                      Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                        Κώστας Σταυρόπουλος