Η Υπουργός Πολιτισμού κάλεσε τα σωματεία μας, αλλά και τους εκπροσώπους των εργοδοτών  σε ενημερωτική διάσκεψη με θέμα τα νέα μέτρα και το σχέδιο “ανοίγματος” των χώρων του πολιτισμού.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του κ. Χαρδαλιά, μας ενημέρωσε πως η πληρότητα των Μουσικών Σκηνών και Θεάτρων θα είναι ένα δυναμικό στοιχείο και θα εξαρτάται από τα υγειονομικά δεδομένα όπως αυτά θα καταγράφονται ανά γεωγραφικό νομό. ‘Ετσι στην καλύτερη περίπτωση θα υπάρχει πληρότητα 65%, στην επόμενη κλίμακα 50%, στην επόμενη 30% και αντίστοιχα στη 4η περίπτωση θα υπάρχει lockdown. Με βάση τα παραπάνω, την Παρασκευή 8/10 θα ανακοινωθεί και επίσημα για την Αττική το 30%.

Για άλλη μια φορά απέφυγε να δώσει απαντήσεις στα δίκαια αιτήματά μας και συγκεκριμένα :

Για την επιδότηση για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριοπαραδέχτηκε ουσιαστικά ότι το “ταμείο” της κυβέρνησης φτάνει για 20 χιλιάδες εργαζόμενους στον πολιτισμό. Καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτό δεν αφορά αυτούς που είναι δικαιούχοι από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης. Θυμίζουμε πως  δικαιούχοι σήμερα είναι οι ελάχιστοι συνάδελφοι που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς αναστολής.

Για τις αποζημιώσεις λόγο ακυρώσεων, παραγωγών ή Δήμων και Περιφερειών, θεώρησε πως αυτό δεν αφορά το Υπουργείο, και πως όπου υπήρχαν συμβάσεις προβλέπονται και αποζημιώσεις από τους παραγωγούς!!! Επανάφερε ουσιαστικά τη θέση της ότι φταίμε οι μουσικοί για την μαύρη εργασία και όχι η εργοδοσία, λέγοντας μας ότι είναι ευθύνη μας που δεν προβλέπουν αποζημιώσεις σε περίπτωση ακύρωσης συμβάσεων που υπογράφουμε. Φαίνεται ότι μόνο εμείς δεν ξεχνάμε την διαχρονική στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων από όλες τις κυβερνήσεις που   καταστρατήγησαν  τα εργασιακά δικαιώματα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το αν και πώς θα επιστρέψουμε ορισμένοι στην εργασία μας θα είναι ένα αποτέλεσμα οικονομικών δεδομένων που αφορούν τους εργοδότες και η εξέλιξη της πανδημίας. Η μετάφραση σε αυτό είναι καθαρή, θα κριθεί από το  «πόσο αντέχει το δημόσιο σύστημα υγείας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άρα καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε εμείς την απαράδεκτη καθυστέρηση αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού.

Καταλαβαίνουμε όμως και κάτι άλλο και το λέμε καθαρά. Η επιστροφή στη σκηνή με 30% πληρότητα δεν θα επιτρέψουμε να σημάνει 70% μείωση του μισθού μας. 

Στα δύσκολα που έρχονται μας μένει ένας δρόμος.

Ο δρόμος της συλλογικής πάλης και διεκδίκησης σε όλα τα μέτωπα. Απέναντι στην Κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα που ευθύνονται για το πως έφτασε το επάγγελμά μας ως εδώ, αλλά και απέναντι στην εργοδοσία.

Συνεχίζουμε στο πνεύμα των αποφάσεων της Γενικής μας Συνέλευσης.

 Για το Δ.Σ.

                             Ο Πρόεδρος                                     Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                    Κώστας Σταυρόπουλος