ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 1/10/2020, ΣΤΙΣ 11:00

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ.

Συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε καλά πως το άνοιγμα του συνόλου των ωδείων πραγματοποιήθηκε χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας/ασφάλειας για καθηγητές-σπουδαστές απέναντι στην πανδημία. Το άνοιγμά τους πάτησε στις γενικές οδηγίες που ίσχυσαν μετά τη λήξη της δίμηνης καραντίνας, που όχι μόνο δε λαμβάνει υπόψιν της την ανισόμετρη κατάσταση που υπάρχει στα εκατοντάδες ωδεία της χώρας αλλά ίσα-ίσα την ενισχύει. Αυτό, σε συνδυασμό με την ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα μας που οξύνεται στο φόντο της νέας οικονομικής κρίσης, δημιουργεί μια εκρηκτική κατάσταση για όλους μας, που ξανά θα κληθούμε να “πληρώσουμε τα σπασμένα”.

Στην πράξη, στο χώρο των ιδιωτικών ωδείων η εκπαιδευτική διαδικασία ξεκίνησε με το μπαλάκι της “ατομικής ευθύνης” να πετιέται στους καθηγητές-σπουδαστές και την “καλή πρόθεση” του κάθε ιδιοκτήτη για το πώς θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Πολλοί από τους χώρους που γίνονται τα μαθήματα είναι χωρίς φυσικό εξαερισμό ή δεν είναι αρκετά ευρύχωροι ώστε να διασφαλιστεί η απόσταση ασφαλείας τόσο για τον εκπαιδευτικό όσο και για τον μαθητή. Και φυσικά, όπως μας κουνάνε το δάχτυλο για την “ατομική ευθύνη”, το ίδιο ατομικά μας καλούν και να υποστούμε τις όποιες συνέπειες της πανδημίας στη δουλειά μας, να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των μαθητών και του μισθού μας, να συμφωνήσουμε σε ένα ωράριο-λάστιχο με αλλεπάλληλες εναλλαγές μεταξύ τηλε-μαθημάτων και δια ζώσης. Η καραντίνα άνοιξε την όρεξη για αναπλήρωση χαμένων ωρών από εμάς με κάθε μέσο προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εισροή διδάκτρων, ενώ πληθαίνουν τα κρούσματα αλλαγής των όρων εργασίας σε συμβάσεις που ούτως ή άλλως δεν μας εξασφάλιζαν από καιρό. Στο σωματείο έφτασαν καταγγελίες για ωδεία που προώθησαν την τηλε-εκπαίδευση στους γονείς σαν συνέχιση των μαθημάτων, αλλά στους καθηγητές, εκ των υστέρων, την παρουσίασαν ως ενέχυρο για την επόμενη χρονιά, επιτείνοντας τον φόβο και την αγωνία για την δουλεία και την επιβίωση τους. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που τα μαθήματα δεν αποζημιώθηκαν ποτέ ακόμα και αν είχαν εισπραχθεί ως δίδακτρα !

Στα δημοτικά ωδεία η αντιμετώπιση διαφέρει από Ωδείο σε Ωδείο αφού κάθε δημοτική αρχή με δικά της κριτήρια αποφασίζει τι θα κάνει. Η κυρίαρχη λογική της ανταποδοτικότητας στους Δήμους φορτώνει τα βάρη της λειτουργίας των ωδείων σε γονείς και σπουδαστές κρύβοντας τις τεράστιες ευθύνες των τοπικών αρχών και της κυβέρνησης. Οι συνάδελφοι βρίσκονται μέσα στην ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Σε κάποια δημοτικά ωδεία η λειτουργία τους ξεκίνησε με τους ελάχιστους μόνιμους καθηγητές, στην πλειοψηφία τους κρατούν στάση αναμονής για λειτουργία απο Οκτώβρη, σε άλλα δεν έχουν βγει ακόμα προκηρύξεις, τη στιγμή που αρκετοί συνάδελφοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμα τα δεδουλευμένα του προηγούμενου έτους. Η κατεύθυνση της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών για μετατροπή των συμβάσεων έργου σε “μπλοκάκι” θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την θέση μας, αφού θα χάσουμε κάθε δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης των όρων εργασίας μας και θα αναγκαστούμε να πληρώνουμε περισσότερα κι απ’ όσα βγάζουμε για την ασφάλισή μας.

Συνάδελφοι, η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα, απόλυτα αναγκαία για τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του. Αναγκαίο όσο ποτέ να συσπειρωθούμε στο Σωματείο μας, να διεκδικήσουμε συλλογικά μέτρα διασφάλισης της υγείας μας , αλλά και αυτά που δικαιούμαστε. Για κάθε τέτοιο ζήτημα που προκύπτει στους χώρους εργασίας σας καλούμε να ενημερώσετε άμεσα το Σωματείο μας.

 Απαιτούμε:

 

  • Να διασφαλιστούν πλήρως οι απαραίτητοι όροι για τη μη μετάδοση του ιού σε κάθε Ωδείο και Μουσική Σχολή. Το σχέδιο να είναι εξειδικευμένο για κάθε κτιριακή εγκατάσταση και να υπάρχει σύμφωνη γνώμη γι΄ αυτό των εργαζομένων και των Σωματείων τους.
  • Άμεση έγκριση όλων των αναγκαίων συμβάσεων από το Υπ. Εσωτερικών για τους συναδέλφους που εργάζονται ως συμβασιούχοι σε Δημοτικά Ωδεία
  • Να δίνεται το μηνιαίο επίδομα των 534 ευρώ και σε περιπτώσεις εργαζομένων με λίγες ώρες ή οι αμοιβές που παίρνουν να αφαιρούνται από το επίδομα.
  • Να υπάρξει μέριμνα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των αιθουσών μελέτης, των οργάνων (ιδίως στην περίπτωση των μαθητών κρουστών, πιάνου, μονωδίας και πνευστών).
  • Να επιδοτηθούν τα δίδακτρα των σπουδαστών που αδυνατούν να τα καλύψουν, λόγω αλλαγής εργασιακών σχέσεων των γονιών τους.

 

Καλούμε σε σύσκεψη στον σύλλογο την Πέμπτη 1η Οκτώβρη στις 11:00 πμ για να συζητήσουμε τον συντονισμό της δράσης μας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Για το Δ.Σ.

                                            Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                           Κώστας Σταυρόπουλος