Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του covid-19 σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά για τον κλάδο μας. Συγκεκριμένα :

1.Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική και κλειστές αίθουσες συναυλιών, προβλέπεται η αναστολή της λειτουργίας για 14 μέρες. 

2.Μειώνεται η πληρότητα στο 50% στις συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους με υποχρεωτική χρήση μάσκας και απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.

Όλοι καταλαβαίνουμε πως αυτά τα μέτρα δεν ήρθαν για 14 μόνο ημέρες. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση ψηφίζει στη Βουλή τη διάταξη που προβλέπει ενίσχυση καλλιτεχνών – δημιουργών με 534 ευρώ για Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, λέγοντάς μας ότι βάζει προϋπόθεση επιδότησης, την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών, για να μπορέσουμε να πάρουμε όλοι οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό την ενίσχυση. Όμως στην ειδική έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών που αναφέρει πόσο κοστίζει το μέτρο, προβλέπεται το ποσό των 21,4 εκατ. ευρώ για την ειδική αποζημίωση καλλιτεχνών – δημιουργών αλλά και των ξεναγών και των τουριστικών οδηγών. Λαμβάνοντας υπόψη το ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΠΟ οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό ξεπερνούν τους 100.000 και πως η δέσμευση του Υπουργείου εργασίας ήταν τα 1070 ευρώ ενίσχυση για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και κάνοντας μια απλή διαίρεση αποδεικνύεται, πως αυτή την επιδότηση θα την λάβουν μόνο 20.000 εργαζόμενοι, από όλες τις ειδικότητες (μαζί με τους ξεναγούς και τους τουριστικούς οδηγούς). Με απλά λόγια μόλις το 20% του κλάδου θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης ενίσχυσης.

Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση δήλωνε ότι την προηγούμενη επιδότηση την είχαν λάβει 45.000 εργαζόμενοι του κλάδου μας.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται  η αδιαφορία της κυβέρνησης για την επιβίωσή μας. Επιβεβαιώνεται η θέση του σωματείου μας για καμία εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση και τα επιτελεία της, που τόσο καιρό “φλυαρούν” για το αχαρτογράφητο τοπίο του κλάδου, για την ανάγκη καταγραφής δήθεν των εργαζομένων, για το περίφημο “μητρώο καλλιτεχνών”, που θα λειτουργούσε ως σωτήρας. Καταλαβαίνουμε πως ακριβώς μέσα από αυτό το εργαλείο θα αποφασιστεί με καθαρά λογιστικούς όρους ποιος είναι και ποιος δεν είναι επαγγελματίας, και όλως “τυχαίως” οι επαγγελματίες θα είναι περίπου 20 χιλιάδες …

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιπολιτευτική γραμμή  του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει πως η κυβέρνηση  δεν έχει σχέδιο, προσπαθώντας να παρουσιάσει  σαν αιτία της επίθεσης που δεχόμαστε, την ανικανότητα και την έλλειψη ευαισθησίας. Μ’ αυτό τον τρόπο αποκρύπτουν ότι και αυτοί υπηρέτησαν την ίδια πολιτική όταν ήταν Κυβέρνηση, ενώ συγχρόνως κουκουλώνουν το πραγματικό Κυβερνητικό σχεδιασμό. Το σχέδιο αυτό φάνηκε καθαρά τις προηγούμενες μέρες όπου η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα πιο φτωχά στρώματα σε όλη την επικράτεια μετατράπηκε σε αγορά μαχητικών αεροσκαφών και άλλων οπλικών συστημάτων.

Η δικιά μας απάντηση θα είναι η ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση του κλάδου και η κλιμάκωση των αγωνιστικών μας διεκδικήσεων μέχρι να δικαιωθούμε. Η κυβέρνηση να ικανοποιήσει εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των σωματείων μας. 

 Εμπιστευόμαστε τις δικές μας δυνάμεις συσπειρωνόμαστε στο Σωματείο μας.

Μόνο με τους αγώνες μας θα διασφαλίσουμε την επιβίωσή μας

στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται

 Κλιμακώνουμε με νέες πρωτοβουλίες που θα προκύψουν από συσκέψεις

και Γενική Συνέλευση

 

Για το Δ.Σ.

                  Ο Πρόεδρος                                    Ο Γ. Γραμματέας

              Βασίλης Παρασκευόπουλος                   Κώστας Σταυρόπουλος