Χαιρετίζουμε το μαζικό συλλαλητήριο των δεκάδων καλλιτεχνικών σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε χθες, 10 Σεπτέμβρη στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.

Επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που έκανε ο σύλλογός μας, για την αναγκαιότητα κλιμάκωσης του αγώνα μας, της συμμετοχής όλο και περισσότερων συναδέλφων μουσικών αλλά και άλλων κλάδων, φοιτητών – σπουδαστών.

Μετά από πρωτοβουλία του ΠΜΣ και κάλεσμα για συλλαλητήριο στις 10/09, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων και σωματείων σε όλη την Ελλάδα, έγιναν μια σειρά περιοδείες σε χώρους που είναι ανοιχτοί, συσκέψεις με συναδέλφους από χώρους που είναι κλειστοί, συναδέλφους που συνολικά ζουν σε μια αβεβαιότητα.

Ο ΠΜΣ έδωσε τη μάχη της ενημέρωσης, της συζήτησης, της οργάνωσης και έπαιξε ακόμα μια φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στο κίνημα των καλλιτεχνών συνολικά.

Αυτή η περίοδος είναι κρίσιμη. Από τη μία η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αμείλικτα το έργο της, το οποίο είναι απόλυτα σχεδιασμένο και συνυφασμένο με το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κοκ. Ένα έργο που πριμοδοτεί με σωρεία νομοσχεδίων μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια (όπως πχ το ΑΚΡΟΠΟΛ, το ΦΕΚ για το θέατρο), ενώ την ίδια ώρα στο όνομα της οικονομικής κρίσης οι συνάδελφοι καλούνται να δουλέψουν όπως – όπως με χαμηλωμένα κι άλλο τα μεροκάματα, με άλωση των συμβάσεων, με μια θα λέγαμε «κατ’ αποκοπή» αβεβαιότητα ή με δεδομένη την ετεροαπασχόληση. Εδώ λοιπόν έχουμε απέναντί μας ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο που θα δοκιμάσει τις αντοχές μας και όχι μόνο.

Από την πλευρά μας είναι αναγκαίο να επιμείνουμε στα δίκαια αιτήματά μας, να μαζικοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες μας με την πρωτοτυπία, τη ζωντάνια που πάντα μας χαρακτηρίζει. Την ίδια στιγμή είναι ανάγκη να είμαστε πιο «ψυλλιασμένοι» στην προσπάθεια της εργοδοσίας ή κομματιού της, να βάλει τα δικά της θέλω, σα να είναι από κοινού και δικά μας. Για παράδειγμα δεν αρκεί για εμάς να ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού, αν δεν ανοίξουν με αξιοπρεπή μεροκάματα, με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Σήμερα δε μπορούμε να καλλιεργούμε στο χώρο μας ότι το βασικό πρόβλημα πηγάζει από έναν υπουργό, ένα «κακό σχέδιο», ένα «ανοργάνωτο κράτος» ή από το ποιος τελικά είναι καλλιτέχνης και ποιος ερασιτέχνης ή μαθητευόμενος. Ούτε μπορούμε να καλλιεργούμε τη συνεχόμενη αναμονή δηλώσεων από την κυβέρνηση. Όλα τα παραπάνω σε αυτή τη φάση είναι το λιγότερο παραπλανητικά, ειδικά για συναδέλφους με μικρή εμπειρία. Χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε ότι  υπάρχουν δυνάμεις στην πλειοψηφία της ίδιας της Ομοσπονδίας μας της ΠΟΘΑ που εκπροσωπούν αυτή την κατεύθυνση εδώ και χρόνια.

Ίσα – ίσα σήμερα πρέπει να διεκδικούμε έναν πολιτισμό που αρμόζει στη σύγχρονη κοινωνία και να είναι προσιτός σε όλους. Να μπορούμε να ζούμε από την τέχνη μας για να την κάνουμε ακόμα καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι η σύγκρουσή μας απέναντι σε κυβερνήσεις, νόμους τους, μεγάλους επιχειρηματίες και Ιδρύματα πρέπει να δυναμώσει.

Με το μαζικό συλλαλητήριο που έγινε, δείξαμε ότι όσοι κατάπτυστοι νόμοι και ΠΔ και να έρθουν στη Βουλή, κανείς δε μπορεί ούτε να περιορίσει, ούτε να απαγορεύσει τα δίκαια αιτήματά μας, τον δίκαιο αγώνα που δίνουν όλοι οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, τις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια μας.

Επιβεβαιώθηκε καθαρά, μόλις λίγες μέρες μετά το τελευταίο ΠΔ, ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρο σκοπό να απαγορεύει με το «έτσι θέλω» τις διαδηλώσεις γενικευμένα, όποτε το κρίνει και όχι δήθεν αν δεν υπάρχει μεγάλη συμμετοχή να διευκολύνει την κυκλοφορία, όπως προφασίστηκε. Με ξεδιάντροπο τρόπο εκ των προτέρων μας έστειλε με ραβασάκι την περιορισμένη «διαδρομή» που έπρεπε να ακολουθήσουμε για να είμαστε «νόμιμοι». Φυσικά στην πράξη αυτό δεν υλοποιήθηκε, ακριβώς γιατί η μαζικότητά μας και η μαχητική μας στάση δεν το επέτρεψε.

Με βάση όλα τα παραπάνω χαιρετίζουμε το συλλαλητήριο που έγινε και ήδη σχεδιάζουμε τα επόμενά μας βήματα συντονίζοντας τη δράση μας και τις πρωτοβουλίες μας πανελλαδικά σαν ΠΜΣ, αλλά και με τις υπόλοιπες ειδικότητες  στο θέαμα – ακρόαμα, τα εικαστικά, τους καλλιτέχνες δημιουργούς, τους μικρούς επαγγελματίες. Είναι πολύ σημαντικό ότι στη χθεσινή κινητοποίηση δεκάδες συνάδελφοι συμμετείχαν για πρώτη φορά στο κάλεσμα του Σωματείου τους. Αυτό το γεγονός δίνει μεγάλες ελπίδες για το ότι μπορεί να ανοίξει πιο μαζικά η αγωνιστική διεκδίκηση στον κλάδο μας. Τα γραφεία του ΠΜΣ είναι ανοιχτά καθημερινά σε κάθε συνάδελφο που θέλει να γραφτεί, που έχει σκέψεις, ιδέες, που προβληματίζεται.

 ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΔΥΝΑΤΟΙ!

 

Για το Δ.Σ.

                               Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                                 Κώστας Σταυρόπουλος