Π.Μ.Σ. pmu@pmu.gr

Την Παρασκευή 4/9 συναντηθήκαμε με παράγοντα του Υπουργείου Εργασίας για να του θέσουμε ερωτήματα που αφορούν τις πρόσφατες εξαγγελίες για επιδότηση των καλλιτεχνών. Μας μετέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν σε ΦΕΚ αυτά τα νέα μέτρα. Θα περιλαμβάνουν επιδότηση 534 € για Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και σαν προϋπόθεση θα έχουν την εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Στη συζήτηση φαινόταν η μεγάλη αγωνία του Υπουργείου για να εγγραφούμε όλοι στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Χαρακτηριστική δε ήταν μία αποστροφή του λόγου του που έβαζε ότι μ’ αυτό τον τρόπο «θα δούμε τελικά πόσοι είστε». Απ’ αυτό και μόνο καταλαβαίνουμε ότι το κύριο που ενδιαφέρει το Υπουργείο είναι να λειτουργήσει το Μητρώο σαν ένα καλό εργαλείο για τη πολιτική περιορισμού του επαγγέλματός μας και των δικαιωμάτων μας. Μία πολιτική την οποία την γνωρίζουμε καλά εδώ και χρόνια. Στις ερωτήσεις μας για αδυναμίες του τρόπου καταγραφής όπως το ότι δεν αποδέχονται ως επαγγελματίες εργαζόμενους που μπήκαν στο επάγγελμα τη περυσινή χρονιά ή ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης λαθών που έγιναν στη δήλωση που έκαναν οι εργαζόμενοι, μας δήλωσε ότι είναι αναρμόδιος και ότι πρέπει να κλείσουμε συνάντηση με τα στελέχη του Υπουργείου που χειρίζονται το ζήτημα.  Να υπενθυμίσουμε ότι η εγγραφή στο Μητρώο Καλλιτεχνών γίνεται κατά δήλωση κι ότι δεν έχει ακόμη το Υπουργείο διευκρινίσει τα ελάχιστα κριτήρια για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας. Γι’ αυτό άλλωστε σε όσους έχουν κάνει την εγγραφή, το σύστημα δεν τους βγάζει αποδεικτικό εγγραφής αλλά απλώς ότι η δήλωσή τους έχει καταχωρηθεί.

Συνάδελφοι, είναι καθαρό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να χτυπήσει ‘μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια’, δηλαδή να καταλαγιάσει την οργή και την αγανάκτηση που υπάρχει ανάμεσά μας μ’ ένα επίδομα φτώχειας για 2 μόνο μήνες και ταυτόχρονα να λύσει το πρόβλημα ότι το Μητρώο μέχρι σήμερα έχει πολύ μικρή αποδοχή ανάμεσά μας.

Σίγουρα η Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα αξιοποιήσει τη διευρυμένη καταγραφή που θα προκύψει για να προωθήσει πιο στοχευμένα τις επικίνδυνες πολιτικές της για τον κλάδο. Όσοι φαντάζονται ότι μέσα απ’ αυτό θα προκύψει κατοχύρωση του επαγγέλματος και επαγγελματικά δικαιώματα, κάνουν λάθος. Αυτό που σκέφτονται είναι ένα εργαλείο που στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας θα λειτουργεί σαν ένας κόφτης ακριβείας για όσους περισσεύουν από το επάγγελμα. Ας θυμηθούμε ότι ο κόφτης που μας έβαζε το Υπουργείο για το ποιος θεωρείται επαγγελματίας ήταν τα 50 ένσημα το χρόνο.

Περιμένουμε το ΦΕΚ που πιο συγκεκριμένα θα αναλύει τους όρους ενώ συγχρόνως θα επιδιώξουμε συνάντηση με τους υπευθύνους του Υπουργείου Εργασίας που χειρίζονται την συγκεκριμένη πλατφόρμα ώστε να πιέσουμε να αλλάξουν πράγματα τα οποία θεωρούμε απαράδεκτα.

Η πραγματική όμως πίεση δεν είναι οι συναντήσεις με παράγοντες των Υπουργείων αλλά η μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνουμε την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια με συμμετοχή πολλών Σωματείων από το Θέαμα – Ακρόαμα, αλλά και η κλιμάκωση των αγώνων μας σ’ ένα δύσκολο χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                       Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος            Κώστας Σταυρόπουλος