Συνάδελφοι,

Η οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας είναι τραγική. Μετά την καραντίνα που σταμάτησε κάθε επαγγελματική δραστηριότητα στον κλάδο μας, ήρθε ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίστηκε από πρωτοφανή «ανυδρία». Παρόλο που έγιναν ελάχιστες καλλιτεχνικές δραστηριότητες και ο χώρος της διασκέδασης υπολειτούργησε, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας είναι ανησυχητική. Με αυτά τα δεδομένα ο χειμώνας που έρχεται για τον κλάδο μας και το επάγγελμα μας, φαίνεται ότι θα δοκιμάσει τις δυνατότητες επιβίωσης  της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών μας.

Με την ανάγκη της επιβίωσης να πιέζει όλους τους εργαζόμενους, Κυβέρνηση και εργοδοσία με συντονισμένες κινήσεις, προσπαθούν να μειώσουν μεροκάματα, απαιτήσεις, ετοιμάζοντας το εργασιακό τοπίο της επόμενης μέρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο ανοιχτό Θέατρο στο κέντρο της Αθήνας με πολλές εκατοντάδες θεατές καθημερινά, μείωσε τις αμοιβές των μουσικών σε σχέση με πέρυσι σχεδόν στο μισό. Αντίστοιχα, νυχτερινά μαγαζιά κλείνουν σχήματα για το χειμώνα χωρίς καμία εγγύηση ότι θα δουλέψουν. Το μόνο που γνωρίζουν οι μουσικοί, είναι ότι πρέπει να ξεκινήσουν απλήρωτες πρόβες για να είναι έτοιμοι και ότι αν ξεκινήσουν θα παίρνουν τα μισά σε σχέση με πέρυσι. Συγχρόνως η Κυβέρνηση αφήνει χωρίς καμία στήριξη τους εργαζόμενους του κλάδου μας, παρότι με αποφάσεις της μέσα στο καλοκαίρι, απαγόρευσε τα πανηγύρια και αντίστοιχες εκδηλώσεις σε δημόσιους η χώρους, μείωσε τον αριθμό των καλεσμένων σε γάμους και βαπτίσεις σε τέτοιο βαθμό που να ακυρωθούν όλες οι δουλειές που είχαν κλείσει συνάδελφοι, ενώ περιόρισε τη λειτουργία νυχτερινών μαγαζιών μέχρι τις 12:00. Η Κυβέρνηση δε δίνει καμία απάντηση στα αιτήματά μας για καθολική στήριξη της επιβίωσης των εργαζομένων του κλάδου. Αντίθετα βγάζει δύο πρόσφατες ΠΝΠ και επιχορηγεί με 534 € το μήνα τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες του κλάδου μας, ενώ συγχρόνως τους διευκολύνει στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος ενός καλά επεξεργασμένου σχεδίου που Κυβέρνηση και επιχειρηματίες το παρουσιάζουν κάτω από τον προπαγανδιστικό και παραπλανητικό τίτλο «όλοι μαζί για να ξεπεράσουμε την κρίση». Γι’ αυτό πίσω από τις δηλώσεις αγωνίας εργοδοτών και Κυβερνητικών παραγόντων για τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου που μένουν άνεργοι, στήνονται συμφωνίες για χρηματοδοτήσεις. Ήδη επιχειρηματίες του χώρου έχουν πάρει σημαντικές χρηματοδοτήσεις, ενώ αναμένουν ακόμα περισσότερες από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. που θα εξειδικευτεί στους κλάδους το επόμενο διάστημα. Γι’ αυτό ας πούμε δημιουργήθηκε Ένωση Θεατρικών Παραγωγών πριν δύο μήνες, ενώ όταν οι αγώνες των εργαζομένων για ΣΣΕ τους πίεζαν αυτοί απέκλειαν κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Σήμερα μας καλούν σε συνεργασία αυτοί που έγιναν επιχειρηματίες από τη δουλειά μας, ενώ συγχρόνως επεξεργάζονται σχέδια για προώθηση του Δελτίου Παροχής σαν τρόπο εργασίας του μέλλοντος προκειμένου να απαλλαγούν από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μας καλούν σε κοινούς αγώνες με κοινά αιτήματα, αυτοί που στη δουλειά τους ζητούν από τους εργαζόμενους να δεχθούν χαμηλότερα μεροκάματα για μοιράσουν τις απώλειες από τους λιγότερους θεατές που επιβάλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Συνάδελφοι τίποτα δεν έχουμε να κερδίσουμε από το δρόμο της συνεννόησης με την Κυβέρνηση και της σύμπραξης με την εργοδοσία. Αντίθετα θέλουν να αποδεχθούμε σα φυσικό φαινόμενο την αύξηση της ανεργίας, τη μείωση των μεροκάματων, την κατάργηση όσων εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν μείνει. Ο μόνος δρόμος που μας μένει είναι η οργάνωση στο Σωματείο μας, η διαμόρφωση των δικών μας αιτημάτων και η μαζική διεκδίκησή τους. Να γυρίσουμε την πλάτη σε διάφορες  «Επιτροπές εργαζομένων σε νυχτερινά κέντρα» που κανείς δεν ξέρει ποιοι τις αποτελούν και παρουσιάζονται υπό την προστασία «φουσκωτών» της νύχτας και την πολιτική προστασία υπόδικων χρυσαυγιτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας σε πρόσφατη συνεδρίαση του επικαιροποίησε τα αιτήματά μας ζητώντας εξασφάλιση της επιβίωσης όλων των εργαζομένων του κλάδου που έχουν 5 ένσημα από 1/1/2019 ως σήμερα, παρέχοντας:

  • Μηνιαίο επίδομα 534 € για όσο η πανδημία επηρεάζει του δουλειά μας.
  • Αναστολή πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ, με σχέδιο σταδιακής αποπληρωμής μετά τη λήξη των συνεπειών της πανδημίας στο επάγγελμά μας.
  • Απαγόρευση διακοπής ρεύματος, εξώσεων και πλειστηριασμών κατοικιών.
  • Χρονική επέκταση του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους που η επιδότησή τους έληξε στο διάστημα από 15/2/2020 μέχρι σήμερα.
  • Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων του κλάδου.
  • Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή του ψηφιακού υλικού σε διαδίκτυο και αλλού.

Συγχρόνως, ενισχύουμε την αλληλεγγύη και την παροχή υλικής βοήθειας στους συναδέλφους που έχουν ανάγκη. Όχι σε μια λογική φιλανθρωπίας, αλλά σαν πλευρά της αγωνιστικής δράσης του Σωματείου, για την οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση η εξασφάλιση της επιβίωσης των μελών του. Ήδη έχει δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συλλόγου μας, ενώ το επόμενο διάστημα στόχο έχουμε να ενισχυθεί η ταμειακή επάρκεια και η δράση του.

Καλούμε στο σημερινό συλλαλητήριο (Τετάρτη 26/8) που διοργανώνει το Συνδικάτο επισιτισμού στο Υπ. Εργασίας (Σταδίου 29) στις 17:00 και συμμετέχει και ο Σύλλογός μας, για να μεταφέρουμε στην ηγεσία του Υπουργείου τα αιτήματά μας. Την ίδια μέρα γίνεται πανθεσσαλικό συλλαλητήριο μουσικών στη Λάρισα που διοργανώνουν τα παραρτήματα του Σωματείου μας σε Λάρισα και Τρίκαλα μαζί με Σωματεία μουσικών της περιοχής.

Τέλος, αποφασίσαμε να πάρουμε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μεγάλου πανκαλλιτεχνικού συλλαλητηρίου στις 10 Σεπτέμβρη στο Σύνταγμα. Καλούμε τα Σωματεία των εργαζομένων του κλάδου και τους φορείς των καλλιτεχνών να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής ώστε να συνδιοργανωθεί ένα μεγάλο συλλαλητήριο που θα βάλει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τα αιτήματα των εργαζομένων του χώρου μας.

 

Το Δ.Σ. του Π.Μ.Σ.