Σήμερα μια σειρά Σωματεία και Φορείς που οργανώνουμε αύριο κινητοποίηση στο ΥΠ.ΠΟ. είχαμε τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Πολιτισμού για να την ενημερώσουμε για τα αιτήματά μας.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΙΕΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ
Στη σημερινή συνάντηση ήταν φανερό ότι η κυβέρνηση πιέζεται σε μεγάλο βαθμό από τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων που έχουμε πραγματοποιήσει οι εργαζόμενοι και οι καλλιτέχνες στον πολιτισμό, αλλά και από αυτές που έχουμε προγραμματίσει.
Εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού όσο και εκ μέρους της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, εκφράστηκε η πρόθεση διεύρυνσης των κριτηρίων για τη λήψη του επιδόματος των 800 € για λίγους ακόμα συναδέλφους μας ενώ είπαν ότι θα η απόφαση αυτή θα ανακοινωθεί άμεσα.
– δεσμεύτηκε σε αυτή τη συνάντηση για ένταξη και των Ορισμένου Χρόνου Συμβάσεων που έληξαν αυτοδίκαια στο διάστημα από 15/2 με 20/3.
– Δεσμεύτηκε ότι για τους εργαζόμενους με πολλαπλούς εργοδότες το ποσοστό του ορίου 30% που έβαζε θα ανέβει στο 50%.
– Επίσης διευκρίνισε ότι για τους εργαζόμενους που οι επιχειρήσεις τους θα ξανά μπαίνουν σε λειτουργία (Ωδεία, Δραματικές Σχολές, κα.) για όσους δεν θα επιστρέψουν στην εργασία τους θα συνεχίζεται η επιδότηση.
Είναι καθαρό βέβαια ότι δεν αλλάζει πολιτική η κυβέρνηση. Δεν έχει πρόθεση να καλύψει το αίτημά μας για εξασφάλιση της επιβίωσης του συνόλου των εργαζομένων του χώρου.
Ανακοίνωσαν ότι στα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να μπουν οι εργαζόμενοι με εργόσημο και τίτλο κτήσης, ούτε οι εργαζόμενοι που δεν συμπληρώνουν 50 ένσημα το χρόνο.
Απέρριψαν τη πρόταση όλων των Σωματείων μας που βάλαμε και στη προηγούμενη σύσκεψη με τον κ. Γιατρομανωλάκη, για ένταξη στο επίδομα όλων των συναδέλφων που έχουν 5 ένσημα από το2019 έως σήμερα αλλά και την επιδότηση των εργαζομένων στο Θέμα – Ακρόαμα που βρίσκονται σήμερα στις λίστες του ΟΑΕΔ.
Ανέφεραν ότι υπάρχει ενδεχόμενο στους επόμενους μήνες με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία να αλλάξουν τα δεδομένα για την επαναλειτουργία των χώρων διασκέδασης, αλλά και μεγάλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Για αυτές τις περιπτώσεις δεσμεύτηκαν ότι με απόφαση της ΚΕΔΕ οι Δημοτικοί χώροι θα παραχωρούνται ατελώς.
Κατά τα άλλα συνέχισαν την προκλητική επιχειρηματολογία ότι παραμένουμε «αόρατοι».
Μας είπαν ότι ευθύνες έχουμε όλοι κι όχι μόνο η κυβέρνηση. Η απάντησή τους στην αβεβαιότητα μας, ήταν το λεγόμενο «Μητρώο Καλλιτεχνών» .

Είπαν ότι σε αυτό το μητρώο θα εγγράφονται όσοι έχουν καλλιτεχνικό πτυχίο, αλλά και κάποια ένσημα τη τελευταία 4ετία, ενώ σε αποστροφή του λόγου τους ξέφυγε ότι δε τους ενδιαφέρει το μητρώο γενικά, αλλά τα «ενεργά μέλη» του. Αυτό φυσικά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το πώς θα αξιοποιείται ένα τέτοιο μητρώο από την εκάστοτε κυβέρνηση και τι κριτήρια θα μπαίνουν για να γίνει κάποιος μέλος ή να είναι ενεργό μέλος.
Ούτε βέβαια δεσμεύτηκε το ΥΠΠΟ ότι όσοι μπουν στο μητρώο θα λάβουν οικονομική στήριξη αναδρομικά, είτε για το επόμενο δύσκολο χρονικό διάστημα. Εύστοχα από κάποιον συνάδελφο λοιπόν, το μητρώο χαρακτηρίστηκε ως «μητρώο πεσόντων».

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Από την πλευρά των σωματείων και φορέων συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις και τις πολύμορφες δράσεις.

Στόχος μας ειναι οι αγώνες μας να βάλουν στην ημερήσια διάταξη τα αυτονόητα αιτήματα επιβίωσής μας που βάζουν τα Σωματεία όλου του κλάδου.
Τέλος, παρά το γεγονός ότι μια σειρά σωματεία επέλεξαν να μη συμμετέχουν στη συγκεκριμένη κινητοποίηση θεωρούμε ότι η ηγεσία του ΥΠΠΟ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και μαζί τους συνάντηση, εφόσον ζητήθηκε.