Το Σωματείο μας εδώ και χρόνια προσπαθεί συστηματικά να προχωρήσει  τη διεκδίκηση σε ζητήματα που αφορούν το επάγγελμα μας, ακόμη και σε περιπτώσεις που η απαξίωση και η απογοήτευση έχουν αποστρατεύσει μεγάλο αριθμό συναδέλφων.

Τέτοιες περιπτώσεις αποτελούν η ‘Ορχήστρα των Χρωμάτων’ και η ‘Καμεράτα’. Ειδικότερα για την ‘Καμεράτα’ εδώ και χρόνια κάνουμε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας την πληρωμή των δεδουλευμένων και την καταβολή των ενσήμων των μουσικών που την στελέχωναν την περίοδο 2015-2021, καθώς και την επαναλειτουργία της με σταθερές εργασιακές σχέσεις και αμοιβές που προβλέπονται στο ειδικό μισθολόγιο των μουσικών.

Με αυτά τα αιτήματα κινητοποιηθήκαμε με πανό έξω από το Μέγαρο Μουσικής την ώρα που μέσα παρακολουθούσαν τη συναυλία η Υπουργός Πολιτισμού και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάναμε παρέμβαση σε πρόβα της Ορχήστρας για να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία, κάναμε συναντήσεις στη Διοίκηση του Μ.Μ.Α., δημοσιεύσαμε κείμενο που έβαζε τα ζητήματα των Ορχηστρών και το οποίο υπέγραφαν πάνω από 300 συνάδελφοι από αυτό το χώρο και διοργανώσαμε κινητοποιήσεις έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφασή μας να διεκδικήσουμε το δίκιο μας για όσο χρειαστεί έφερε κάποια πρώτα αποτελέσματα. Σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το ΥΠ.ΠΟ. και αφορά ζητήματα του Κινηματογράφου, υπάρχει πρόβλεψη για ένταξη των 7 μουσικών της πρώην ‘Καμεράτα’ που εργάζονται στο Μ.Μ.Α., στο ειδικό μισθολόγιο. Αντίστοιχα, το Μ.Μ.Α. έχει διαμορφώσει εσωτερικό κανονισμό που προβλέπει 24 μουσικούς για την πρώην ‘Καμεράτα’ οι οποίοι σύμφωνα με τη διάταξη που κατατέθηκε από το ΥΠ.ΠΟ. θα αμείβονται και αυτοί με το ειδικό μισθολόγιο.

Για τους 11 μουσικούς της ‘Ορχήστρας των Χρωμάτων’ που παρέμεναν ξεκρέμαστοι, προβλέπεται στον ίδιο νόμο η ένταξή τους στην Ορχήστρα της κεντρικής Λυρικής Σκηνής, με αμοιβές ειδικού μισθολογίου.

Οι παραπάνω εξελίξεις αποτελούν ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση υλοποίησης των συνολικότερων αιτημάτων μας σε αυτό το χώρο.

Γνωρίζουμε καλά ότι η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας για τα Μουσικά Σύνολα και τις Συμφωνικές Ορχήστρες, έχει πρώτο και κύριο αντίπαλο την πολιτική της «ανταποδοτικότητας» και τη λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο του Πολιτισμού, που στηρίζει η σημερινή Κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες.

Με την αισιοδοξία που δημιουργεί αυτό το πρώτο βήμα προχωράμε μεγαλώνοντας το μέτωπο των διεκδικήσεων μας, εντάσσοντας μέσα σε αυτό και το ίδιο μας το κοινό που ζητά την ανεμπόδιστη πρόσβαση στη Τέχνη που παράγουμε.

Επόμενο βήμα η μαζική συμμετοχή στη Γενική Απεργία την Τετάρτη 17  Απρίλη στις 10.30 στο Σύνταγμα.

·       Η προσυγκέντρωση του Σωματείου μας είναι στις 9.30 στην Πλατεία Κάνιγγος.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ και ΔΥΝΑΤΟΙ