Στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής για τη διαβάθμιση των Πτυχίων των Ωδείων κλήθηκε αντιπροσωπεία του Σωματείου μας. Μέλη αυτής της Επιτροπής αποτελούν εκπρόσωποι της Πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Παιδείας, του Υπ. Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΕΠ και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο Υπουργείων.

Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν αμέσως μετά την ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για την Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση, με βάση τον οποίο τη θέση των παλαιών ΤΕΙ καταλαμβάνουν τα ΙΕΚ. Δηλαδή η Ανώτερη Εκπαίδευση υποβιβάζεται στο επίπεδο της κατάρτισης, σε σχέση με τα ΤΕΙ που προσέγγιζαν  την Ανώτερη Εκπαίδευση.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί συνέχεια της κατεύθυνσης υποβάθμισης και των προπτυχιακών Πανεπιστημιακών τίτλων που γίνεται εδώ και χρόνια από πολλές Κυβερνήσεις, με καθορισμό 3 ετών, ακόμα και 2 ετών Πανεπιστημιακών σπουδών. Μια κατεύθυνση που μεταφέρει γνωστικά πεδία από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών στους μεταπτυχιακούς κύκλους.

Από τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων της Κυβέρνησης ήταν φανερή η προσπάθεια να εμφανιστεί σαν ευκαιρία για τους Πτυχιούχους των Ωδείων η κατάταξη στο επίπεδο 5 μαζί με τους απόφοιτους των ΙΕΚ. Διατυπώσαμε ξεκάθαρα τη θέση του Σωματείου μας, ότι αποτελεί προκλητικό υποβιβασμό η ισοτίμηση  μιας 12χρονης απαιτητικής εκπαίδευσης με μια 3ετή κατάρτιση.

Απέναντι σε αυτή την αυτονόητη θέση παράγοντες του Υπ. Παιδείας μας ανέφεραν ότι η απόκτηση ενός τίτλου σπουδών σε ΙΕΚ προϋποθέτει τη 12χρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση, λες και για τον απόφοιτο ενός Ωδείου δεν απαιτείται η 12χρονη φοίτηση στην υποχρεωτική Εκπαίδευση μαζί με τη 12χρονη σπουδή του οργάνου.

Είναι προφανές ότι αυτοί που διατυπώνουν αυτές τις απόψεις είτε δεν κατανοούν το αντικείμενο μας, είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό αυτοματισμό άλλων Πτυχιούχων απέναντι στα δίκαια αιτήματα μας. Προσπάθησαν επίσης να μας πείσουν να  αποδεχθούμε αυτή την υποβάθμιση, «κλείνοντας μας το μάτι» για δήθεν προνομιακούς όρους  εισαγωγής των Ωδειακών αποφοίτων στο Πανεπιστήμιο.

Ακόμα και στο αίτημα μας για δημιουργία  συστήματος Δημόσιας και Δωρεάν  Μουσικής Εκπαίδευσης από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την Πανεπιστημιακή βαθμίδα έκαναν τους έκπληκτους για το πώς μπορούμε να ζητάμε Δημόσια Εκπαίδευση όταν όλα αυτά τα χρόνια παρέχεται αποκλειστικά Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Λίγους μήνες πριν, με μεγάλες κινητοποιήσεις και τέσσερεις Απεργίες, στριμώξαμε την Κυβέρνηση ζητώντας Δημόσια Πανεπιστημιακή Μουσική Εκπαίδευση που να καλύπτει τις ανάγκες και πρόβλεψη ενός ατομικού προγράμματος εξομοίωσης των αποφοίτων των Ωδείων με εκείνους των Πανεπιστημιακών Μουσικών Σχολών, μέσα από διαδικασίες που θα καθορίσει το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο. 

Στην Επιτροπή, καταθέσαμε το Υπόμνημα που είχαμε  συζητήσει συλλογικά και με αυτό είχαμε τοποθετηθεί πριν ένα χρόνο στην Επιτροπή για τη δημιουργία του Πανεπιστημίου παραστατικών Τεχνών

Κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη στις Κυβερνητικές προθέσεις.

ΑΜΕΣΑ ενημερώνουμε και κινητοποιούμαστε ενάντια στα σχέδια υποβάθμισης των Πτυχίων μας.

Καλούμε σε σύσκεψη για το θέμα αυτό,την Κυριακή 7 Απρίλη στις 11 π.μ., στα γραφεία του Σωματείου (Σαπφούς 10).