Η Ελληνική Μουσική στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχασε ένα από τα πιο αξιόλογα τέκνα της. Έναν μεγάλο Έλληνα μουσικό, το Γάλλο ομποΐστα, Κλωντ Σιελέ (Claude Chieulet) σε ηλικία 87 ετών.
Γεννημένος στο Chateauroux της Γαλλίας στα 1936, αποφοίτησε του Ωδείου της Τουλούζης με Α’ βραβείο. Στα 1954, όπως μας πληροφορεί ο Τάκης Καλογερόπουλος στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής από τον Ορφέα έως Σήμερα (εκδ. Γιαλλελής), ο Σιελέ πήρε το Α’ βρ. από το Ανώτερο Κρατικό Ωδείο του Παρισιού (τάξη όμποε του Pierre Bajeux) και στα 1957 το Α’ βρ. Μουσικής Δωματίου (τάξη Léon Le Roi). Πριν τα 1961 όπου εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε αργότερα ελληνίδα παίρνοντας την ελληνική υπηκοότητα, έπαιζε σε διάφορες Γαλλικές και Ελβετικές Ορχήστρες, όπως την ΣΟ του Φεστιβάλ των Καννών, στην Όπερα του Μπορντώ, στην ΣΟ «Παντελού» (Pasdeloup) των Παρισίων κ.α. Διετέλεσε σολίστ των Ορχηστρών της Γαλλικής Ραδιοφωνίας-Τηλεοράσεως, του Γαλλικού ΡΣ της Τύνιδας και της Ζυρίχης, όπου έπαιξε και «αγγλικό κόρνο».
Στα 1961 δέχθηκε πρόταση του ελληνικού κράτους, την οποία απεδέχθη, να καταλάβει τη θέση του 1ου ομποΐστα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε στα 1996, ενώ παράλληλα διετέλεσε σόλο όμποε και της ΕΣΟ του ΕΙΡ και της Λυρικής Σκηνής. Από το δε, 1963, και για αρκετές δεκαετίες, δίδαξε στο Ωδείο Αθηνών δημιουργώντας αξιοζήλευτη σχολή του οργάνου, βγάζοντας από την τάξη του όλους τους μετέπειτα κορυφαίους ομποΐστες των Ελληνικών Ορχηστρών. Μεταξύ άλλων τους: Ευάγγελο Χριστόπουλο, Βάσω Τσιριγώτη, Χρήστο Αργυρόπουλο, Δημ. Κουμπή, Σωκράτη Χειμαριό, Κώστα Τηλιακό, Γιάννη Παπαγιάννη, Ελ. Σαββανή, Βασ. Χριστόπουλο, Θεόδ. Αργυρόπουλο, Τίνα Δεσύλλα, Δημ. Βάμβα, Γιάννη Οικονόμου, Χριστίνα Παντελίδου, Σπύρο Στ. Δολιανίτη, Γ. Μηνά, Γιάννη Τσελίκα κ.ά.
Ο Σιελέ υπήρξε μέλος του «Ελληνικού Κουϊντέττου Πνευστών», συνιδρυτής της Ορχήστρας των Χρωμάτων, συνεργάτης του Συγκροτήματος Μουσικής Δωματίου «Νικ. Μάντζαρος» κ.ά. δίνοντας εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως σολίστ, θαυμάστηκε για την ευγένεια του ήχου του, τη φινέτσα του στο παίξιμο, τον «μεγάλο» και κρυστάλλινο ήχο ακόμη και στα «πιανίσσιμι», ο οποίος συγκρίνεται μόνον με εκείνον των μεγάλων συναδέρφων του των κορυφαίων ορχηστρικών συγκροτημάτων του εξωτερικού.
Έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία, αρκετοί Έλληνες συνθέτες έχουν γράψει έργα αφιερωμένα στον ίδιο και κυκλοφορούν ηχογραφήσεις του σε έργα του Μάνου Χατζιδάκι, του Σόλωνος Μιχαηλίδη κ.ά. Αξέχαστα έχουν μείνει τα μεγάλα «σόλι» στην όπερα και την συμφωνική λιττερατούρα, όπως στην «Ιταλιάνα στο Αλγέρι» του Ροσσίνι, στην «Τραβιάτα» του Βέρντι, στον «Δον Χουάν» του Ρίχαρντ Στράους κ.λπ.
Ο Σιελέ, μαζί με τον Ουρς Ρούττιμαν στο φλάουτο, τον Φρανκ Σουαζύ, τον Ιωσήφ ντε Μπουστίντουϊ και τον Αρμάνδο Μαρσίκ στο βιολί, τον μαέστρο Ιβάν Μπούτνικωφ, την σοπράνο Ελβίρα ντε Ιντάλγκο και κάποιους ελάχιστους ακόμη, αποτέλεσαν μια «χρυσή ομάδα» Ευρωπαίων σολίστ, τους οποίους στη δύσκολη περίοδο του 1ου μισού του 20ού αιώνα και λίγο μετά το 1950, το ελληνικό κράτος, κάλεσε να πλαισιώσουν τις ελληνικές Κρατικές μας Ορχήστρες ανεβάζοντας το μουσικό επίπεδο και δημιουργώντας Σχολές στα όργανά τους, αντίστοιχες των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων από τα οποία προέρχονταν. Γεγονός το οποίο κάποια στιγμή η πολύπαθη Ελλάς, και σωστότερα η Πολιτεία, οφείλει να αναγνωρίσει, να τιμήσει και να μεταλαμπαδεύσει το έργο τους στους νεότερους.
Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Διευθυντής Ορχήστρας
Για τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο