ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ
Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος – πόλος διεκδίκησης, αλληλεγγύης, πολιτισμού.
Ο σύλλογός μας με τη δράση του και τον προσανατολισμό του τα χρόνια που πέρασαν, αποτέλεσε πόλο διεκδίκησης, ελπίδας, για να συνεχίσουμε να έχουμε κατακτήσεις, δικαιώματα με βάση τις ανάγκες μας.
Να έχουμε ένα ακόμα πιο δυνατό συλλογικό στήριγμα στους αγώνες μας, αποκούμπι για όλες τις πλευρές της καθημερινότητας, για να σπάει συνεχώς η ηττοπάθεια, η απογοήτευση, οι διακρίσεις σε βάρος συναδέλφων.
Όλα αυτά τα χρόνια, ενώσαμε τις μουσικές μας, την τέχνη μας, δεκάδες στιγμές μέσα από το σύλλογο. Εκφράσαμε την αγωνία και την οργή μας απέναντι στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θεωρεί τις ανθρώπινες ανάγκες κόστος, δείξαμε την αλληλεγγύη μας απέναντι στην αποξένωση, τον ατομισμό, την απαξίωση της ανθρώπινης ζωής.
Δώσαμε πολλές φορές συλλογική απάντηση στην ίδια την κυβέρνηση και στο αφήγημά της, πως ο πολιτισμός αποτελεί μια «πρόσθετη αξία», πλάι στον τουρισμό και σε μεγάλα επιχειρηματικά πλάνα.
Στις προκλήσεις, την επίθεση που δεχόμαστε συνολικά στη ζωή και τα δικαιώματά μας, την εντατικοποίηση της καθημερινότητας, την ακρίβεια, την όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια – αστάθεια στο επάγγελμά μας, είπαμε και λέμε «ως εδώ». Η κυβέρνηση και η εργοδοσία, όπως μεγάλες διοργανώσεις, σκηνές, Ιδρύματα, δημοτικές επιχειρήσεις, επιχειρηματίες στον τουρισμό, εστίαση, νυχτερινή διασκέδαση, μεγάλοι επιχειρηματίες στη μουσική εκπαίδευση, πρέπει να πάρουν μια σημαντική απάντηση και από τον κλάδο μας. Απάντηση στο ύψος της πολύπλευρης και μαχητικής δράσης και αγώνα που δώσαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια. Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει δύναμη και οργάνωση του αγώνα απέναντι στην πολιτική τους που σκοτώνει, καίει, πνίγει τα δικαιώματά μας.
Η μαζική συμμετοχή όλων των μουσικών στις εκλογές τους συλλόγου μας πανελλαδικά 15-20 Νοέμβρη, μπορεί να στείλει ένα ακόμα πιο δυνατό μήνυμα διεκδίκησης σύγχρονων όρων ζωής, πλαισίου εργασίας σε όλους αυτούς.
Τη διετία που πέρασε από τις προηγούμενες εκλογές του συλλόγου:
– Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή:
– με τους μουσικούς της ΕΡΤ ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσής των συνόλων της και διεκδικώντας προσλήψεις στα μεγάλα κενά σε οργανικές θέσεις, μονιμοποίηση των εκτάκτων. Αντίστοιχες διεκδικήσεις προβάλαμε για τα μουσικά σύνολα του Δήμου Αθήνας, φιλαρμονικές ορχήστρες στην Αττική και την περιφέρεια.
– διεκδικώντας την συνέχιση της λειτουργίας της ορχήστρας της Καμεράτα με κάλυψη των κενών θέσεων, με σταθερές εργασιακές σχέσεις και αυξήσεις.
– ξεκινώντας μια μεγάλη μάχη για την υπογραφή σύμβασης για τους εργαζόμενους της Εθνικής λυρικής Σκηνής και για τους συναδέλφους μας Freelancers. Μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη.
– Παρεμβαίνοντας σε απολύσεις, δεδουλευμένα και δεκάδες ζητήματα συναδέλφων που αντιμετώπισαν σε όλους τους χώρους (ωδεία, συναυλίες, νυχτερινά κέντρα, μεγάλες μουσικές σκηνές κτλ).
– Την ίδια ώρα δεν υπήρξε αγώνας για τον πολιτισμό και τους εργαζόμενους σε αυτόν, που ο σύλλογός μας δεν μπήκε να στηρίξει μαχητικά.
– Διεκδικήσαμε ολοκληρωμένη δημόσια δωρεάν καλλιτεχνική, μουσική εκπαίδευση. Δε δεχτήκαμε τον τίτλο «απόφοιτοι λυκείου». Μπροστά στο ΠΔ85, που ήρθε αιφνιδίως το Δεκέμβρη του 2022,σε όλη την Ελλάδα μέσα από πολύ μαζικούς αγώνες, όλοι μαζί οι καλλιτέχνες, έχοντας τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας αναγκάσαμε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πανεπιστήμιο παραστατικών τεχνών. Επιμείναμε στις διαχρονικές διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις που είχαμε εδώ και χρόνια πάνω στο ζήτημα. Ο αγώνας αυτός βρίσκεται σε εξέλιξη με κύριο μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια κυβέρνησης και των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταργηθεί το άρθρο 16, να γίνει η εκπαίδευση ακόμα μεγαλύτερο φιλέτο επενδύσεων, πανάκριβο και για τους νέους καλλιτέχνες.
– Η αλληλεγγύη έγινε πηγή μαζικής ενωτικής δράσης, υπόθεση κάθε συναδέλφου. Από την περίοδο της πανδημίας, μέχρι τις πλημμύρες, τις φωτιές, το σεισμό στην Τουρκία, τους πλειστηριασμούς, με την δράση μας συμβάλλαμε να σπάσει η απογοήτευση και η λογική «τίποτα δεν γίνεται», ανοίξαμε ένα δρόμο που έδειξε στην πράξη ότι τα μεγάλα ατομικά αδιέξοδα μόνο με την συλλογική δράση μπορεί να αντιμετωπιστούν. Σε αντίθεση με μια τυπική «φιλανθρωπία», δυναμώσαμε το περιεχόμενο της συλλογικής μας προσπάθειας (με γλέντια, συναυλίες και δίκτυο αλληλεγγύης από σπίτι σε σπίτι όπου μέσα στη διετία καταφέραμε όλοι μαζί να στηρίξουμε με 23.912 ευρώ, 188 συναδέλφους). Δείχνουμε έμπρακτά και με αυτόν τον τρόπο πως μόνο όλοι εμείς μαζί, μπορούμε να αντιπαλέψουμε μια πολιτική που τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, ενώ επιδοτεί με εκατομμύρια μεγάλες επενδύσεις, από χρήματα που πληρώνουμε εμείς μέσα από φόρους και δημοτικά τέλη.
– Μέσα από την τέχνη μας, φτάσαμε παντού. Διοργανώσαμε μεγάλες συναυλίες που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, πολλαπλασίασαν το στίγμα του αγώνα μας σε όλη τη χώρα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα αιτήματά μας, να έχουν αντανάκλαση σε όλη την κοινωνία, να δεχτούμε την αλληλεγγύη πλήθους εργαζόμενων.
Εμβληματικές στιγμές ήταν αυτές από τη μεγάλη συναυλία στο Ρεξ με αφορμή το ΠΔ 85, αλλά και την αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους σε Τουρκία – Συρία, το Φλεβάρη του 2022, μαζί με το Πανελλαδικό Σωματείο Τραγουδιστών, αντίστοιχες πρωτοβουλίες στη Χαλκίδα και την Αθήνα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Συμμετείχαμε στις μεγάλες αντιπολεμικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2021, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2023, συμμετείχαμε στη διοργάνωση συναυλιών για τους πλημμυροπαθείς σε Λάρισα και Καρδίτσα.
– Σταθήκαμε αλληλέγγυοι και «διδαχτήκαμε» από τις νίκες των εργαζομένων της cosco, της efood. Πήραμε δύναμη από τους αγώνες των εργαζόμενων στη Λάρκο τραγουδώντας για αυτούς. Νιώσαμε περηφάνια, ανάταση με τις μεγαλειώδεις απεργίες και διαδηλώσεις στη Γαλλία. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις για να μην πλειστηριαστούν και να μην κλείσουν ιστορικά σινεμά της Αθήνας (Ιντεάλ – Άστορ), αλλά και να μη πλειστηριαστούν σπίτια συναδέλφων. Σταθήκαμε απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που μετέτρεψε 5 εμβληματικά μουσεία σε ΝΠΙΔ, ενώ την ίδια ώρα έκανε έξωση στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από το Ιστορικό του κτήριο στο Θησείο. Φωνάξαμε μαζικά, δυνατά «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών μαζί με όλη την κοινωνία.
– Πήραμε και παίρνουμε θέση επιλέγοντας την ανθρωπιά, τους λαούς κόντρα στη βαρβαρότητα . Στείλαμε μαζί το μεγαλύτερο αντιπολεμικό μήνυμα με το παράδειγμά μας σε όλους τους χώρους που βρίσκονται μουσικοί. Μήνυμα που αγκάλιασαν χιλιάδες κόσμου σε όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες ορχήστρες, μεγάλοι ερμηνευτές, πλήθος καλλιτεχνών και δημιουργών από όλες τις τέχνες, τάχθηκαν υπέρ των λαών, μέσα από κείμενα υπογραφών και συναυλίες. Αντιταχτήκαμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον κλάδο μας στην προπαγάνδα υπέρ του ΝΑΤΟ και της κυβέρνησης Ζελένσκι.
– Σήμερα δεν γινόμαστε συνένοχοι στο έγκλημα στη Γάζα, που στηρίζει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, φτάνοντας στο κατάπτυστο σημείο να απέχει από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για την ειρηνευτική ανακωχή στην Παλαιστίνη Στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα δεκαετιών για την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους με σύνορα, τα αποφασισμένα από τον ΟΗΕ το 1967. Καταδικάζουμε τη διαρκή επίθεση και κατοχή από το κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη, που βάζει σε κίνδυνο και τον ίδιο το λαό του Ισραήλ. Απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τους πολέμους γιατί η εμπλοκή εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους και τον ίδιο το λαό μας.
Το κύρος του συλλόγου μας πανελλαδικά μεγάλωσε. Ο σύλλογός μας έγινε πραγματικά πόλος διεκδίκησης, αλληλεγγύης, ελπίδας. 1300 επιπλέον συνάδελφοι έγιναν μέλη του ΠΜΣ την τελευταία διετία συμμετέχοντας ενεργά σε δράσεις, συζητήσεις, συσκέψεις, συναυλίες αλληλεγγύης, κινητοποιήσεις.
Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την ενότητα. Εκατοντάδες συνάδελφοι να συμμετέχουν μέσα από μικρές και μεγάλες συναντήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις. Να συμβάλλουν με σκέψεις, γνώμες, ιδέες προτάσεις, μακριά από διχαστικούς διαχωρισμούς και διακρίσεις ανάμεσα σε νέους και παλιούς, «ειδικούς» και μη. Η γνώμη του κλάδου και του κάθε συναδέλφου ήταν και είναι πολύτιμη κάθε στιγμή. Γιατί το δίκιο μας είναι πάντα συλλογική υπόθεση απέναντι σε όλους αυτούς (κυβερνήσεις, μεγάλους εργοδότες, πολιτιστικά ιδρύματα κ.λ.π) που μας θέλουν θύματα ή συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική τους.
Και το ότι η απερχόμενη διοίκηση δεν έχει εξαρτήσεις από κυβερνήσεις και εργοδοσία, συμφέροντα και ιδιοτέλεια, εξασφαλίζει ότι ο σύλλογος θα είναι μπροστά σε όλα τα μέτωπα μαζί με τους συναδέλφους. Γιατί σωτήρες δεν υπάρχουν.
Αυτή την πορεία σήμερα συνεχίζουμε για να υλοποιήσουμε καινούριους στόχους όπως την επαναλειτουργία του ιστορικού «εντευκτηρίου», του κυλικείου μας, που θα εγκαινιάσουμε σε λίγες μέρες, ως τόπο συνάντησης του κλάδου στην Αθήνα, χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί και για διαλέξεις πάνω ζητήματα μουσικής. Στόχοι όπως η λειτουργία του Ιστορικού Αρχείου του ΠΜΣ, η λειτουργία της επιτροπής μητρώου του σωματείου. Επιπλέον χρειάζεται να δώσουμε την προσοχή μας απέναντι σε πλευρές εργοδοτικής βίας και διακρίσεων, απέναντι στο πώς επιδρούν οι συνθήκες δουλειάς στο γυναικείο οργανισμό, σε νέα ζευγάρια, να ανοίξουμε και να διευρύνουμε και άλλα μέτωπα πάλης που αφορούν το σύνολο της ζωής των μουσικών π.χ παιδεία, υγεία, αθλητισμό κ.λ.π.
Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε:
- Να αντιμετωπιστεί η επίθεση της Κυβέρνησης στο ασφαλιστικό μας και η προσπάθεια να μας σπρώξει στην αυτοαπασχόληση.
- Να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας για τους εργαζόμενους με Τιμολόγιο.
- Να διεκδικήσουμε υπογραφή και τήρηση ΣΣΕ.
- Να εναντιωθούμε στην προσπάθεια των παραγωγών να απαλλοτριώσουν τα συγγενικά μας δικαιώματα.
- Να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Μουσική εκπαίδευση.
Κάνουμε το βήμα και γινόμαστε ακόμα πιο πολλοί!
Να μη λείψει κανείς από τις εκλογές του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου!
Τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης
Παρασκευόπουλος Βασίλης – Πρόεδρος
Σταυρόπουλος Κώστας – Γεν. Γραμματέας
Κεντρής Αλέξανδρος – Αν/της Γεν. Γραμματέας
Κόλλιας Φώτης – Ταμίας
Κουφαλάκος Δημήτρης – Αν/της Ταμίας
Κουκή Αθηνά – Γραμματέας Δημοσίων Σχέσεων
Μήλας Νίκος – Μέλος
Ταυλάς Γιάννης – Μέλος
Χατζηϊορδάνου Ντίνος – Μέλος