Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη συνάντηση της Διοίκησης του Συλλόγου με την προϊσταμένη της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) από την οποία προέκυψαν κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με το εποχικό βοήθημα. Παραθέτουμε παρακάτω τα ζητήματα που θέσαμε και τις απαντήσεις που πήραμε από την υπηρεσία.
Για τους συναδέλφους που έχουν Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών:
Δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφόσον έχουν έναρξη δραστηριότητας που δεν υπάγεται ασφαλιστικά στον πρώην ΟΑΕΕ (π.χ. εκπαιδευτικού μουσικού). Τα ένσημα που έχουν κολληθεί μέσω Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών για τους μουσικούς εκτελεστές έχουν κρατήσεις για ΟΑΕΔ και μετράνε για το εποχικό βοήθημα. Σε περίπτωση που η έναρξη αφορά δραστηριότητα η οποία υπάγεται ασφαλιστικά στον πρώην ΟΑΕΕ, ο συνάδελφος μπορεί να πάρει το εποχικό βοήθημα εφόσον έχει λιγότερα ένσημα σε αυτό το Τιμολόγιο και περισσότερα ως μουσικός.
Με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα, από την συζήτηση επιβεβαιώθηκε η πάγια θέση του σωματείου μας, πως η υπαγωγή μας στο καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για τα δικαιώματά μας (τέλος επιτηδεύματος φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, μη εξασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος κλπ). Επισημαίνουμε για ακόμα μια φορά το πάγιο αίτημα του Σωματείου να σταματήσει το καθεστώς πρόσληψης με Δελτίο Παροχής σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει σχέση εξαρτημένης εργασίας, πρακτική που μας έρχεται καταρχήν από τους φορείς υπό κρατική εποπτεία, όπως τα Σύνολα της ΕΡΤ, Λυρική Σκηνή, αλλά και Δήμοι και φορείς του ιδιωτικού τομέα που με αυτό τον τρόπο μας φορτώνουν την ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση.
Για την διατύπωση που ορίζει πως ο αιτών πρέπει να έχει την ιδιότητα του εργαζόμενου στον κλάδο κατά την περίοδο καταβολής (10 Σεπτέμβρη έως 30 Νοέμβρη)
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται αυτομάτως όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν ενεργή σύμβαση στον κλάδο κατά την περίοδο καταβολής του εποχικού βοηθήματος. Επιπλέον, όσοι συνάδελφοι δεν έχουν ενεργή σύμβαση, καθίστανται δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος εφόσον πραγματοποιήσουν έστω ένα μεροκάματο στον κλάδο και καταθέσουν στην ΔΥΠΑ την σύμβαση πριν τις 30 Νοέμβρη.
Για την περίπτωση συναδέλφων που έχουν Δελτίο Ανεργίας
Ο κάτοχος Δελτίου Ανεργίας το οποίο εκδόθηκε πριν τις 10 Σεπτέμβρη (έναρξη καταβολής) και είναι ενεργό κατά την περίοδο καταβολής (δεν έχει διακοπεί λόγω πρόσληψης) τεκμηριώνει την ιδιότητα του εργαζόμενου στον κλάδο, με την προϋπόθεση πως το τελευταίο ένσημο που πραγματοποιήθηκε ήταν στον κλάδο. Δεν γίνεται δεκτό ως τεκμήριο Δελτίο Ανεργίας το οποίο εκδόθηκε μετά τις 10 Σεπτέμβρη ή που δεν είναι ενεργό (διακοπή λόγω εργασίας) ή στην περίπτωση που το τελευταίο ένσημο φαίνεται σε άλλους κωδικούς.
Για την περίπτωση όπου ένας ή περισσότεροι εργοδότες δεν έχουν καταβάλλει τα ένσημα ή τα έχουν βάλει σε λάθος κωδικούς ειδικότητας με αποτέλεσμα την απόρριψη της αίτησης.
Οι συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα καθίστανται δικαιούχοι του εποχικού βοηθήματος εφόσον προσφύγουν στον ΕΦΚΑ ζητώντας να καταβληθούν τα ένσημα με βάση την ειδικότητα του μουσικού εκτελεστή. Η καταγγελία προς τον ΕΦΚΑ πρέπει να γίνει άμεσα και να γνωστοποιηθεί προς την ΔΥΠΑ εντός της περιόδου καταβολής, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοέμβρη. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης κατάθεσης της καταγγελίας η αίτηση απορρίπτεται. Εφόσον κατατεθεί εμπρόθεσμα τότε ο συνάδελφος καθίσταται δικαιούχος εφόσον τον δικαιώσει ο ΕΦΚΑ, ακόμα και εάν η απόφαση του ΕΦΚΑ βγει μετά τις 30 Νοέμβρη.
Δυο σχετικές επισημάνσεις:
1. Συνιστούμε σε όλους τους συναδέλφους να ελέγχουν τακτικά τα ένσημα που τους βάζουν οι εργοδότες, εάν μπαίνουν, εάν οριστικοποιούνται και εάν είναι στους σωστούς κωδικούς. Γενικά τα ένσημα φαίνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «ΑΤΛΑΣ» του κράτους ύστερα από την πάροδο δυο μηνών από την έναρξη της σύμβασης (τριών μηνών για το δημόσιο). Στην περίπτωση που δεν φαίνονται τα ένσημα μετά το παραπάνω διάστημα, ή στην περίπτωση που έχουν μπει λάθος κωδικοί, πρέπει να απευθυνθούμε στην αρμόδια υπηρεσία του ΕΦΚΑ ζητώντας να υποχρεώσει τον εργοδότη να βάλει τα σωστά ένσημα.
2. Στην σύμβαση εργασίας που υπογράφουμε με τον εκάστοτε εργοδότη πρέπει να φαίνεται ακριβώς η ειδικότητα με την οποία προσλαμβανόμαστε, αυτή του μουσικού εκτελεστή, από την οποία προκύπτουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δικαιώματα, όπως το δικαίωμα λήψης του εποχικού βοηθήματος και όχι μόνο. Για ακόμα μια φορά υπογραμμίζουμε πως είναι προς συμφέρον μας να αποτυπώνονται όσο το δυνατόν πληρέστερα οι ακριβείς όροι εργασίας, η ειδικότητα, το ωράριο και οι μέρες εργασίας, η διάρκεια της σύμβασης, το ύψος και η μορφή της αμοιβής (πληρωμή με την ώρα, με την μέρα ή με τον μήνα), άλλες πλευρές όπως η αυξημένη αποζημίωση για υπερωριακή απασχόληση, ή για δουλειά σε επίσημες γιορτές και αργίες ή πέραν των συμφωνημένων, η αποζημίωση του εργαζόμενου σε περίπτωση μονομερούς καταγγελίας της σύμβασης από τον εργοδότη. Από την πείρα του κλάδου επιβεβαιώνεται πως κάθε ασάφεια στους όρους της σύμβασης αποβαίνει εις βάρος του εργαζόμενου και υπέρ του εργοδότη.
Αυτά τα ζητήματα ήταν κατεκτημένα για τους εργαζόμενους του κλάδου μέσα από την κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραφε το Σωματείο μας με την αντίστοιχη Εργοδοτική Ένωση, Σύμβαση η οποία καταργήθηκε το 2010 με το 1ο Μνημόνιο όπως και το σύνολο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στην κλαδική μας Σ.Σ.Ε. οριζόταν σαφώς το κατώτατο μεροκάματο, το ωράριο και οι μέρες εργασίας, η σεζόν, η πληρωμή των υπερωριών και της εργασίας σε γιορτές και αργίες, και μια σειρά όροι που ευνοούσαν τον εργαζόμενο. Από εδώ μπορεί να γίνει κατανοητό γιατί το σωματείο έχει σε πρώτη προτεραιότητα τον στόχο για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε κάθε χώρο, προκειμένου να περιφρουρούνται τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι.
Τέλος για τους συνάδελφους μουσικούς που εργάζονται στο θέατρο, στην εκπαίδευση και σε άλλους χώρους των οποίων οι κωδικοί ενσήμων δεν περιλαμβάνονται στην λίστα για το εποχικό βοήθημα.
Η μουσική εκπαίδευση θεωρείται τμήμα του κλάδου της εκπαίδευσης και οι μουσικοί που εργάζονται στην εκπαίδευση (σχολεία, ωδεία, μουσικές σχολές κλπ) δεν δικαιούνται το εποχικό βοήθημα. Οι μουσικοί που εργάζονται ως εκτελεστές δικαιούνται το εποχικό βοήθημα ακόμα και εάν ο κωδικός ειδικότητας τους δεν περιλαμβάνεται στην λίστα της εγκυκλίου. Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι εκτελεστές μουσικής στο θέατρο, πιθανώς υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Σε κάθε τέτοια περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνουν το σωματείο και εμείς θα ζητάμε επιτόπια παρέμβαση της ΔΥΠΑ προς το τοπικό κατάστημα που εξετάζει την αίτηση.
Με αφορμή το προαναφερθέν ζήτημα μας ξεκαθαρίστηκε από την υπηρεσία πως κάθε συνάδελφος έχει το δικαίωμα να ζητήσει επανεξέταση απορριφθείσας αίτησης μέχρι και για δυο χρόνια πίσω. Συνεπώς συνάδελφοι που έχασαν το εποχικό βοήθημα του 2021 και του 2022 από λάθος της υπηρεσίας δικαιούνται να το διεκδικήσουν αναδρομικά.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να απευθύνεται άμεσα στο Σωματείο για οποιαδήποτε απορία ή καταγγελία σε σχέση με το ζήτημα του εποχικού βοηθήματος αλλά και για κάθε ζήτημα που αφορά τους εργαζόμενους του κλάδου.