Η σημερινή Γ.Σ. έχει χαρακτήρα απολογισμού της δράσης μας τα τελευταία 2 χρόνια. Πλούσια σε εξελίξεις οι οποίες έβαλαν νέες προκλήσεις για το Σωματείο μας. Το κρίσιμο στοιχείο της διετίας αυτής ήταν να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη διεκδίκηση ζωντανή και μετά το πέρασμα της πανδημίας, που έβγαλε όλους τους συναδέλφους στο δρόμο. Σε αυτή την περίοδο η εργοδοσία ύψωσε ξανά το μπόι της, ανέβασε τις απαιτήσεις της να βάλουμε ξανά πλάτη για να ξεπεραστούν και οι νέες δυσκολίες που έφερε η πανδημία στη δουλειά.
Κρίσιμο για αυτό το στόχο ήταν να οργανώσουμε τα αιτήματα του επαγγέλματος για κάθε χώρο. Μια δουλειά δύσκολη αν σκεφτεί κανείς τις πολλές διαφορετικές εκφράσεις του επαγγέλματος (νυχτερινά κέντρα , μαγαζιά εστίασης, παραδοσιακοί μουσικοί, συναυλίες, ωδεία, τηλεόραση κ.α). Αυτή μας η προσπάθεια δεν έγινε από τα πάνω, αντίθετα επιδιώξαμε να γίνει αντικείμενο των ιδίων των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους. Κάναμε πολλές συσκέψεις για κάθε χώρο συζητώντας με τους συναδέλφους τα αιτήματα. Εξειδικεύσαμε και επικαιροποιήσαμε την εικόνα μας για κάθε μορφή εργασίας. Διαμορφώσαμε δεσμούς με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο, αποκτήσαμε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα εξέλιξη. Το κύριο όμως είναι ότι για να προχωρήσουν όλα αυτά, πραγματοποιήθηκαν δεκάδες μικρές και μεγάλες συσκέψεις με συναδέλφους, διαμορφώθηκαν αιτήματα, δόθηκε το βήμα και ο χώρος, ώστε να συμβάλουν δεκάδες συνάδελφοι στη διεκδίκηση. Το δίκιο μας ήταν κάθε στιγμή συλλογική υπόθεση. Γι’ αυτό υπάρχουν δυνατότητες σε όλα τα μέτωπα διεκδίκησης, που μένει να δώσουμε συνέχεια, πιάνοντας το νήμα και την πείρα που έχουμε ως σήμερα.
Διαμορφώσαμε αιτήματα και διεκδικήσεις για
- Τις συναυλίες των σχημάτων παραδοσιακής μουσικής με επέκταση και στις υπόλοιπες συναυλίες
- Τα Ιδιωτικά ωδεία και για τα δημοτικά συγκεκριμένη διεκδίκηση για το ωράριο
- Για το χώρο των Συμφωνικών και γενικότερα των Μουσικών Συνόλων, αλλά και των freelancer του χώρου
- Για τα μαγαζιά εστίασης που απασχολούν μουσικούς
- Για τις τηλεοπτικές εκπομπές
Συγχρόνως βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για κάθε μικρό και μεγάλο ζήτημα σε κάθε χώρο
- Συμβάλλαμε σε καλύτερες αμοιβές σε μαγαζιά εστίασης μέσα από τις συσκέψεις που πραγματοποιήσαμε στο χώρο και τη διαμόρφωση συγκεκριμένων αιτημάτων που προχώρησαν στη ζωή σε πολλές περιπτώσεις, παρά το ότι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας δε θέλουν να συζητήσουν υπογραφή ΣΣΕ.
- Παλέψαμε με τους μουσικούς της ΕΡΤ ενάντια στα σχέδια συρρίκνωσης των Μουσικών Συνόλων της, διεκδικώντας προσλήψεις για τα μεγάλα κενά στις οργανικές θέσεις, μονιμοποίηση των εκτάκτων που δουλεύουν συνεχόμενα για πολλά χρόνια. Αντίστοιχες διεκδικήσεις προβάλαμε για τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων, Φιλαρμονικές ορχήστρες στην Αττική και στην περιφέρεια.
- Μπήκαμε μπροστά για την επαναλειτουργία της ΚΑΜΕΡΑΤΑ με διαφανείς όρους και σταθερές εργασιακές σχέσεις για τους μουσικούς. Αντίστοιχα αιτήματα διαμορφώσαμε και για τους μουσικούς της «Ορχήστρας των Χρωμάτων» και της ΚΟΕΜ.
- Διεκδικήσαμε υπογραφή ΣΣΕ για τους περιστασιακά εργαζόμενους στην ΕΛΣ, καλύτερες αμοιβές για τους έκτακτους μουσικούς στις Κρατικές ορχήστρες.
- Κάναμε δεκάδες παρεμβάσεις για δεδουλευμένα, ανασφάλιστη εργασία, απολύσεις, σε όλους τους χώρους (τηλεόραση, συναυλίες, θέατρα, ωδεία, Μουσικά σύνολα, νυχτερινά κέντρα).
- Ενημερώσαμε υπεύθυνα κάθε συνάδελφο που μας απευθυνόταν για τα δικαιώματα του, τον στηρίξαμε σε κάθε του διεκδίκηση.
- Προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τη διεκδίκηση των συγγενικών μας δικαιωμάτων. Να σπάσουμε στην πράξη την προσπάθεια των παραγωγών να μειώσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα αυτές τις αμοιβές ακόμα και να τις απαλλοτριώσουν. Όλα αυτά σε συνεργασία με τον Απόλλωνα που έχει την πλήρη δικαιοδοσία για αυτά μας τα δικαιώματα.
Η πείρα από όλη αυτή τη συλλογική προσπάθεια είναι πολύ μεγάλη. Αποδεικνύει στην πράξη τη μεγάλη σημασία που έχει το Σωματείο να παλεύει και στις πιο δύσκολες συνθήκες, να είναι το αποκούμπι κάθε εργαζόμενου μουσικού, μέσα σε ένα πολύ σκληρό εργασιακό περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντική η θετική πείρα των παρεμβάσεων μας να ανοίγει το δρόμο της διεκδίκησης σε μια περίοδο που επικρατεί η απογοήτευση και ο συμβιβασμός με την αρνητική κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι θεατρικός παραγωγός που χρώσταγε χρήματα χρόνων σε συνάδελφο, μετά την κινητοποίηση του Σωματείου έξω από το θέατρο του, εξόφλησε όχι μόνο το συνάδελφο, αλλά και όλους τους άλλους εργαζόμενους του θεάτρου του στους οποίους χρώσταγε δεδουλευμένα.
Αντίστοιχα μετά την παρέμβαση του Σωματείου σε τηλεοπτικό παραγωγό που χρεώσταγε αμοιβές ενός χρόνου περίπου, άρχισε η πληρωμή και η υπογραφή Σύμβασης που δεν υπήρχε μέχρι τότε. Παρόμοια ήταν και η εξέλιξη σε παραγωγή του Ηρωδείου που απολύθηκε συνάδελφος επειδή ζήτησε ένσημα για τις πρόβες. Μετά την παρέμβαση του Σωματείου, ο συνάδελφος επαναπροσλήφθηκε και μπήκαν ένσημα για τις πρόβες σε όλους τους μουσικούς. Παρόμοια περίπτωση αποτελεί μεγάλος θεατρικός παραγωγός που προσπαθεί να μη δώσει δεδουλευμένα στους μουσικούς. Εκμεταλλεύεται το ότι η πρόσληψη των μουσικών έγινε μέσω άλλης εταιρείας. Πιεσμένος από την κινητοποίηση μας έξω από τα γραφεία της Εταιρείας του, βλέποντας ότι δεν έπιασαν οι απειλές των μηνύσεων στο Σωματείο αναγκάστηκε να δώσει ένα ποσοστό των οφειλομένων του. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η πείρα από την παρέμβαση του Σωματείου για να σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία στους μουσικούς της ΚΑΜΕΡΑΤΑ. Οι κινητοποιήσεις και οι παρεμβάσεις μας ανησύχησαν την Καλλιτεχνική διεύθυνση και τη Διοίκηση του Μεγάρου που προχώρησαν σε ασφάλιση όλων των εργαζομένων και σε υποσχέσεις για λειτουργία του Συνόλου με σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αντίστοιχες υποσχέσεις πήραμε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΚΟΑ για γενναία αύξηση των εξευτελιστικών αμοιβών των εκτάκτων μουσικών στην ορχήστρα.
Ακόμα και στην περίπτωση της Διοίκησης της Λυρικής Σκηνής που με παρέμβαση του ίδιου του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή απαιτήθηκε από τα επιχειρησιακά Σωματεία του Θεάτρου να βγάλουν από τη διαπραγμάτευση της ΣΣΕ τα αιτήματα του Συλλόγου μας για τους freelancer, φαίνεται καθαρά η δύναμη της συλλογικής διεκδίκησης και του φόβου που γεννά και στον πιο μεγάλο αντίπαλο. Αυτό το φόβο τον είδαμε και στα μάτια της Διοίκησης της ΕΡΤ με τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μουσικών της ενάντια στην προσπάθεια συρρίκνωσης του έργου της. Η κινητοποίηση αυτή είχε τη στήριξη όλων των μουσικών αλλά και του κοινού. Ανάγκασε την ΕΡΤ να κάνει προσωρινούς ελιγμούς με επιπλέον συμβάσεις για να κερδίσει χρόνο.
Όλες αυτές τις μάχες τις έδωσε το Σωματείο με
συναδέλφους που είπαν «δεν πάει άλλο». Που ύψωσαν το ανάστημα τους στον
εργοδότη. Χωρίς αυτή τη στάση το Σωματείο δε θα μπορούσε να παρέμβει. Όλοι
ξέρουμε καλά ότι αυτή η στάση είναι μια μειοψηφία μέσα στους χώρους δουλειάς. Όμως ότι σήμερα έχουμε πιο πολλούς
συναδέλφους σε πιο πολλούς χώρους που παλεύουν, δείχνει ότι η ζωή η ίδια κάνει
τη διεκδίκηση αναγκαία. Δείχνει ότι είμαστε σε μια περίοδο υποχώρησης, που όμως από κάτω κρύβει σοβαρές
διεργασίες. ‘Όλοι πρέπει να δούμε αυτή τη μεγάλη εικόνα που εγκυμονεί εξελίξεις.
Αυτό σημαίνει ότι είναι υπόθεση όλων μας η στήριξη αυτών των πρωτοπόρων
συναδέλφων σε κάθε χώρο δουλειάς.
Κάθε συνάδελφος ακόμα και αυτοί που δεν μπήκαν μπροστά στη διεκδίκηση, πρέπει
να σταθούν στο πλάι κάθε συναδέλφου που η εργοδοσία προσπαθεί να τον βάλει στη
«μαύρη λίστα» για να παραδειγματίσει κάθε άλλον που σκέφτεται να διεκδικήσει το
δίκιο του. Αυτοί οι συνάδελφοι που μπήκαν μπροστά είναι το νέο αίμα της συλλογικής
προσπάθειας του κλάδου, τα πρώτα σημάδια
μιας νέας εποχής που η ανάπτυξη ενός κινήματος στους εργαζόμενους θα δώσει λύση
σε αυτά που σήμερα μας φαίνονται απραγματοποίητα Είναι το αποτέλεσμα ενός
περιεχομένου δράσης που βάζει μπροστά
την Τέχνη μας και τις ανάγκες αυτών που την παράγουν, αλλά και των αποδεκτών
της . Αυτό το περιεχόμενο μας έκανε ικανούς να ανοίξουμε το μεγάλο ζήτημα της Μουσικής
Εκπαίδευσης, όχι μόνο από την πλευρά του επαγγελματικού δικαιώματος αλλά από
την πλευρά της ανάγκης για ενιαία σύγχρονη, δημόσια εκπαίδευση που να ξεκινά
από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να οδηγεί στο Πανεπιστήμιο. Παλέψαμε ενάντια στην κατηγοριοποίηση
των σπουδών που κατηγοριοποιεί αντίστοιχα και τα επαγγελματικά δικαιώματα δίνοντας
τη δυνατότητα στους εργοδότες να επιλέγουν εργαζόμενους με διαφορετικά πτυχία
για να μπορούν να πληρώνουν με διαφοροποιήσεις.
Διεκδικήσαμε ολοκληρωμένη δημόσια δωρεάν μουσική εκπαίδευση. Δε δεχτήκαμε τον τίτλο «απόφοιτοι λυκείου» που αιφνιδίως το ΠΔ 85 έφερε το Δεκέμβρη του 2022.
Μέσα από πολύ μαζικούς αγώνες και 4 Πανκαλλιτεχνικές απεργίες αναγκάσαμε την Κυβέρνηση να ανακοινώσει την ίδρυση Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών. Αυτό έγινε μαζί με όλους τους Καλλιτέχνες και τους σπουδαστές, τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και της νεολαίας. Το Σωματείο μας συνέβαλε να διαμορφωθούν τα αιτήματα του κλάδου με βάση τις διεκδικήσεις και τις κατακτήσεις που είχαμε καταφέρει εδώ και χρόνια πάνω στο ζήτημα. Αυτός ο αγώνας βρίσκεται σε εξέλιξη με κύριο μέτωπο απέναντι στην προσπάθεια Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να καταργηθεί το άρθρο 16, να γίνει η εκπαίδευση ακόμα μεγαλύτερο φιλέτο επενδύσεων, πανάκριβο για τους νέους Καλλιτέχνες.
Πήραμε θέση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας συναισθανόμενοι την ευθύνη μας σαν Καλλιτέχνες.
Στείλαμε το μεγαλύτερο αντιπολεμικό μήνυμα το οποίο αγκάλιασαν χιλιάδες κόσμου σε όλη τη Χώρα. Οι μεγαλύτερες ορχήστρες, μεγάλοι ερμηνευτές, πλήθος Καλλιτεχνών και δημιουργών απ’ όλες τις Τέχνες, τάχθηκαν υπέρ των λαών, μέσα από το κείμενο του Συλλόγου μας, μέσα από συναυλίες. Αντιταχτήκαμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον κλάδο μας μαζί με άλλους, στην κατεύθυνση της εμπλοκής της Χώρας μας σ’ αυτόν τον άδικο πόλεμο. Χαρακτηριστικό είναι ότι είμαστε η μόνη Χώρα στο «δυτικό κόσμο», όπου πουθενά δεν παίχτηκε ο Ουκρανικός Εθνικός Ύμνος, όπως ήθελε η Κυβέρνηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Σήμερα συνεχίζουμε σε αυτό το δρόμο στηρίζοντας το δίκαιο αίτημα δεκαετιών για την ύπαρξη Παλαιστινιακού Κράτους με τα αποφασισμένα σύνορα από τον ΟΗΕ το 1967. Καταδικάζουμε τη συνεχιζόμενη επίθεση από το Κράτος του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και τη συμμετοχή της Χώρας μας σε αυτή.
Μέσα από την Τέχνη μας φτάσαμε παντού
Διοργανώσαμε μεγάλες συναυλίες που πήραν μεγάλη δημοσιότητα, πολλαπλασίασαν το στίγμα του αγώνα μας σε όλη τη Χώρα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τα αιτήματα μας, να έχουν αντανάκλαση σε όλη την κοινωνία, να δεχθούμε την αλληλεγγύη πλήθους εργαζομένων. Εμβληματικές στιγμές ήταν αυτές από τη μεγάλη συναυλία στο ΡΕΞ με αφορμή το ΠΔ 85,αλλά και την αλληλεγγύη στους σεισμόπληκτους σε Τουρκία – Συρία, το Φλεβάρη του 2022 μαζί με το Π.Σ.Ε.Τ. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πήραμε σε Χαλκίδα και Αθήνα για τους πυρόπληκτους. Συμμετείχαμε στις μεγάλες αντιπολεμικές συναυλίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2021, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη το 2023.
Η αλληλεγγύη έγινε πηγή μαζικής ενωτικής δράσης, υπόθεση κάθε συναδέλφου
Από την περίοδο της πανδημίας, μέχρι τις φωτιές, τις πλημμύρες, το σεισμό στην Τουρκία, τους πλειστηριασμούς, με την ανάπτυξη της αλληλεγγύης συμβάλλαμε να σπάσει η απογοήτευση, η λογική «τίποτα δε γίνεται». Ανοίξαμε ένα δρόμο που έδειξε στην πράξη ότι τα μεγάλα ατομικά αδιέξοδα μόνο με τη συλλογική δράση μπορούν να αντιμετωπιστούν. Με αυτό το περιεχόμενο ξεπερνώντας τη λογική της φιλανθρωπίας δυναμώσαμε τη συλλογική μας προσπάθεια (με γλέντια, συναυλίες και δίκτυο αλληλεγγύης από σπίτι σε σπίτι, προσωπική συνεισφορά μουσικών), δείχνοντας έμπρακτα πως μόνο εμείς μαζί, όλοι οι εργαζόμενοι μπορούμε να αντιπαλέψουμε μια πολιτική που το μόνο μέτρο που παίρνει είναι το sms από το 112, η ατομική ευθύνη, υποτιμώντας την ενίσχυση της πρόληψης και των υποδομών, κατευθύνοντας όλα τα εκατομμύρια των επιδοτήσεων στις ανάγκες των μεγάλων επενδυτών. Μέσα από αυτή τη δράση καταφέραμε τα δύο χρόνια που πέρασαν να ενισχύσουμε με λίγα χρήματα για επείγουσες ανάγκες 188 συναδέλφους, διαθέτοντας συνολικά κοντά στις 24.000 ευρώ. Κατανοούμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις σε μεγάλα οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι, όμως αποτελεί μια μεγάλη ψυχολογική στήριξη οι συνάδελφοι αυτοί να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι τους απέναντι σε αυτά τα αδιέξοδα. Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις Σωματείων ενάντια σε πλειστηριασμούς. Η Κυβέρνηση έχει εξαγγείλει 700.000 πλειστηριασμούς το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέσα σε αυτούς υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι.
Πρέπει το επόμενο διάστημα αυτή η δράση μας να γίνει πιο γνωστή να παρακινηθούν συνάδελφοι που αντιμετωπίζουν τέτοια ζητήματα να ζητήσουν βοήθεια από το Σωματείο.
Δώσαμε τη μάχη ενάντια στα αντιλαϊκά ν/σ που έφερε η Κυβέρνηση
Εμβληματικό ν/σ ήταν αυτό που έφερε ο Υπουργός Εργασίας Γεωργιάδης. Ένα ν/σ που χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την εργασιακή ζούγκλα και χτυπά και το επάγγελμα μας. Αναδείξαμε άμεσα τους κινδύνους που φέρνει η θεσμοθέτηση μιας νέας μορφής εργασίας, που προβλέπει την κατά παραγγελία εργασία χωρίς δέσμευση ωρών απασχόλησης για τον εργοδότη. Μια εξέλιξη που θα φέρει πιο κοντά στο επάγγελμα μας τα γραφεία ενοικίασης εργαζομένων. Η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική λόγω έλλειψης κατοχυρωμένου ωραρίου για τους μουσικούς σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και το νέο ασφαλιστικό των Καλλιτεχνών όταν προχωρήσει. Άμεσα το Σωματείο μας από τη φάση της διαβούλευσης ενημέρωσε τον κλάδο για τις σοβαρές συνέπειες του, κάλεσε σε ετοιμότητα για απεργιακή απάντηση. Παρά τη Προσπάθεια ΓΣΕΕ, ΕΚΑ και της ΠΟΘΑ να ματαιώσουν ή να καθυστερήσουν την οργάνωση της Απεργίας, δώσαμε τη μάχη της Απεργίας σε πολύ δύσκολες συνθήκες και οργανώσαμε ένα πολύ μαζικό μπλοκ με συμμετοχή συναδέλφων που ήρθαν για πρώτη φορά σε απεργιακό συλλαλητήριο.
Δε λείψαμε από κανέναν αγώνα των εργαζομένων άλλων κλάδων, της νεολαίας
Σταθήκαμε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της COSCO, της e-food, απέναντι στους εφοπλιστές τύπου Blue Horizon και στην ασυλία τους εκ μέρους των Κυβερνήσεων που κοστολογούν τις ζωές μας. Φωνάξαμε μαζικά κατά χιλιάδες ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών «ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» μαζί με όλη την κοινωνία. Συμμετείχαμε και στηρίξαμε τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, στηρίξαμε τις μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις στη Γαλλία. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις για να μην κλείσουν και να μη χάσουν τον χαρακτήρα τους οι ιστορικοί κινηματογράφοι ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ. Συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις ενάντια σε πλειστηριασμούς σπιτιών.
Αυτή είναι η δράση μας και το περιεχόμενο της που ανέβασε το κύρος του Σωματείου μας. Μέσα στην τελευταία διετία γίναμε ακόμα πιο πολλοί. Ακόμα 1.300 συνάδελφοι έγιναν μέλη του ΠΜΣ. Αυτό έγινε γιατί σε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα, ήμασταν μαζί στην διεκδίκηση και την αλληλεγγύη.
Γίναμε ένας μεγάλος πόλος διεκδίκησης – αλληλεγγύης – πολιτισμού.
Το Σωματείο μας αποτελεί φωτεινή ελπίδα να σπάσει η απογοήτευση, η ηττοπάθεια, ο ατομισμός.
Στόχοι πάλης το επόμενο διάστημα
- Να μην περάσει η προσπάθεια της Κυβέρνησης για ειδικό ασφαλιστικό σύστημα για τους Καλλιτέχνες. Μια διαδικασία που θα πετάξει τον κλάδο μας έξω από τη μεγαλύτερη κατάκτηση της εργατικής τάξης, την κοινωνική ασφάλιση. Έχουμε πείρα σαν κλάδος από τη δεκαετία του ‘30, όπου οι μουσικοί προσπαθούσαν μέσα από μεγάλες συναυλίες να μαζέψουν χρήματα για την ενίσχυση των συνταξιούχων μουσικών.
- Να αντιμετωπίσουμε την προσπάθεια ΕΕ Κυβέρνησης και εργοδοσίας να καταργήσουν τη μισθωτή εργασία και να μας σπρώξουν στην αυτοαπασχόληση. Συγχρόνως παλεύουμε να υπερασπίσουμε τις κατακτήσεις μας για τους εργαζόμενους με Τιμολόγιο που έχουν μπει στο στόχαστρο της Κυβέρνησης. Ήδη η ΔΥΠΑ έχει εξαιρέσει συνολικά τους μουσικούς που έχουν Τιμολόγιο από το Εποχικό Βοήθημα. Τις επόμενες μέρες έχουμε συνάντηση μα τη Διοίκηση της ΔΥΠΑ για αυτό το ζήτημα.
- Να προχωρήσουμε σε υπογραφή σύμβασης με τους διοργανωτές συναυλιών εξασφαλίζοντας και την πληρωμή των προβών.
- Να ανοίξουμε τη συζήτηση για θεσμοθέτηση ωραρίου του μουσικού και σαν εκτελεστή και σαν εκπαιδευτικού σε κάθε χώρο (Νυχτερινά κέντρα, συναυλίες, μαγαζιά εστίασης, Μουσικά Σύνολα, ωδεία ιδιωτικά και δημοτικά). Αυτή η συζήτηση γίνεται επείγουσα μπροστά στην επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
- Να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στην εφαρμογή των όρων εργασίας και αμοιβής που έχουμε συλλογικά επεξεργαστεί για πολλούς χώρους και να διεκδικήσουμε υπογραφή ΣΣΕ.
- Σε συνεργασία με τον ΑΠΟΛΛΩΝΑ να εναντιωθούμε στην προσπάθεια των παραγωγών να απαλλοτριώσουν τα συγγενικά μας δικαιώματα.
- Να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Μουσική εκπαίδευση που να καλύπτει της διευρυμένες ανάγκες που υπάρχουν. Ήδη έχουμε πάρει πρωτοβουλίες για τη σωστή εφαρμογή του νόμου που αναγνωρίζει τις σπουδές στα παραδοσιακά όργανα
Εγγύηση για τις μελλοντικές μας μάχες αποτελεί το αγωνιστικό ταξικό ενωτικό περιεχόμενο δράσης του Σωματείου μας και η μαζική στήριξη του από τους μουσικούς.
Το επόμενο διάστημα δίνουμε μια μεγάλη μάχη, αυτή των εκλογών. Σε αυτή μετράμε το ανάστημα μας. Στέλνουμε μήνυμα σε Κυβέρνηση και εργοδοσία, ότι είμαστε πολλοί, μαζί και δυνατοί.
Προτείνουμε οι εκλογές στην Αθήνα να διεξαχθούν από τις 15 Νοέμβρη μέχρι τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη.
Να παλέψουμε συλλογικά να μη λείψει κανείς από όλες τις μαζικές διαδικασίες του Συλλόγου μας στην Αθήνα και σε όλα τα Παραρτήματα.
Συμμετέχουμε όλοι μαζικά στις εκλογές του Συλλόγου μας το Νοέμβρη στην Αθήνα και σε όλα τα Παραρτήματα.