Πρόκειται για ένα ν/σ που προσπαθεί να προωθήσει το νόμο Χατζηδάκη και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Συγχρόνως βάζει τα θεμέλια για δουλειά από νύχτα σε νύχτα. Παρουσιάζει σαν επιλογή και απελευθέρωση, την εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες και ο Υπουργός φτάνει στο σημείο να λέει ότι οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη όταν έχουν παραπάνω από ένα εργοδότη.
Απαντάμε με την πείρα μας στον Υπουργό ότι η ανασφάλεια και η πίεση για κατέβασμα του μεροκάματου γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν δεν έχεις ένα βασικό και σταθερό εργοδότη που να εξασφαλίζει το μεγαλύτερο κομμάτι των αναγκών μας.
Γι αυτό και στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι μουσικοί των Κρατικών Συνόλων αγωνίστηκαν και κατάφεραν να νομοθετηθεί η μονοθεσία με αμοιβές που να καλύπτουν τις ανάγκες μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Για νόμους σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε και όχι για την εφαρμογή του «μεσαίωνα» στους χώρους εργασίας.
Το ν/σ Γεωργιάδη φέρνει μια σειρά ρυθμίσεις που θα χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο το εργασιακό μας τοπίο.
Στο αρ. 4 εισάγεται για πρώτη φορά ο δοκιμαστικός χρόνος στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Αυτό αποτελεί πλήγμα για τους μουσικούς που επιδιώκουμε την υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου για να διασφαλίζουμε αποζημίωση σε περίπτωση που ο εργοδότης προσπαθήσει να σταματήσει νωρίτερα από το συμφωνημένο την εργασία μας.
Στο αρ. 10 εισάγει τις συμβάσεις μηδενικής απασχόλησης. Σύμφωνα με το άρθρο ο εργοδότης θα μπορεί να απασχολεί εργαζόμενους με ειδοποίηση 24 ωρών πριν την εργασία με sms. Ακόμα και για αυτή την ελάχιστη υποχρέωση του εργοδότη υπάρχει εξαίρεση για τις περιπτώσεις «αντικειμενικών» λόγων!!!
Αυτό σημαίνει ότι κάθε εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί τις μέρες και τις ώρες εργασίας μας όπως τον βολεύει χωρίς να πληρώνει επιπλέον. Αυτή η νέα μορφή εργασίας θα μπορεί να έχει εφαρμογή στα νυχτερινά μαγαζιά, στα Ωδεία, αλλά και στα μουσικά σύνολα που προσπαθούν μέσω «μητρώων συνεργατών» να δεσμεύουν μεγάλο αριθμό μουσικών χωρίς καμιά υποχρέωση.
Καταλαβαίνουμε ότι με αυτό το άρθρο νομοθετείται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα για μεγάλα διαστήματα στον κάθε εργοδότη, με ένα ελάχιστο πλαφόν αμοιβής και εργασίας.
Αυτό το νέο καθεστώς εργασίας θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την εργασία μας και θα μειώσει τις αμοιβές μας, ενώ θα διευκολύνει τη γιγάντωση των «γραφείων ενοικίασης εργαζομένων» στον κλάδο μας.
Στο αρ. 22 δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες που έχουν μπει στο σύστημα της «ψηφιακής κάρτας» να μην καταχωρούν την όποια αλλαγή στο ΕΡΓΑΝΗ. Η πείρα από τους κλάδους του εμπορίου που εφαρμόζεται η κάρτα ήδη, είναι ότι το πότε και για πόσο θα χτυπήσει την κάρτα ο εργαζόμενος το αποφασίζει ο εργοδότης.
Στο αρ. 23 προβλέπεται ότι μπορεί να λυθεί αυτεπάγγελτα η σύμβαση του εργαζόμενου, αν λείψει αδικαιολόγητα για 5 ημέρες. Στο Σωματείο μας είχαμε δεκάδες καταγγελίες για οικιοθελείς αποχωρήσεις με πλαστογράφηση της υπογραφής του εργαζόμενου από το εργοδότη. Καταλαβαίνουμε τώρα ότι ο εργαζόμενος θα αποδεικνύει πιο δύσκολα ότι δεν έφυγε ο ίδιος οικιοθελώς από τη δουλειά του.
Στο αρ. 25 και 26 καταργεί το πενθήμερο. Από τις 48 ώρες που προβλέπονταν σαν ανώτατο όριο, πηγαίνουμε στις 78 αν υπολογίσουμε τους 2 εργοδότες και τις 13 κατά ανώτατο όριο ώρες δουλειάς την ημέρα.
Στο αρ. 28 δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν ατομικά με κάθε εργαζόμενο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Στο αρ. 31 ποινικοποιεί την υπεράσπιση των συλλογικών αποφάσεων των Σωματείων μας. Αυτό το μέτρο δεν αφορά τους συνδικαλιστές αλλά όλους τους εργαζόμενους.
Όταν ποινικοποιούνται οι αγώνες μας στο στόχαστρο μπαίνουν τα δικαιώματά μας.
Τέλος, αυτό το νομοσχέδιο θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο επάγγελμά μας για το λόγο ότι δεν έχουμε κατοχυρωμένο ωράριο. Ενώ το μεγαλύτερο κομμάτι της εργασίας μας είναι η προετοιμασία, η μελέτη και οι πρόβες που είναι απολύτως απαραίτητα αλλά δεν πληρώνονται.
Είναι πρόκληση, Κυβέρνηση και Υπουργός να εμφανίζουν αυτό το τερατούργημα σαν προσπάθεια ενίσχυσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αν είναι τόσο θετικό για τους εργαζόμενους όπως λένε γιατί δεν το ανακοίνωσαν προεκλογικά να διευρύνουν τους ψηφοφόρους τους;
Aυτό το ν/σ δεν πρέπει να έρθει στη Βουλή. Πρέπει να απορριφθεί από όλους τους εργαζόμενους και τα Σωματεία.
Καλούμε σε μαζική συμμετοχή
ü στο Συλλαλητήριο για τη ΔΕΘ στις 9 Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη στις 17.30
ü Συμμετέχουμε στη σύσκεψη των Σωματείων την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο μεγάλο Θέατρο του πολυχώρου Λιπασμάτων Δραπετσώνας (είσοδος από υδατόπυργο) για την οργάνωση της πάλης μας ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα.
Ενημερώνουμε κάθε εργαζόμενο σε κάθε χώρο δουλειάς για το νέο ν/σ
Ετοιμάζουμε την απεργιακή μας απάντηση