Αγαπητό μας κοινό,

Πίσω από τα λαμπερά φώτα και τις πανάκριβες παραγωγές, η κατάσταση για τους Καλλιτέχνες και τους υπόλοιπους εργαζόμενους που συμμετέχουν σε κάθε παράσταση είναι πολύ διαφορετική και δύσκολη.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, το μεγαλύτερο Καλλιτεχνικό Οργανισμό της χώρας μας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, κάθε φορά που ανεβαίνει μια παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας επίπονης και συλλογικής προσπάθειας των εργαζομένων της.

Σε μια εποχή, που τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα τα υπολογίζουν ως «κόστος» οδηγώντας μας να δουλεύουμε μέχρι τα 67 (βλ. χορευτές, λυρικοί τραγουδιστές, μουσικοί πνευστών οργάνων), που παρά τις πολύχρονες σπουδές μας κατατάσσουν ως απόφοιτους Λυκείου, που εδώ και χρόνια βιώνουμε από τις Κυβερνήσεις και τα Υπουργεία την  αδιαφορία για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση, καθώς την αφήνουν εξ’ ολοκλήρου στην ιδιωτική πρωτοβουλία οδηγώντας μας να ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα για τις καλλιτεχνικές μας σπουδές, έρχεται σήμερα και η Καλλιτεχνική Διεύθυνση αυτού του φαντασμαγορικού Καλλιτεχνικού Οργανισμού και απαξιώνει συστηματικά το πιο αντιπροσωπευτικό σε Καλλιτέχνες Σωματείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εδώ και 3 μήνες έχει σταματήσει κάθε επικοινωνία μαζί μας για διαπραγμάτευση της Σύμβασης.

Και αυτό συμβαίνει:

  • Επειδή δεν είμαστε «βολικοί» για τις αντεργατικές μεθοδεύσεις της.
  • Επειδή δε σκύβουμε το κεφάλι και δε θα αποδεχτούμε να γίνουμε ο πρώτος κρατικός Καλλιτεχνικός Οργανισμός που θα υπογράψει Σύμβαση χειρότερη από την προηγούμενη, με αφαίρεση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων.
  • Επειδή ζητάμε αυξήσεις για όλο το προσωπικό και όχι κάποια «ψίχουλα» που λόγω του πληθωρισμού θα εξανεμιστούν πριν ακόμα φτάσουν στη τσέπη των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, την ίδια στάση κρατά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ε.Λ.Σ. και για τους μουσικούς που εργάζονται περιστασιακά στο μεγαλύτερο Κρατικό μουσικό Θέατρο της Χώρας. Αρνείται πεισματικά ακόμα και να συζητήσει όρους εργασίας και αμοιβής με το μεγαλύτερο και πιο αντιπροσωπευτικό Σωματείο τους, τον Πανελλήνιο Μουσικό  Σύλλογο, με σκοπό να υπογράφονται ατομικές Συμβάσεις που δε θα είναι αποτέλεσμα μια συμφωνίας με το συλλογικό τους όργανο, αλλά από επί μέρους ατομικά συμφωνητικά που θα καθορίζονται από την ανάγκη κάθε μουσικού να βρει δουλειά με οποιαδήποτε αμοιβή, χωρίς να προστατεύεται από την παρέμβαση του Σωματείου του.

Μ’ αυτή την τακτική προσπαθεί να κατεβάσει προς τα κάτω τις αμοιβές και τα δικαιώματα των πιο αδύναμων εργαζομένων. Ωθεί στη φτώχεια μουσικούς με πολύχρονες σπουδές σε Ελλάδα και στο Εξωτερικό.

Μετά από χρόνια σπουδών που απαιτούν αφιέρωση, πολλοί συνάδελφοι μουσικοί αναγκάζονται να κάνουν μια δεύτερη δουλειά για να ζήσουν, άλλοι να εγκαταλείψουν οριστικά την Τέχνη τους και άλλοι να ξενιτευτούν για να βρουν κάπου αλλού μια ευκαιρία.

Αγαπητό μας κοινό,

Ζητάμε τη στήριξη και τη συμπαράστασή σας στον δίκαιο αγώνα μας για υπογραφή Σύμβασης με συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα,  για να μπορέσει η Τέχνη στη χώρα μας να ανθίσει και να δοθούν οι δυνατότητες σε όσους την υπηρετούν να αφιερωθούν αποκλειστικά σ’ αυτή και να μπορούν να ζουν απ’ αυτή.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα το δικαίωμα – δύο αιώνες μετά τη μεγάλη Απεργία στο Σικάγο – να διαπραγματευόμαστε συλλογικά τους όρους εργασίας μας – ειδικά στους Κρατικούς φορείς – και όχι ατομικά, όπως θέλει η Καλλιτεχνική Διεύθυνση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ (Σ.Ε.Ε.Λ.Σ.)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (Π.Μ.Σ.)

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΑ (Π.Ο.Κ.Π. ΟΤΑ)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ (Σ.Ε.Η.)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΠΑΝ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ (ΣΥ.Μ.Φ.Π.Ο.Δ.Α.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΟΡΧΗΣΤΡΩΝ ΧΟΡΩΔΙΑΣ Ε.Ρ.Τ. (Σ.Ε.Κ.Ο.Χ.ΕΡΤ)

ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ε.Τ.Ε.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Σ.Ε.Ο.Μ.Μ.Α.)

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΕ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΠΤΙΚΟ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (Σ.Τ.Α.Ζ.Ο.Ε.)

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ-ΑΚΡΟΑΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Σ.Ε.ΘΕ.Α.)

ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ ΚΑΙ ΤΗΛ/ΣΗΣ – ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ (Ε.Τ.Ε.Κ.Τ. – Ο.Τ.)

25/4/2023