Η δημοσιογράφος Νόρα Ράλλη μέσα στο ρεπορτάζ της αναφέρει για την κατάληψη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην οποία συμμετείχε και το Σωματείο μας.

Το μόνο που βρίσκει να πει είναι ότι «πάμε με διαφορετικό αίτημα». Με «διαφορετικό αίτημα από το πάγιο που έχει εκφράσει συνολικά η κοινότητα των Καλλιτεχνών και έχει γίνει επιτακτικό από τα τέλη Δεκεμβρίου για διαβάθμιση των Πτυχίων». Προχωρά ακόμα παρακάτω φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να διατυπώσει ότι είναι «αίτημα που συντάσσεται με την Κυβερνητική τροπολογία κόντρα στις διεκδικήσεις σύσσωμου του κλάδου».

Η βιασύνη της δημοσιογράφου και της Εφημερίδας στην οποία αρθρογραφεί μάλλον είναι μεγαλύτερη από την άγνοιά της για τα αιτήματα μας. Την ενημερώνουμε ότι το αίτημά μας για μισθολογική κατάταξη στην κατηγορία ΤΕ είναι ένα αίτημα που όχι μόνο δεν το αναιρούμε αλλά το Σωματείο μας συνέβαλλε καθοριστικά στην οργάνωση των κινητοποιήσεων για να επιτευχθεί η κατάταξη των Πτυχιούχων των Ωδείων σε αυτή την κατηγορία με το ν.4325/15. Με βάση αυτή την κατάκτηση, το Σωματείο μας πρότεινε να γίνει κοινό αίτημα των Καλλιτεχνικών Σωματείων η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του ν.4325/15 και να συμπεριλάβει τους Πτυχιούχους όλων των Καλλιτεχνικών Σχολών. Το ζήτημα της διαβάθμισης αφορά αποκλειστικά την Ακαδημαϊκή αντιστοίχηση των Πτυχίων μας με τον 8-βάθμιο Ευρωπαϊκό πίνακα προσόντων.

Η Κυβέρνηση διά στόματος του Υφυπουργού Παιδείας, μας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα διαβαθμίσει τα Πτυχία μας στο επίπεδο 5 ισοτιμώντας τα με τα Πτυχία ενός διετούς ΙΕΚ. Επίσης μας είπε ότι δεν μπορεί να τα διαβαθμίσει στο επίπεδο 6 λόγω του άρθρου 16 του Συντάγματος το οποίο αναγνωρίζει την Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση ως αποκλειστικά Δημόσια.

Το Σωματείο μας ούτε δέχεται τη διαβάθμιση των Πτυχίων μας στο επίπεδο των ΙΕΚ ούτε ζητά την κατάργηση του άρθρου 16. Γι’ αυτό το λόγο, ζητάμε τη δημιουργία Ενιαίου Δημόσιου Συστήματος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης για τις Παραστατικές Τέχνες και την αντιστοίχηση των υπαρχόντων Τίτλων σπουδών μέσω διαδικασιών που τα ίδια τα Πανεπιστήμια θα ορίσουν. Ζητάμε να υπάρχει ένα πτυχίο ανά ειδικότητα, ενάντια στην πολύ-κατηγοριοποίηση που υπάρχει σήμερα και εντείνεται με την στρατηγική της Μπολόνια.

Ζητάμε το πτυχίο να παρέχει ολοκληρωμένη γνώση και να παρέχει το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων, σε αντίθεση με την λογική των πιστωτικών μονάδων της Ε.Ε. όπου το πτυχίο αποτελεί απλώς μια ποσότητα πιστωτικών μονάδων η οποία μπορεί να αθροίζεται με οποιαδήποτε άλλη ποσότητα πιστωτικών μονάδων η οποία μπορεί να αγοραστεί στην «ελεύθερη» ευρωπαϊκή αγορά εκπαίδευσης.

Κατανοούμε πως η θέση μας βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανώτατη εκπαίδευση, γνωστή ως «Συνθήκη της Μπολόνια», η οποία αποσυνδέει το πτυχίο από το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος και διαμορφώνει τους όρους για πτυχία πολλών κατηγοριών. Είναι όμως στην πραγματικότητα η μόνη θέση που απαντάει ολοκληρωμένα τόσο στις ανάγκες των ήδη εργαζόμενων που παλεύουν ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, όσο και στις ανάγκες των σπουδαστών που βιώνουν τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις ενός συστήματος καλλιτεχνικής εκπαίδευσης υποταγμένου στους νόμους της αγοράς.

Κατανοούμε την αντίδραση τόσο της κυβέρνησης και των στελεχών της, όπως η απαράδεκτη προσπάθεια τρομοκράτησης και οι απειλές για  συλλήψεις εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού και της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου που προσπάθησε να αποκαθηλώσει το πανό μας στην σημερινή συμβολική κατάληψη του Υπουργείου. Συγχρόνως κατανοούμε και την αντίδραση των δυνάμεων οι οποίες προσπαθούν να εμφανίσουν ως αίτημα του κινήματος και μάλιστα «πάγιο» την αποδοχή της στρατηγικής της Μπολόνια και την υποβάθμιση των τίτλων σπουδών μας στο επίπεδο των ΙΕΚ. Αυτή την ενόχληση και μάλιστα με συγκεκριμένο πολιτικό πρόσημο εκφράζει η πλήρης διαστρέβλωση της θέσης του Σωματείου μας από την Νόρα Ράλλη και την Εφημερίδα των Συντακτών, όσο και από άλλες παρόμοιες δημόσιες τοποθετήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.