Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος αποχαιρετά τον Ανδρέα Ροδουσάκη, έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, πραγματικό στυλοβάτη των συμφωνικών ορχηστρών της χώρας μας ο οποίος έφυγε από τη ζωή προχθές σε ηλικία 90 χρονών μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του έγινε χθες το πρωί στο Νεκροταφείο Νέας Σμύρνης.
Ακολουθεί νεκρολογία από τον συνάδελφο αρχιμουσικό Χρήστο Ηλ. Κολοβό τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

«Και κοντραμπάσσο με δοξάρι, ο Ροδουσάκης ο πολύς…»
Με αυτά τα λόγια ο Διονύσης Σαββόπουλος προσφωνεί στο τραγούδι του Αουντουαντάρια τον πληθωρικότατο σε όλα του, Ανδρέα Ροδουσάκη!
Ο Ροδουσάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στα 1932 και «έφυγε» από τη ζωή, στις 28/12/2022, δίνοντας τη δική του μάχη με απόλυτη αξιοπρέπεια, σθένος, θετική ενέργεια και δύναμη απέναντι στον καρκίνο, ο οποίος όμως τον νίκησε. Ίσως να ήταν και ο μόνος που μπόρεσε να νικήσει αυτόν τον κυριολεκτικά «βράχο» της μουσικής μας ζωής.
Ο Ροδουσάκης σπούδασε κοντραμπάσσο (δίπλωμα του ’62 με πρώτο βραβείο) με τον Μάριο Σεμιτέκολο στο Εθνικό Ωδείο και θεωρητικά με τους Μιλτιάδη Κουτούγκο και Βασίλη Καρποδίνη. Επίσης, ήταν απόφοιτος του Μικρού Πολυτεχνείου. Υπηρέτησε την μουσική μας επί δεκαετίες από όλα τα είδη της. Την κλασσική μας μουσική και την σύγχρονη, αλλά και την τζαζ και την ελαφρά. Μάλιστα έπαιζε στα νειάτα του σε διάφορα συγκροτήματα και κιθάρα για το μεροκάματο. Έτσι, πρωτοεμφανίσθηκε με το Κουαρτέττο του Μίμη Πλέσσα. Μαζί με τον Αλέκο Τζουμάνη, «ανέβασαν» το κοντραμπάσσο ξανά, μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς στο σημείο που το είχε φτάσει χρόνια πριν ο «θρυλικός» Ιωάννης Τζουμάνης, πατέρας του Αλέκου, τον οποίον ειρήσθω εν παρόδω, για την μουσικότητά του και την τεχνική του εθαύμασαν και επαίνεσαν γραπτώς τόσο ο Ρίχαρντ Στράους, όσο και ο Εντουάρ Νανύ. Στυλοβάτης των Αθηναϊκών μας συμφωνικών συγκροτημάτων, όπως γράφει και ο Τάκης Καλογερόπουλος στο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής, «από τον Ορφέα έως σήμερα» των εκδόσεων Γιαλλελή, ο Ροδουσάκης εργάσθηκε στην ΚΟΑ επί 29 χρόνια (1959-1988), στην Ορχήστρα της Λυρικής επί 33 χρόνια (1957-1990), στην Ραδιοφωνία και τα «Χρώματα» του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και σε κάθε άλλο σύνολο το οποίο ίδρυσε και διηύθυνε τόσο ο τελευταίος, όσο και ο Μίκης Θεοδωράκης. Όλοι άλλωστε οι Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιοί τον ήθελαν δίπλα τους να παίζει στις ηχογραφήσεις τους και στις ζωντανές εμφανίσεις τους κάθετί που συνέθεταν. Μεταξύ άλλων οι Γιάννης Χρήστου, Θεόδωρος Αντωνίου, Στέφ. Βασιλειάδης, Μιχ. Αδάμης, Γ. Μαρκόπουλος, Στ. Ξαρχάκος κ.ά. Επίσης, σχημάτισε τάξη κοντραμπάσσου με αποφοίτους ανάμεσα σε άλλους τους κορυφαίους στην Ορχήστρα της ΕΛΣ, Χρήστο Κομισόπουλο και Βασίλη Παπαβασιλείου.
Παράλληλα χρημάτισε επί πολλά έτη πρόεδρος των μουσικών υπαλλήλων της ΚΟΑ (ΣΜΥΚΟΑ) και γραμματέας του Σωματείου Εκτελεστών Μουσικών της ΕΛΣ (ΣΕΜΕΛΣ), τιμώντας τον τίτλο του συνδικαλιστή με το παραπάνω, κερδίζοντας πολλά οφέλη για τους μουσικούς, υπήρξε μοναδικός και ανεπανάληπτος διοργανωτής συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό μεγάλων συμφωνικών συγκροτημάτων, αποφασιστικός και αποτελεσματικός σε αποφάσεις του, αλλά και συνοδοιπόρος σταθερότητας, υψηλής αξίας και ενθάρρυνσης πολλών νέων μουσικών στα πρώτα βήματά τους, αλλά και σε όλη την πορεία τους στον Γολγοθά της ύψιστης τέχνης μας, της Μουσικής.
Μεταξύ αυτών, ήμουν κι εγώ, από τον πρώτο καιρό που ξεκίνησα να μαθαίνω μουσική, μέχρι πριν από λίγες μόλις ημέρες. Μια σχέση φιλική, πατρική, στοργική και τρυφερή, εμπιστευτική, συμβουλευτική και απαιτητική πολλές φορές, αφού δεν ανεχόταν να μην μαθαίνει πρώτος και δη από εμένα τον ίδιο κάθε νέα μου καλλιτεχνική και ακαδημαϊκή εργασία. Παρακολουθούσε δε, όπως ήταν φυσικό κάθε μου δραστηριότητα, όπως και τόσων ακόμη νέων ή παλαιότερων συναδέρφων μας. Την περίοδο της διευθύνσεως του Λουκά Καρυτινού στην ΕΛΣ (1999-2006), υπήρξε στενός ειδικός συνεργάτης του με καθήκοντα υποδιευθυντή. Ενώ, μέχρις τελευταίας ώρας ήταν ενεργός στο Σύλλογο Αποφοίτων Ωδείων.
Κύριε Ανδρέα, από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και εμένα, καλό ταξίδι και θερμά συλλυπητήρια στις δυο πολύ αγαπητές κόρες σας, Μιμή και Μαρίνα και στις δύο εγγονές σας.
Καλλιθέα-Αθήνα, 30/12/2022
Δρ. Χρήστος Ηλ. Κολοβός
Αρχιμουσικός
Για τον ΠΜΣ,
ο πρόεδρος Βασίλης Παρασκευόπουλος και ο γεν. γραμματέας Κώστας Σταυρόπουλος.