που πραγματοποιούν τα σωματεία των εργαζόμενων στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και στα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Καλούμε το σύνολο του κλάδου να δείξει έμπρακτη συμπαράσταση συμμετέχοντας και με φυσική παρουσία στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, τη στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσλήψεις μόνιμης και πλήρους εργασίας.

Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων: Τρίτη 15 Νοέμβρη 10.30 π.μ. Υπουργείο Εσωτερικών (Βασ. Σοφίας 15)

Αύριο Τρίτη 15 Νοέμβρη στις 10.30 ο Σύλλογος Μουσικών Φιλαρμονικής Δήμου Αθηναίων καλεί τα μέλη του σε κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητώντας νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μπει τέρμα στην απαράδεκτη αξίωση του Δήμου Αθηναίων για επιστροφή δεδουλευμένων αποδοχών από συναδέλφους ύψους κατά μέσο όρο 12,5 χιλιάδων ευρώ ανά εργαζόμενο.

Όπως σημειώνεται και στην ανακοίνωση του σωματείου, πρόκειται για χρήματα που αντιστοιχούν στις αμοιβές τω εργαζόμενων κατά την περίοδο 2009-2010 όπου με ευθύνη της Διοίκησης του Δήμου και του εποπτευόμενου από αυτόν Οργανισμού Πολιτισμού Άθλησης και Νεολαίας, δεν είχαν ανανεωθεί οι συμβάσεις και οι εργαζόμενοι πληρώνονταν με «εντέλλεσθε». Σήμερα η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη, συνεχίζοντας στη ρότα των προηγούμενων Δημοτικών Αρχών, αντί να απολογηθεί για τις ευθύνες τις δικές της και των προκατόχων της για το ότι για δυο χρόνια οι συνάδελφοι ήταν στον αέρα, εγκαλεί τους εργαζόμενους ως καταχραστές δημοσίου χρήματος και απαιτεί την επιστροφή χρημάτων που αποτελούν την νόμιμη αμοιβή των εργαζόμενων. Εάν υπάρχει παρανομία στην υπόθεση αυτή δε βρίσκεται από την πλευρά των εργαζόμενων οι οποίοι δούλεψαν και στήριξαν σε αυτά τα δυο κρίσιμα χρόνια την λειτουργία της Φιλαρμονικής, αλλά υπάρχει παρανομία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής που προσπάθησε με μπαλώματα να καλύψουν το κενό που η ίδια δημιούργησε αφήνοντας εκτεθειμένους τους εργαζόμενους. Κυρίως όμως αναδεικνύει το πόσο επιζήμια είναι η πολιτική που απαγορεύει τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην ίδια την λειτουργία της Ορχήστρας ενώ κρατάει σε διαρκή εργασιακή ομηρία τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα τους εκθέτει σε κάθε είδους απαράδεκτους εκβιασμούς όπως αυτός που ασκείται σήμερα από την ίδια την προϊστάμενη Δημοτική Αρχή.

Έχει αξία να σημειωθεί πως ενώ η Δημοτική Αρχή Μπακογιάννη επικαλείται ανεξαρτησία από το Κράτος και από την πολιτική των προκατόχων της προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της για την κατάσταση, την ίδια στιγμή συνεχίζει να υλοποιεί την ίδια πολιτική των κυβερνήσεων και των προκατόχων της, που χτυπάει το δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη εργασία, που υπονομεύει τα Μουσικά Σύνολα αλλά και συνολικά τις υπηρεσίες του Δήμου απομακρύνοντας ή κρατώντας σε διαρκή εργασιακή ομηρία έμπειρο και καταρτισμένο προσωπικό.

Σωματείο Εργαζομένων στα Μουσικά Σύνολα και την Χορωδία της ΕΡΤ: Τετάρτη 16 Νοέμβρη 7.30 μ.μ. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Διεκδικούν να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση της ΕΡΤ που περικόπτει ακόμα περισσότερο τις ήδη λιγοστές ανανεώσεις Συμβάσεων για τα Μουσικά Σύνολα, δείχνοντας τον δρόμο της εξόδου σε εργαζόμενους που δουλεύουν πάνω από δεκαετία στα Σύνολα.

Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ που αποτελούνται από την Συμφωνική Ορχήστρα (έτος ίδρυσης 1938), την  Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (1954) και την Χορωδία (1977) απειλούνται σήμερα ουσιαστικά με διάλυση καθώς με ευθύνη όλων των Κυβερνήσεων και των Διοικήσεων της ΕΡΤ δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις μόνιμου προσωπικού από το 1987. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι πως σήμερα στα τρία Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ υπάρχουν πάνω από 100 κενές οργανικές θέσεις: στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα (ΕΣΟ) 54, στην Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής (ΟΣΜ) 30, στην Χορωδία 33 κενές για Χορωδούς και μία κενή για πιανίστα.

Όλο αυτό το διάστημα η Διοίκηση της ΕΡΤ κάλυπτε τις κενές θέσεις με «μπαλώματα» και ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αφήνοντας μάλιστα μουσικούς που εργάζονται στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα άνεργους εδώ και πάνω από δέκα χρόνια. Συγκεκριμένα, ένα μέρος αυτών των ελλείψεων καλύπτονταν μέχρι τώρα με συμβάσεις που ανανεώνονταν για περίπου 25 μουσικούς (22 στην ΕΣΟ και 3 στην ΟΣΜ) με εξαιρετικά βιογραφικά, που έχουν αξιολογηθεί και κριθεί κατάλληλοι με δύο διαγωνισμούς τύπου ΑΣΕΠ το 2010 και το 2014, ωστόσο συνεχίζουν να απασχολούνται ως συμβασιούχοι. Να σημειωθεί ότι για την ανάγκη μονιμοποίησης αυτών των συμβασιούχων έχει κατατεθεί Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, με αίτημα την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων σε όλα τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας.

Και ενώ δεν έχει γίνει κανένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, τώρα η ΕΡΤ ανακοινώνει ότι θα δώσει 28 συμβάσεις στα Σύνολα, μοιράζοντας 7 συμβάσεις στη Χορωδία, που δεν είχε μέχρι τώρα, κόβοντάς τες από την ΕΣΟ και δίνοντας και 3 παραπάνω στην ΟΣΜ. Το αποτέλεσμα όμως θα είναι μουσικοί που εργάζονται εδώ και πάνω από 10 χρόνια με συμβάσεις στην ΕΣΟ να μείνουν χωρίς δουλειά!

Και ακόμα για όλα τα υπόλοιπα οργανικά κενά, η Διοίκηση της ΕΡΤ συζητά τη διενέργεια εξετάσεων για τη διαμόρφωση μητρώου «συνεργατών», οι οποίοι θα καλούνται όποτε τα Σύνολα της ΕΡΤ θα έχουν συναυλία, ως αυτοαπασχολούμενοι με ΤΠΥ, χωρίς τα δικαιώματα που προκύπτουν από την εργατική νομοθεσία.

Με αυτές τις εξελίξεις η ΕΡΤ μετατρέπει τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, που απαιτεί η φύση της εργασίας, σε αέναη εργασιακή ομηρία. Παράλληλα υποβαθμίζει σοβαρά την καλλιτεχνική επάρκεια των Συνόλων, αφού σε κάθε συναυλία η σύνθεσή της θα είναι εντελώς διαφορετική. Συγχρόνως θα καταργηθεί αργά ή γρήγορα η καλλιτεχνική αυτοτέλεια των τριών Μουσικών Συνόλων, που θα αυξομειώνονται σαν ακορντεόν.

Αντιπαλεύουμε την κατάργηση των σταθερών εργασιακών σχέσεων στα Μουσικά Σύνολα

διεκδικούμε την μονιμοποίηση των μουσικών που καλύπτουν οργανικές θέσεις των Μουσικών Συνόλων, αδιάλειπτα για 8 χρόνια, μετά από πανελλήνιο διαγωνισμό. Πανελλήνιο διαγωνισμό για την κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και των τριών Μουσικών Συνόλων, με μουσικούς με σταθερές εργασιακές σχέσεις, και για τους μουσικούς της ΕΡΤ αμοιβές αντίστοιχες των συναδέλφων τους που εργάζονται στις Κρατικές ορχήστρες.