Επιστολή μας προς τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου.

“Σε συνέχεια των επιστολών μας και της τελευταίας μας συνάντησης, σας στέλνουμε γραπτώς διατυπωμένες τις προτάσεις μας. Σήμερα η ίδια η θεατρική πρακτική έχει φέρει στο προσκήνιο τη ζωντανή μουσική εκτέλεση στη θεατρική πράξη. Κατά τη γνώμη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αυτός ο πλούτος στη θεατρική πράξη πρέπει να ενισχυθεί από τις Κρατικές Σκηνές.

Ζητάμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης για τους μουσικούς που εργάζονται στο Εθνικό Θέατρο, χωρίς δέσμευση συγκεκριμένου αριθμού συμβολαίων μουσικών  ανά Καλλιτεχνική περίοδο ή  ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι το Εθνικό Θέατρο  δεσμεύεται να τηρεί τους όρους της Σύμβασης, μόνο σε περίπτωση που συμμετέχουν μουσικοί σε κάποια παραγωγή.

Ζητάμε επίσης η σύμβαση να προβλέπει ως ελάχιστη περίοδο διάρκειας μιας σύμβασης μουσικού τους 3 μήνες (πρόβες και παραστάσεις). Σε περίπτωση που και τα δύο μέρη των συμβαλλομένων συμφωνούν η διάρκεια της σύμβασης μπορεί να είναι μεγαλύτερη. Για τους καλοκαιρινούς μήνες, προτείνουμε ως ελάχιστη περίοδο διάρκειας μιας σύμβασης μουσικού τους 5 μήνες (ομοίως, πρόβες και παραστάσεις).

Ζητάμε ως μηνιαία αμοιβή για την εργασία του μουσικού 1300 ευρώ μεικτά, ως εναρκτήριο μισθό, υπολογίζοντας επιπλέον προϋπηρεσία και επιδόματα, όπως αυτά προβλέπονται από την Εργατική Νομοθεσία. Επίσης ζητάμε την πρόβλεψη επιμίσθιου στην περίπτωση που μουσικός υποχρεώνεται στην εκτέλεση δεύτερου μουσικού οργάνου σε παράσταση.

Σας αναφέρουμε ότι το 2019 η αμοιβή του μουσικού στο Εθνικό Θέατρο ήταν στο ύψος των 1200 ευρώ μεικτά, ενώ σήμερα ο επίσημος πληθωρισμός ξεπερνά το 10%. Αυτό σημαίνει ότι το ποσό που ζητάμε, αντικατοπτρίζει την αμοιβή που έπαιρναν οι εργαζόμενοι μουσικοί στο Θέατρο πριν κάποια χρόνια, και όχι την μειωμένη που επεβλήθη  από το 2020 και μετά.

Για τους επιπλέον όρους που προβλέπουν τις υποχρεώσεις  και τα δικαιώματα των μουσικών, λεπτομέρειες που αφορούν την εκτός έδρας εργασία, αλλά και τα συγγενικά δικαιώματα, προτείνουμε τους όρους που προβλέπει η ΣΣΕ του ΣΕΗ  με το Εθνικό Θέατρο.

Τέλος, θεωρούμε ότι η πρόταση μας είναι δίκαια για την εξειδικευμένη εργασία που προσφέρουν οι μουσικοί του Θεάτρου. Πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει ώστε ένας αριθμός μουσικών με σημαντική εμπειρία στο είδος να παραμείνει σε αυτό τον χώρο και να συμβάλλει με τις γνώσεις και την πείρα του στο υψηλό επίπεδο των παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου. Το δημοσιονομικό κόστος της πρότασής μας είναι ελάχιστο,  καθώς αφορά λίγα συμβόλαια κάθε χρόνο”.