ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

Καταθέτουμε μια συνολική πρόταση για  το ωράριο, τη διάρκεια της διδακτικής ώρας, τα διαλλείματα,  τις άδειες Χριστουγέννων, Πάσχα, καλοκαιριού, αλλά και για τον τρόπο υπολογισμού της προϋπηρεσίας. Η παρακάτω πρόταση αποτελεί  διεκδίκηση  για το Δημόσιο Τομέα και μπορεί να εφαρμοσθεί είτε μέσω νομοθετικής ρύθμισης, είτε μέσω Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.  Η πρότασή μας  προσπαθεί να απαγκιστρωθεί από όρους λειτουργίας, ωράρια και άδειες που επηρεάζονται από τη γενικότερη λογική του Δημοσιοϋπαλληλικού τρόπου λειτουργίας, που έχουν αποτέλεσμα  παράλογες και έξω από τα εκπαιδευτικά καθήκοντα, απαιτήσεις Δημοτικών Υπηρεσιών. Ειδικά για τα Δημοτικά Ωδεία η λειτουργία τους μέσα από το καθεστώς της «ανταποδοτικότητας» έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς που καταργεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, ενώ συγχρόνως απαλλάσσει το Κράτος από οποιοδήποτε κόστος της Μουσικής Εκπαίδευσης, το οποίο το φορτώνει στις πλάτες των σπουδαστών και των γονιών τους. Αντίστοιχα αυτός ο τρόπος λειτουργίας στερεί από αυτές τις εκπαιδευτικές δομές  την έγκαιρη πρόσληψη, αλλά και την αναγκαία σταθερότητα των εργασιακών σχέσεων, σε ένα εκπαιδευτικό έργο που απαιτεί πολύχρονες σπουδές  με τον ίδιο εκπαιδευτικό. Επίσης αυτός ο τρόπος λειτουργίας καταργεί στην πράξη, βασικά εργασιακά δικαιώματα, παρακάμπτοντας όποια νομοθεσία τα εξασφαλίζει, όπως το δικαίωμα στη μητρότητα.

Άρθρο 1 – Πεδίο εφαρμογής

Η παρούσα ρύθμιση εφαρμόζεται στους υπαλλήλους και εργαζόμενους δάσκαλους και καθηγητές μουσικής και στους καλλιτεχνικούς Διευθυντές, οι οποίοι απασχολούνται σε Ωδεία και Μουσικές σχολές και όλες τις δομές Εκπαίδευσης είτε είναι αναγνωρισμένες από το ΥΠΠΟ είτε όχι (πλην του καλλιτεχνικού – διδακτικού προσωπικού του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης), στους ΟΤΑ A’  & Β’  Βαθμού, στα Νομικά Πρόσωπα και Συνδέσμους αυτών, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, Ορισμένου Χρόνου, αλλά και με οποιαδήποτε άλλη σχέση Πλήρους και Μερικής απασχόλησης.

Άρθρο 2 Ωράριο εργασίας

2.1 Η πλήρης απασχόληση των εργαζομένων του αρ.1 του παρόντος, καθορίζεται σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον ωράριο στην πρωτοβάθμια Δημόσια εκπαίδευση.

2.2 Η διάρκεια του μαθήματος ανά αντικείμενο και επίπεδο σπουδών, ορίζεται ως εξής:

Επίπεδο Σπουδών χρόνος διδασκαλίας
Ατομικά μαθήματα Προκαταρκτική, Κατωτέρα, 1ο & 2ο έτος βυζαντινής ,σχολών Παραδοσιακής μουσικής,  1ο& 2ο επίπεδο σπουδών μη αναγνωρισμένων αντικειμένων 45 λεπτά /εβδομάδα
Μέση, Ανώτερα θεωρητικά, 3ο& 4ο έτος βυζαντινής, σχολών Παραδοσιακής μουσικής,  3ο & 4ο επίπεδο σπουδών μη αναγνωρισμένων αντικειμένων 1 ώρα (60 λεπτά) /εβδομάδα
Ανωτέρα, Σύνθεση, 5ο έτος βυζαντινής, σχολών Παραδοσιακής μουσικής, 5ο επίπεδο σπουδών μη αναγνωρισμένων αντικειμένων 1 ώρα και 30΄λεπτά (90 λεπτά) /εβδομάδα
Ομαδικά μαθήματα Υποχρεωτικά θεωρητικά,  μουσική δωματίου, συνοδεία πιάνου

Υποχρεωτικά μαθήματα Σχολών Παραδοσιακής Μουσικής

1 ώρα (60 λεπτά) /εβδομάδα
Προπαιδεία, Δ/νση Χορωδίας 1 ώρα και 30΄λεπτά (90 λεπτά) /εβδομάδα
Δ/νση Ορχήστρας 2 ώρες (120 λεπτά) /εβδομάδα
Λοιπές περιπτώσεις Συμμετοχή σε εκδήλωση του φορέα (συναυλία, παρουσίαση κλπ) 3 ώρες και 30 λεπτά (210 λεπτά)/εκδήλωση
Συμμετοχή σε επιτροπές

Συνοδεία σπουδαστών

Όσο απαιτείται

 

Η προπαιδεία διδάσκεται δύο φορές ανά εβδομάδα, επί συνόλου της αναφερόμενης διάρκειας του μαθήματος αυτού.

2.3. Οι καλλιτεχνικοί Διευθυντές δύναται να διδάσκουν έως το ήμισυ του ωραρίου τους.

2.4. Μεταξύ δύο διδακτικών ωρών, διενεργείται διάλειμμα 10 λεπτών, ο χρόνος του οποίου θεωρείται χρόνος εργασίας.

Άρθρο 3 – Τροποποίηση συμβάσεων εργασίας

Η εφαρμογή των παραγράφων 2.1 και 2.2,  επιφέρει αυτοδίκαια τροποποίηση των συμβάσεων εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης, ως προς το ωράριο, για την οποία, για το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα εκδίδεται διαπιστωτική πράξη από το αρμόδιο προς διορισμό όργανο.. Η τροποποίηση γίνεται με νέο υπολογισμό των παρεχόμενων ωρών διδασκαλίας, σύμφωνα με το αρ. 2.1 και 2.2 του παρόντος, έως του ορίου που δεν προκαλεί βλαπτική μεταβολή του κλάσματος του αποδοχών.

Άρθρο 4 – Προϋπηρεσία

  • H προϋπηρεσία των εργαζομένων του αρ.1 του παρόντος, διακρίνεται σε διδακτική και σε εργασιακή.
  • Η διδακτική προϋπηρεσία προκύπτει από το άθροισμα του χρόνου διδασκαλίας ανά καλλιτεχνικό αντικείμενο, ανεξαρτήτως ύψους απασχόλησης.
  • Η εργασιακή προϋπηρεσία προκύπτει από το άθροισμα των εκπαιδευτικών ετών εργασίας σε καλλιτεχνικά αντικείμενα και αναγνωρίζεται για κατάταξη νεοδιοριζόμενου και για μισθολογική εξέλιξη σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για κάθε Τομέα. Παράλληλη προϋπηρεσία μερικής απασχόλησης μπορεί να αναγνωρίζεται αθροιστικά, με την προϋπόθεση ότι ο συνολικός χρόνος εβδομαδιαίας μερικής απασχόλησης να μην υπερβαίνει το πλήρες ωράριο εργασίας. Σε περίπτωση υπέρβασης ο πλεονάζον χρόνος δεν λαμβάνεται υπόψη για μισθολογική εξέλιξη.
  • Εφεξής οι βεβαιώσεις προϋπηρεσίας αναφέρουν τον χρόνο καλλιτεχνικής προϋπηρεσίας, ανά καλλιτεχνικό αντικείμενο, με τον αριθμό απόφασης διορισμού από το ΥΠΠΟΑ (για τα αναγνωρισμένα αντικείμενα σπουδών) και τον χρόνο εργασιακής απασχόλησης, με αναγωγή στην πλήρη απασχόληση.

Άρθρο 5 – Άδειες

5.1. Τα Ωδεία και οι μουσικές σχολές, αλλά και κάθε φορέας που παρέχει  μουσική εκπαίδευση (είτε είναι αναγνωρισμένος από το ΥΠΠΟ είτε όχι) υπόκεινται σε υποχρεωτικές διακοπές εργασίας, σύμφωνα με το χρόνο λειτουργίας των  δομών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

5.2 Κατά την περίοδο διακοπών εργασίας, οι εργαζόμενοι του αρ.1 του παρόντος,  λαμβάνουν άδεια εργασίας με αποδοχές, σύμφωνα με το αρ. 55,παρ.4 του ν. 3584/07, όπως ισχύει.

5.3.Κατα τις επίσημες εξαιρέσιμες και αργίες, των εργαζομένων του αρ.1 του παρόντος, λαμβάνουν ομοίως άδεια μετ’ αποδοχών.