Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, θέλουμε να μεταφέρουμε σε όλους εσάς που αναζητάτε την επαφή με αυτή τη μορφή τέχνης, μερικές σκέψεις και συμπεράσματα από την προηγούμενη πολύ δύσκολη περίοδο για όλους τους μουσικούς, αλλά και για την περίοδο που διανύουμε που όπως φαίνεται οι δυσκολίες και ο καθημερινός αγώνας για επιβίωση παραμένουν.

Η προηγούμενη περίοδος μας έφερε όλους μπροστά στο αμείλικτο ερώτημα αν θα συνεχίσουμε να ασκούμε την τέχνη μας με την αφοσίωση που απαιτεί, καθώς και αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε να επιβιώνουμε από αυτή.

Ήδη πολλοί συνάδελφοι που έχουν αφιερώσει χρόνια από τη ζωή τους σε σπουδές και μελέτη, έχουν αλλάξει επάγγελμα για να επιβιώσουν, ένα αυξημένο ποσοστό του κλάδου ετεροαπασχολείται και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό συναδέλφων παραμένει εκτός εργασίας για πάνω από 3 χρόνια.

Μπήκαμε μπροστά για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, υψώσαμε ανάστημα απέναντι στην προσπάθεια λογοκρισίας της τέχνης μας.

Ο κύριος στόχος των κινητοποιήσεών μας, ήταν η ανάδειξη του ότι η τέχνη είναι μια μορφή εργασίας που απαιτεί κόπο και αφοσίωση, ενώ αποτελεί κοινωνική ανάγκη.

Σήμερα οι χώροι Πολιτισμού έχουν ανοίξει. Η ανασφάλεια για την επιβίωσή μας όμως παραμένει. Το ίδιο και η επίθεση σε όσα εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει. Μπροστά μας έχουμε τη μάχη της επιβίωσης από την ακρίβεια στην ενέργεια και όλα τα προϊόντα ως απόρροια της πράσινης μετάβασης, του πληθωρισμού, της ανάπτυξης και βέβαια των συνεπειών του πολέμου.

Έχουμε τη μάχη της υπογραφής Σ.Σ.Ε. σε όλους τους χώρους (ΕΡΤ, Λυρική, Δήμους, συναυλίες, μικρούς – μεσαίους χώρους εστίασης κτλ.), έχουμε τη μάχη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και ο κάθε συνάδελφος ξεχωριστά.

Σαν απάντηση σε όλα αυτά τα προβλήματα του κλάδου, η Κυβέρνηση μαζί με το Υπουργείο ετοιμάζει νέο ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς στον κλάδο μας που προωθεί την αυτοαπασχόληση και ρίχνει στις πλάτες μας το κόστος της ασφάλισής μας. Συγχρόνως, Ιδρύματα και παραγωγοί επιβάλλουν την παραχώρηση των Συγγενικών μας Δικαιωμάτων με εξευτελιστικές τιμές ακόμα και δωρεάν.

Η περίοδος που διανύουμε σημαδεύεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά από την απαράδεκτη δολοφονική Ρωσική εισβολή. Όσες  προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν οι Κυβερνήσεις γνωρίζουμε καλά πως οι πολεμικές επεμβάσεις γίνονται για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, για τους ανταγωνισμούς της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

Υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να μετατραπεί ο Πολιτισμός από συνώνυμο του ανθρωπισμού, της παιδείας και της ειρήνης, σε πολεμικό εργαλείο. Η ωμή απαγόρευση κλασικών έργων από σκηνές σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, η ιδεολογική τρομοκράτηση και στοχοποίηση όποιου καλλιτέχνη δεν αποδέχεται το κυρίαρχο αφήγημα, όπως είδαμε σε πολλές περιπτώσεις τραγουδιστών και Μουσικών Συνόλων, δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της δημοκρατίας και της ελευθερίας αυτού του συστήματος όπως είχαμε δει και με την οδηγία της Ε.Ε. για τη λογοκρισία στην τέχνη.

Χαρακτηριστικό είναι πως χθες το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, με την πρόταση της Κυβέρνησης Ζελένσκι, υπερψήφισε δυο νομοσχέδια με τα οποία επιβάλλονται απαγορεύσεις στα έργα Ρώσων συγγραφέων και συνθετών. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και επικίνδυνη ενέργεια η οποία θέτει την υπηκοότητα ως τεκμήριο ενοχής και μάλιστα ως απόλυτο κριτήριο. Καταδικάζουμε την προσπάθεια να δηλητηριαστούν οι λαοί με το μίσος του εθνικισμού και του φασισμού.

Εκφράζουμε για ακόμα μια φορά την αμέριστη αλληλεγγύη μας στους λαούς και των δυο χωρών, και της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και ζητάμε την άμεση απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο των ληστών.

Το επόμενο διάστημα θα προσπαθήσουμε να μείνει η φωνή μας δυνατή. Να μείνει ενωμένη με τις ανάγκες όλων των άλλων εργαζομένων. Να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κοινωνικό μέτωπο που θα διεκδικεί τέχνη που να μιλά για τις ανάγκες των πολλών. Ψυχαγωγία και διασκέδαση για όλους, χωρίς τα εμπόδια που βάζει η νέα οικονομική κρίση στην πλειονότητα των εργαζομένων. Ανάπτυξη της αισθητικής αγωγής στην υποχρεωτική εκπαίδευση και δημιουργία δημόσιων και δωρεάν δομών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για όλους.