Την ερχόμενη Τετάρτη 15 Ιούνη ξεκινά στο Εφετείο Αθηνών η δίκη σε δεύτερο βαθμό της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Υπενθυμίζουμε πως στις 7 Οκτωβρίου 2020 έκλεισε η δίκη σε πρώτο βαθμό με την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης, της ηγεσίας της και των φυσικών αυτουργών που συμμετείχαν στις διάφορες εγκληματικές δράσεις όπως οι δολοφονίες Φύσσα και Λουκμάν, οι δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα και στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, ενάντια σε μετανάστες και Έλληνες εργαζόμενους, συνδικαλιστές, μέλη πολιτικών οργανώσεων ακόμα και απλούς πολίτες.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε πρώτο βαθμό αποτελεί σημαντική νίκη για το εργατικό και λαϊκό κίνημα συνολικά και δεν θα είχε επιτευχθεί εάν δεν εκφραζόταν με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο η λαϊκή ετυμηγορία. Η Χρυσή Αυγή αποτελεί έκφραση του ναζισμού-φασισμού ο οποίος αποτελεί όπλο στην φαρέτρα των καπιταλιστών ενάντια στο κίνημα των εργαζομένων, του λαού, της νεολαίας. Γι’ αυτό και έγινε τεράστια προσπάθεια να βγει αλώβητος ο μηχανισμός από την δίκη, να μείνουν απείραχτες οι διασυνδέσεις του ναζισμού με το κράτος και το παρακράτος, ειδικά με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής σε Αστυνομία, Ασφάλεια, Στρατό. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από τις απαράδεκτες κωλυσιεργίες και καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δίκης σε πρώτο βαθμό. Επιβεβαιώθηκε από την απαράδεκτη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που πρότεινε την αθώωση της ηγετικής ομάδας για τα υπό εξέταση εγκλήματα. Επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι καταδικασθέντες πρώην βουλευτές και άλλα στελέχη της Χρυσής Αυγής πέφτουν στα μαλακά, αποφυλακίζονται με ευνοϊκούς όρους. Χαρακτηριστικό της υπόθαλψης του ναζισμού από τον κρατικό μηχανισμό είναι το σκεπτικό της απόφασης αποφυλάκισης ηγετικού στελέχους. Στο σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης ακόμα και η οργάνωση, σχεδιασμός και υλοποίηση δολοφονικής επίθεσης μέσω τάγματος εφόδου παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα «ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν» (ακόμα λίγο και θα τους παρουσίαζε ως …αμυνόμενους) και όχι ως εντολή της ηγεσίας όπως έχει αποδειχτεί για το σύνολο των επιθέσεων.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής συνέβαλε αποφασιστικά στην απονομιμοποίησή της στην συνείδηση του λαού και της νεολαίας, στο να μπει φρένο στην ύπουλη προπαγάνδα πως «είναι απλώς ένα κόμμα σαν όλα τα υπόλοιπα», πως «δεν είναι ναζιστές και φασίστες αλλά εθνικιστές και πατριώτες», πως η πάλη ενάντια στην ναζιστική προπαγάνδα και πρακτική είναι αντιδημοκρατική και στρέφεται ενάντια στην ελευθερία έκφρασης!!! Τέτοιου είδους ξέπλυμα γίνεται, άλλοτε φανερά και άλλοτε πιο συγκαλυμμένα, από κυβέρνηση, κόμματα, ΜΜΕ οι οποίοι δήθεν «καταδικάζουν την βία από όπου κι αν προέρχεται». Ακόμα και ύστερα από την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων του «δημοκρατικού τόξου» συνεχίζονται αμείωτα τα πολύμορφα αλισβερίσια με τους ναζιστές. Αλισβερίσια που εκφράζονται σε άρνηση αποπομπής των ναζιστών από Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, σε προσκλήσεις συμμετοχής σε εορτασμούς εθνικών επετείων κλπ.

Ταυτόχρονα η ανάδειξη νέων διάδοχων σχημάτων όπως φάνηκε και από τα διαδοχικά επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου και την δολοφονία του 19-χρονου Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη, τις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών αλλά και Ελλήνων στην Αθήνα, σε Ηράκλειο, Μενίδι και αλλού, δείχνουν πως το ναζιστικό τέρας είναι πραγματική Λερναία Ύδρα: όσο δεν αντιμετωπίζεται στην ρίζα του, τόσο απλώνει κεφάλια και προσπαθεί να δηλητηριάσει τις ψυχές και τα μυαλά των νέων. Η αποφασιστική αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και γενικότερα του ναζισμού-φασισμού είναι υπόθεση του οργανωμένου λαού, είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης που γεννά και  θρέφει τον φασισμό.

 Καλούμε κάθε συνάδελφο, κάθε εργαζόμενο, ειδικά τους νέους ανθρώπους

σε συμμετοχή στην συγκέντρωση των σωματείων έξω από το Εφετείο Αθηνών

την Τετάρτη 15 Ιούνη στις 8 το πρωί.

Απαιτούμε να ολοκληρωθεί η καταδίκη της Χρυσής Αυγής με τις μέγιστες των ποινών. Κανένα ελαφρυντικό, καμία παραγραφή για τα ναζιστικά εγκλήματα. Είναι εγκληματίες ακριβώς επειδή είναι ναζιστές.

Όπως λέει και το τραγούδι «Ο φασισμός» των Φώντα Λάδη και Θάνου Μικρούτσικου:

 ΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΒΑΘΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟΝ – ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΜΟΝΟΣ, ΤΣΑΚΙΣΕ ΤΟΝ