Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καταδικάζει την πρωτοφανή ενέργεια της διαχειρίστριας εταιρείας του Μετρό Αθηνών (ΣΤΑΣΥ), η οποία προσέφυγε στα δικαστήρια ζητώντας τη τιμωρία με εξάμηνη κράτηση και επιβολή προστίμου 1500 € στα στελέχη του Σωματείου Εργαζομένων του Μετρό (ΣΕΛΜΑ) για την πραγματοποίηση στάσης εργασίας την Τρίτη. Η στάση εργασίας γινόταν στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας ενάντια στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των Σωματείων που προβλέπεται με τον νέο συνδικαλιστικό νόμο (ν. Χατζηδάκη).
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι πολύ διδακτική σε σχέση με το πως συνεργάζονται κράτος και εργοδοσία προκειμένου να χτυπήσουν το δικαίωμα των εργαζόμενων στην συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση φέρνει τον ν. Χατζηδάκη με τον οποίο επιδιώκει να δέσει χειροπόδαρα τα Σωματεία των εργαζόμενων και η Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ αξιοποιώντας αυτό τον απαράδεκτο νόμο προσφεύγει στα δικαστήρια απαιτώντας ακόμα και ποινή φυλάκισης, σε βάρος συνδικαλιστών επειδή τα Σωματεία αντιδρούν στον αντισυνδικαλιστικό νόμο.
Η κίνηση της ΣΤΑΣΥ σε απόλυτη συνεννόηση με την κυβέρνηση στοχεύει πέρα από την τρομοκράτηση των εργαζόμενων και στην καλλιέργεια του κοινωνικού αυτοματισμού, επιδιώκει να παρουσιάσει τους αγώνες των εργαζόμενων ως ζημιογόνους για το «δημόσιο συμφέρον», την ασφαλή μετακίνηση του επιβατικού κοινού. Αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους το να επικαλείται η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ το «δημόσιο συμφέρον», απέναντι στους εργαζόμενους που μετράνε απώλειες συναδέλφων τους, μόνο και μόνο επειδή τα μέτρα για την ασφάλεια εργαζόμενων και επιβατικού κοινού αντιμετωπίζονται ως περιττό κόστος. Αποτελεί επίσης πρόκληση απέναντι στο επιβατικό κοινό που βλέπει καθημερινά το επίπεδο των Δημόσιων Συγκοινωνιών να υποβαθμίζεται, να απαξιώνεται.
Θυμόμαστε επίσης πως η Κυβέρνηση προκειμένου να αποφύγει την ευθύνη της για λήψη των απαραίτητων μέτρων στα ΜΜΜ, κρυβόταν πίσω από ανεύθυνες και επικίνδυνες δημόσιες δηλώσεις «εμπειρογνωμόνων» όπως η επιδημιολόγος που έλεγε στους εργαζόμενους πως «δεν θα πάθουν κάτι» εάν πάνε στην δουλειά με τα πόδια αντί να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ!!! Όμως το ίδιο «επιχείρημα» σήμερα διαβάζεται ανάποδα προκειμένου να χτυπηθεί μια στάση εργασίας και πίσω από αυτήν το δικαίωμα των εργαζόμενων να διεκδικούν.
Είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη η λογική πως οι αγώνες των εργαζόμενων στρέφονται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Την ώρα που στους χώρους εργασίας επικρατεί σύγχρονος μεσαίωνας, που έχουν τσακιστεί στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, μας λένε πως δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα να διαμαρτυρόμαστε και να απαιτούμε.
Όμως το δικαίωμα των εργαζόμενων να έχουν Σωματεία, να παλεύουν για το δίκιο τους
δεν τους χαρίστηκε από κανέναν αλλά
κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Σωματείο των εργαζόμενων του Μετρό Αθηνών (ΣΕΜΛΑ) όπως και σε κάθε εργαζόμενο που παλεύει για τα δικαιώματά του.
Απαιτούμε να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη.
Παλεύουμε για να καταργηθεί το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη που αποτελεί την νομική βάση για την εκδήλωση τέτοιων απαράδεκτων ενεργειών.
Καλούμε κάθε συνάδελφο να οργανωθεί στο σωματείο,
να πάρει μέρος στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα.