που εξήγγειλε σήμερα η κυβέρνηση για την στήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων συνεχίζουν να μην αγγίζουν την ουσία του προβλήματος: την εξασφάλιση εισοδήματος και μέσων διαβίωσης σε χιλιάδες μουσικούς και άλλους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που κλείνουν ή αναστέλλουν την δραστηριότητα τους λόγω απαγόρευσης της μουσικής.

𝝩𝝞 𝝟𝝖𝝞𝝢𝝤𝝪𝝦𝝘𝝞𝝤 𝝫𝝚𝝦𝝢𝝤𝝪𝝢 𝝩𝝖 𝝡𝝚𝝩𝝦𝝖:

Προσθέτουν μερικούς ακόμα ΚΑΔ επιχειρήσεων στην κατηγορία που δικαιούνται να θέσουν το 100% του προσωπικού σε αναστολή ενώ προβλέπεται και μια δεύτερη ταχύτητα επιχειρήσεων που μπορούν να βγάλουν σε αναστολή το 25% του προσωπικού.

Το σημαντικό είναι ότι 𝞂𝞄𝝼𝝴𝞆ί𝝵𝝴𝞃𝝰𝝸 𝝶 𝞃𝝰𝝹𝞃𝝸𝝹ή 𝝿𝝾𝞄 𝞆𝞈𝞀ί𝝵𝝴𝝸 τους χώρους αμιγώς μουσικής λειτουργίας (ένα πολύ μικρό ποσοστό επί του συνόλου) από τους υπόλοιπους που δεν έχουν αποκλειστική λειτουργία την μουσική αλλά πλήττονται σοβαρά από την απαγόρευση μουσικής. Ο τραγέλαφος ολοκληρώνεται με τις καταγγελίες για μεγάλα νυχτερινά κέντρα (έχουμε ήδη δύο περιπτώσεις υπόψη) που δεν μπορούν να βγάλουν τους εργαζόμενους σε αναστολή γιατί λειτουργούν με άδειες για καφέ-μπαρ!!!

Πρακτικά, και με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης 𝝶 𝝻𝝴𝝲ά𝝺𝝶 𝝿𝝺𝝴𝝸𝝾𝝼ό𝞃𝝶𝞃𝝰 𝞃𝞈𝝼 𝞂𝞄𝝼𝝰𝝳έ𝝺𝞅𝞈𝝼 𝝿𝝰𝞀𝝰𝝻έ𝝼𝝴𝝸 𝝴𝝹𝞃ός 𝝰𝝿𝝾𝝵𝝶𝝻ί𝞈𝞂𝝶ς. Για τους λίγους τυχερούς που την δικαιούνται προβλέπεται αναλογική μείωση από το αρχικό ποσό των 534 ευρώ ανάλογα με την ημερομηνία από την οποία τίθεται ο εργαζόμενος σε αναστολή.

𝝥𝞀ό𝝹𝝴𝝸𝞃𝝰𝝸 𝝱έ𝝱𝝰𝝸𝝰 𝝲𝝸𝝰 𝝰𝞂ύ𝝺𝝺𝝶𝝿𝞃𝝾 𝝴𝝻𝝿𝝰𝝸𝝲𝝻ό 𝝰𝞅𝝾ύ 𝝶 𝝴𝞀𝝲𝝰𝞂ί𝝰 𝝻𝝰ς 𝝰𝝿𝝰𝝲𝝾𝞀𝝴ύ𝞃𝝶𝝹𝝴 𝝻𝝴 𝝹𝞀𝝰𝞃𝝸𝝹ή 𝝴𝝼𝞃𝝾𝝺ή από 1η Γενάρη οπότε και η αναστολή πρέπει να ξεκινάει από την ίδια ημερομηνία.

Μια ειδική πλευρά του προβλήματος αφορά μεγάλο αριθμό συναδέλφων που δουλεύουν σε μικρές επιχειρήσεις χωρίς ειδική άδεια ζωντανής μουσικής οι οποίες έχουν δικαίωμα πρόσληψης μέχρι 2 μουσικούς ανά ημέρα. Αυτές οι επιχειρήσεις κατά κανόνα δεν μπορούν να βγάλουν τους εργαζόμενους σε αναστολή (κάποιες λίγες φαίνεται πως θα μπουν στην 2η ταχύτητα του 25% χωρίς αυτό να αλλάζει την γενική εικόνα) και ταυτόχρονα καλούνται να πληρώνουν την ασφάλιση των μουσικών ενώ είναι κλειστές ή λειτουργούν χωρίς μουσική. Η ανυπαρξία κρατικής μέριμνας για αυτές τις μικρές επιχειρήσεις ωθεί πολλούς συναδέλφους να αποδέχονται λύση σε βάρος τους είτε με οικειοθελή λύση της σύμβασης είτε με άδεια άνευ αποδοχών.

Σε αυτή την περίπτωση το δίκαιο αίτημα να μην πληρώνει ο μικρός επιχειρηματίας υπηρεσίες των μουσικών όταν αυτές απαγορεύεται με νόμο, αντί για επιβάρυνση του κράτους γίνεται με επιβάρυνση των ιδίων των εργαζόμενων που μένουν και άνεργοι και καλούνται ουσιαστικά να υπογράψουν πως δεν διεκδικούν αποζημίωση!

Είναι καθαρό πως 𝝶 𝝹𝞄𝝱έ𝞀𝝼𝝶𝞂𝝶 𝝳𝝴𝝼 έ𝞆𝝴𝝸 𝝳𝝸ά𝝷𝝴𝞂𝝶 𝝼𝝰 𝝳ώ𝞂𝝴𝝸 𝝾𝝺𝝾𝝹𝝺𝝶𝞀𝞈𝝻έ𝝼𝝶 𝝺ύ𝞂𝝶 𝞂𝞃𝝾 𝝿𝞀ό𝝱𝝺𝝶𝝻𝝰 𝞃𝝶ς 𝝴𝝿𝝸𝝱ί𝞈𝞂𝝶ς των μουσικών και των υπολοίπων εργαζόμενων. Με μερεμέτια προσπαθεί να ξεγελάσει την δικαιολογημένη οργή των συναδέλφων και με σαφή πρόθεση την καλλιέργεια αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αυτούς που εντάσσονται στα μέτρα στήριξης και στους υπόλοιπους που μένουν εκτός.

𝝨𝝪𝝢𝝚𝝬𝝞𝝛𝝤𝝪𝝡𝝚 𝝢𝝖 𝝙𝝞𝝚𝝟𝝙𝝞𝝟𝝤𝝪𝝡𝝚 𝝨𝝩𝝖𝝝𝝚𝝦𝝖:

Να ενταχθεί το σύνολο των συμβάσεων των μουσικών σε αναστολή ανεξαρτήτως του ΚΑΔ του εργοδότη.

Αποζημίωση μέσω Μητρώου για το σύνολο των συναδέλφων που δεν μπορούν να πάρουν αποζημίωση μέσω αναστολής.

Άμεση ένταξη στο Μητρώο όλων των μουσικών που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης ανεξαρτήτως ημερομηνίας εγγραφής.

Αναδρομική αποζημίωση στο σύνολο του κλάδου για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβρη. Άμεση καταβολή μιας τουλάχιστον δόσης.

Διακοπή πληρωμών για Τράπεζες, εφορία, λογαριασμούς νερού-ρεύματος-τηλεφώνου και άλλων βασικών αγαθών. Να σταματήσουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος συναδέλφων που είναι χωρίς καθόλου εισόδημα ή με ελάχιστο.

Ο αγώνας μας περνάει σε καινούρια φάση. Έχουμε δυσκολέψει την κυβέρνηση και αυτό φαίνεται από τις σπασμωδικές προσπάθειες να δείξει πως «κάτι κάνει» για τους καλλιτέχνες.

Απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη συσπείρωση γύρω από το σωματείο, να δυναμώσει η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζόμενων του κλάδου αλλά και με τους υπόλοιπους κλάδους των εργαζόμενων που χτυπιούνται από την αντιλαϊκή πολιτική.

Ο ΠΜΣ θα ενισχύσει τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν θέση στον αγώνα μέσα από τις γραμμές του σωματείου.