Σε σχέση με το ερώτημα συναδέλφων αν θα πρέπει να κάνουν τώρα την αίτηση μέσω Μητρώου Καλλιτεχνών ή να περιμένουν μήπως ενταχθούν σε καθεστώς αναστολής, να πούμε τα εξής:

1. Η διαδικασία της αναστολής γίνεται από τον εργοδότη χωρίς να απαιτείται κάποια διαδικασία από τον εργαζόμενο (δεν είναι απόλυτα σαφές εάν θα χρειαστεί κάποια ενέργεια από όσους μπαίνουν για πρώτη φορά αλλά και αυτό θα ξεκαθαριστεί σύντομα).
2. Η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων, και από τις δυο κατηγορίες, θα γίνει μετά την συγκέντρωση του συνολικού αριθμού των αιτήσεων. Εάν οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 10 χιλιάδες (τον αριθμό που προυπολογίστηκε δηλαδή) θα γίνει επιπλέον ξεσκαρτάρισμα, δηλαδή με κάποια καινούρια δήθεν “αντικειμενικά” κριτήρια θα πεταχτούν εκτός αποζημίωσης τόσοι ώστε οι εναπομείναντες να μην ξεπερνούν τους 10 χιλιάδες. Παρεμπιπτόντως η κυβερνητική απόφαση που αναμένεται να εντάξει νέους ΚΑΔ στο καθεστώς αναστολής, εάν δεν συνοδεύεται από νέο σχετικό κονδύλι (κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης), θα σημαίνει απλώς αλλαγή των κριτηρίων αποκλεισμού αλλά όχι αύξηση του αριθμού των δικαιούχων.
3. Όσοι εργαζόμενοι δικαιούνται την αποζημίωση και από τις δύο πλευρές θα την πάρουν μέσω αναστολής. Αυτό είναι καλό για τους ίδιους γιατί με βάση τα ένσημα θα λάβουν το επόμενο διάστημα και τα επακόλουθα δώρα, άδειες, επιδόματα όπως προβλέπει ο νόμος. Υπενθυμίζουμε πως η κυβέρνηση αρνείται τα ίδια δικαιώματα στους αποζημιωθέντες μέσω Μητρώου κατά παράβαση ακόμα και της ίδιας της νομοθεσίας.
4. Μέσω του “Ράδιο Αρβύλα” διακινείται πως η 10 Γενάρη είναι τελική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων από τους εργοδότες για υπαγωγή στο καθεστώς αναστολής. Αυτό δεν προκύπτει από την Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε. Σε αναστολή μπορεί να μπει ο εργαζόμενος οποιαδήποτε στιγμή (μέσα στον μήνα πάντα) με την προϋπόθεση πως έχει υπαχθεί η επιχείρηση σε καθεστώς αναστολής.
5. Μέσα από διαρροές που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί, φαίνεται να έχουν αποφασίσει αναλογική μείωση του ποσού της αποζημίωσης ανάλογα με το πότε τίθεται ο εργαζόμενος σε αναστολή. Αυτό είναι κοροϊδία αφού το σημαντικό δεν είναι πότε τίθεται ο εργαζόμενος σε αναστολή αλλά πότε απαγορεύτηκε η εργασία μας.