Στην τελευταία συνάντηση μας με την κα Στρατινάκη, στέλεχος του Υπουργείου Εργασίας θέσαμε ανάμεσα σε άλλα ζητήματα και την ανάγκη να ξεμπλοκάρει η διαδικασία υπαγωγής των συναδέλφων μας στην τακτική επιδότηση ανεργίας. Προτείναμε να γίνει ίδια ρύθμιση με αυτή που έγινε για το εποχικό βοήθημα: να δοθεί βεβαίωση από το Υπουργείο προς τον ΟΑΕΔ για όσους έχουν τα απαραίτητα ένσημα άλλα δεν έχουν εμφανιστεί με ευθύνη του Υπουργείου. Έπειτα με βάση αυτή την βεβαίωση να μπορεί ο κάθε συνάδελφος να ενταχθεί στην τακτική επιδότηση ανεργίας.

Η κα Στρατινάκη μας είπε πως αυτό είναι αδύνατο, πως παραβιάζει τον νόμο. Δεν μας εξήγησε όμως πως έγινε αντίστοιχη τροπολογία (νόμος δηλαδή) για το εποχικό βοήθημα. Το μόνο το οποίο μπορεί να γίνει, σύμφωνα με την κα Στρατινάκη, είναι να επισπευστούν οι διαδικασίες για την εμφάνιση των ενσήμων, προσδιόρισε σαν στόχο να έχει λυθεί το ζήτημα μέχρι τα μέσα Γενάρη.
Αυτό βεβαίως δεν είναι λύση όταν μεγάλο τμήμα του κλάδου μας είναι χωρίς εισόδημα για μήνες και τους αρνούνται το στοιχειώδες, να δικαιούνται προστασίας ως άνεργοι. Επίσης δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη πως δεν θα υπάρξει παραπέρα καθυστέρηση επιτείνοντας περαιτέρω την αγωνία των συναδέλφων.
Επισημάναμε πως σε αντίθεση με τα μέτρα στήριξης των εργαζόμενων που κυριολεκτικά “σέρνονται” τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του χώρου, και ειδικά των μεγάλων (εταιρείες παραγωγής, θεατρικές επιχειρήσεις κλπ) είχαν ανακοινωθεί πριν από την ανακοίνωση απαγόρευσης της μουσικής. Και μάλιστα αναδρομικά, για το 2021, όταν σε εμάς αρνούνται κάθε συζήτηση για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβρη του 2021.
Με βάση τις πρόσφατες εκπλήξεις στην διαδικασία υποβολής αίτησης για αποζημίωση μέσω Μητρώου, μάλλον πρέπει να ετοιμαζόμαστε για ανάλογες δυσάρεστες εκπλήξεις και στο ζήτημα της τακτικής επιδότησης ανεργίας.
Καμία αναμονή. Η επιβίωση των μουσικών θα κριθεί στην διεκδίκηση και στην συλλογική πάλη.
Στις 10 Γενάρη να ακουστεί δυνατά η φωνή μας σε όλη την Ελλάδα.