Η Κυβέρνηση συνεχίζοντας το έργο της, ετοιμάζεται μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τα σχολεία κλειστά, να ψηφίσει το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το σχολείο και τη μόρφωση των παιδιών. Μέσω του νομοσχεδίου κατηγοριοποιούνται ακόμα περισσότερο σχολεία και μαθητές, ενώ οι εκπαιδευτικοί υπόκεινται σε ασφυκτικό έλεγχο.

Συγκεκριμένα:

  • Προωθεί την «αυτονομία» του σχολείου, πράγμα που με απλά λόγια σημαίνει απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, από την ευθύνη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγεί στη διαιώνιση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στην υποβάθμιση των υποδομών, ενώ ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων – χορηγών στα σχολεία, που θα μπορούν να επεμβαίνουν μέχρι και στο τι μαθαίνουν τα παιδιά!
  • Στο όνομα της λεγόμενης «ελευθερίας», το κάθε σχολείο θα επιλέγει βιβλίο και πλευρές του προγράμματος σπουδών. Καταργείται έτσι εντελώς ο ενιαίος χαρακτήρας της εκπαίδευσης, ενώ εντείνονται οι ανισότητες και οι φραγμοί, ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές.
  • Με τις «δεξιότητες», που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, δίνεται ακόμα ένα χτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών. Στην πραγματικότητα πρόκειται για στείρες και βραχυπρόθεσμες γνώσεις, αφού διδάσκονται ξεκομμένες από τη γενική, ολόπλευρη μόρφωση που διαμορφώνει στους μαθητές δομημένο τρόπο σκέψης και ολόπλευρη προσωπικότητα.
  • Προβλέπεται ακόμα πιο ασφυκτικός έλεγχος των σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης και επιλογής στελεχών. Αντίστοιχα και με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα γίνεται με κριτήριο το αν υλοποιούν όλες τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις.

Συνάδελφοι, το νομοσχέδιο μας αφορά όλους! Ως καλλιτέχνες, ως εργαζόμενους, ως δασκάλους, ως γονείς, ως μέλη αυτής της κοινωνίας. Στην ουσία, αποδομεί όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, κατηγοριοποιεί σχολεία και μαθητές, εξευτελίζει το ρόλο του εκπαιδευτικού. Και όλα αυτά σε ένα ήδη αρνητικό περιβάλλον όπου δεσπόζουν η υποχρηματοδότηση, οι περικοπές στα διδακτικά αντικείμενα, τα εκπαιδευτικά κενά και οι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Συμμετέχουμε στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 7 Ιουλίου, στις 19:00 στα Προπύλαια με το πανό του Συλλόγου μας!

Συνεχίζουμε με αγωνιστική κλιμάκωση την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου!

Διεκδικούμε:

Να μην κατατεθεί το αντιδραστικό εκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

Η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με βάση τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων.

 ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ