Κατόπιν καταγγελίας συναδέλφων μουσικών, ο Σύλλογος έκανε παρέμβαση σε θεατρική επιχείρηση η οποία είχε προαναγγείλει διαδικτυακή προβολή μαγνητοσκοπημένης μουσικοθεατρικής παράστασης με αντίτιμο χωρίς να ενημερώσει τους συντελεστές. Η μαγνητοσκόπηση είχε γίνει με την σύμφωνη γνώμη των συντελεστών και χωρίς αμοιβή αλλά με τον όρο πως δεν προοριζόταν για εμπορική εκμετάλλευση αλλά για το αρχείο της επιχείρησης.

Στην παρέμβαση μας υπογραμμίσαμε πως δεν είναι δικαίωμα της επιχείρησης η εμπορική εκμετάλλευση της καλλιτεχνικής εργασίας χωρίς την συναίνεση και την οικονομική αποζημίωση των συντελεστών. Απαιτήσαμε να υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους αλλιώς να μην προχωρήσει η προβολή. Τελικά η εταιρεία παραγωγής αποφάσισε την πληρωμή ενός εφάπαξ ποσού στους συναδέλφους μουσικούς για την συμμετοχή τους στην μαγνητοσκόπηση της παράστασης.

Η αποφασιστική στάση των συναδέλφων που συμμετείχαν μαζί με την παρέμβαση του Συλλόγου έφεραν αποτέλεσμα, άνοιξαν έναν δρόμο. Είναι σίγουρο πως το επόμενο διάστημα θα μας απασχολήσουν όλο και περισσότερο ζητήματα σε σχέση με τα δικαιώματα των μουσικών σε παραγωγές που προορίζονται για διακίνηση μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα έχουμε ανοίξει την συζήτηση για τους όρους πληρωμής στις τηλεοπτικές ψυχαγωγικές εκπομπές που ειδικά στην περίοδο της καραντίνας έχουν απογειώσει τους δείκτες τηλεθέασης λόγω έλλειψης εναλλακτικής διεξόδου για μεγάλο μέρος του κοινού.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να ενημερώνουν άμεσα το Σύλλογο για οτιδήποτε ζήτημα αντιμετωπίζουν προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των εργαζόμενων του κλάδου. Ταυτόχρονα, με την απαραίτητη προσαρμογή στις συνθήκες της πανδημίας, οργανώνουμε την συζήτηση με το σύνολο του κλάδου για τα προβλήματα που μας αφορούν. Μείνετε συντονισμένοι και να ενημερώνεστε συνεχώς για τις πρωτοβουλίες του σωματείου.