Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη των σωματείων του Θεάματος Ακροάματος την οποία συγκάλεσε η Ομοσπονδία παρουσιάστηκε από το Προεδρείο της Ομοσπονδίας κείμενο με πλαίσιο αιτημάτων για να υιοθετηθεί από όλα τα σωματεία.

Το πλαίσιο αιτημάτων περιείχε δίκαια αιτήματα τα οποία βρίσκονται σταθερά στις διεκδικήσεις μας και πολλά από αυτά είναι διατυπωμένα στα κείμενα του Σωματείου μας.  Διαφωνήσαμε όμως με το ότι περιόριζε την διεκδίκησή μας μόνο στα επιδόματα, επαναλαμβάνοντας ένα  πλαίσιο που βάζουμε από το Μάρτη και σήμερα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Γίνεται μάλιστα αστείο να μιλάμε στην ανακοίνωση μας, για το μέτρο απαγόρευσης της μικροφωνικής όταν έχουν κλείσει τα πάντα και έχουμε 50 νεκρούς τη μέρα, λόγω των εγκληματικών Κυβερνητικών ευθυνών που έχει αφήσει τα νοσοκομεία στο φιλότιμο και τον ηρωισμό του προσωπικού τους. Αυτές τις ευθύνες ήθελαν να τις βγάλουν από το πλαίσιο μας. Εκτιμούμε πως η πρώτη διεκδίκηση που αφορά το σύνολο των εργαζόμενων είναι η αποφασιστική θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, χωρίς να «πληρώνουν το μαλλί» τα ασφαλιστικά μας ταμεία που θα καταρρεύσουν για άλλη μια φορά. Βάλαμε ζήτημα για την εντεινόμενη επίθεση της εργοδοσίας, στην Εθνική Λυρική Σκηνή με την απόλυση συναδέλφου χορευτή μέλους του Μπαλέτου της Λυρικής, στο Εθνικό Θέατρο όπου η διοίκηση πιέζει τους μουσικούς να υπογράψουν συμβάσεις με χειρότερους όρους από τους υπόλοιπους συντελεστές των παραστάσεων. Φέραμε τις καταγγελίες για τα εξοντωτικά ωράρια και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας στα στούντιο των τηλεοπτικών παραγωγών, που είχε σαν αποτέλεσμα τη μαζική μόλυνση εργαζομένων στα τηλεοπτικά στούντιο.

Για όλα αυτά τα ζητήματα το Προεδρείο της Ομοσπονδίας όχι μόνο απέφυγε να τοποθετηθεί, αλλά καλύφθηκε πίσω από την απαράδεκτη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μας συνδικαλιστής που «εκπροσωπεί» τεχνικούς της τηλεόρασης, ο οποίος, με αφορμή την καταγγελία για τους τηλεοπτικούς παραγωγούς μας κατηγόρησε για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Τελικά, αφού αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως υπάρχουν  αυτές οι καταστάσεις, μας δήλωσαν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και απαίτησαν να μην κάνουμε αναφορά στην ανακοίνωση, γιατί θα είμαστε υπεύθυνοι για απολύσεις εργαζομένων στην τηλεόραση!!!

Παρά το ότι είχαμε συγκεκριμένο πλαίσιο και αιτήματα κατατεθειμένο πριν τη συνάντηση, τίποτα απ’ αυτά δεν εντάχθηκε στο κείμενο της ΠΟΘΑ. Άφησαν απέξω και αιτήματα όπως, η διαγραφή χρεών για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ανταποκριθούν ή το αίτημα για κατάργηση του ΦΠΑ στα ΔΠΥ  και η ένταξη των συναδέλφων που εργάζονται με ΔΠΥ στα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος δεν μπήκε καθόλου σε συζήτηση  σχέδιο κλιμάκωσης της δράσης των Σωματείων μπροστά στην Απεργία στις 26 Νοέμβρη που προκηρύχθηκε από Εργατικό Κέντρο Αθήνας και ΑΔΕΔΥ. Το Σωματείο μας κρατά σταθερά μια αγωνιστική και διεκδικητική γραμμή με μέτωπο απέναντι σε Κυβερνήσεις και Εργοδοσία. Αυτή τη στάση θα την κρατήσουμε ακόμα και αν δεν εκφράζει την αντίληψη της πλειοψηφίας των Σωματείων που είναι μέλη της ΠΟΘΑ. Αυτήν την αντίθεση των δύο γραμμών θέλαμε να εκφράσουμε με τη μη υπογραφή του κειμένου της ΠΟΘΑ. Γιατί θεωρούμε απαράδεκτο ένα κείμενο που βάζει τις διεκδικήσεις μας, που προέκυψαν μέσα από μαζικές διαδικασίες και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να δηλώνει στους Υπουργούς ότι είμαστε απελπισμένοι.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και όλα τα Σωματεία να μπούμε στο δρόμο της κλιμάκωσης του αγώνα. Πρώτος σταθμός η συμμετοχή στον εορτασμό του Πολυτεχνείου, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Δεύτερος σταθμός η Απεργία στις 26 Νοέμβρη.

Για το Δ.Σ.

                                     Ο Πρόεδρος                                      Ο Γ. Γραμματέας

Βασίλης Παρασκευόπουλος                         Κώστας Σταυρόπουλος