Απευθύναμε τρία ερωτήματα στο Υπ. Εργασίας για να δοθούν διευκρινήσεις :

  1. Γιατί καθυστερεί η έκδοση της ΚΥΑ για την επιχορήγηση του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου σε Καλλιτέχνες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο.
  2. Γιατί από την επιχορήγηση μικρών επιχειρήσεων, ΑΜΚΕ και ελεύθερων επαγγελματιών για τον Ιούνιο, εξαιρείται ο ΚΑΔ που αφορά μουσικούς εκτελεστές που δουλεύουν με μπλοκάκι.
  3. Αν για το εποχικό βοήθημα θα απαιτηθεί φέτος οι δικαιούχοι να τηρούν την προϋπόθεση που ίσχυε και παλιότερα και προέβλεπε ότι κατά τη διάρκεια καταβολής του βοηθήματος ( 10/9 – 31/10), πρέπει να έχουν την ιδιότητα του μισθωτού του οικείου κλάδου.

Το Υπουργείο μας απάντησε ότι η ΚΥΑ για την επιδότηση Σεπτέμβρη – Οκτώβρη, βρίσκεται στο Υπ. Οικονομικών για προσυπογραφή.

Επίσης μας απάντησε ότι το Υπ. Οικονομικών είναι αρμόδιο για ένταξη ΚΑΔ στους πληττόμενους κλάδους.

Τέλος για το τρίτο μας ερώτημα που αφορά το εποχικό βοήθημα και την προϋπόθεση της διατήρησης της ιδιότητας του μισθωτού κατά την περίοδο καταβολής, μας  απάντησε ότι η προϋπόθεση αυτή ισχύει για όλους τους κλάδους που το λαμβάνουν και θα παραμείνει σε ισχύ. Μας διευκρίνισε επίσης ότι από τον ΟΑΕΔ ελέγχεται κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης από το δικαιούχο, η τελευταία απασχόληση να έχει πραγματοποιηθεί στον επαγγελματικό κλάδο ως μέλη του οποίου ζητούν το βοήθημα.

Το Σωματείο μας θα συνεχίσει τις πιέσεις στα Υπουργεία. Ειδικά για τα δύο τελευταία ζητήματα καταλαβαίνουμε ότι θα χρειαστεί συλλογική πίεση από όλους μας. Έχει αποδειχθεί ότι μόνο έτσι καταλαβαίνουν, γι’ αυτό σας καλούμε σε ετοιμότητα.

Συγχρόνως υλοποιούμε το σχεδιασμό που ψηφίσαμε στη Γενική μας Συνέλευση. Συζητάμε την ανάγκη κλιμάκωσης και με απεργιακή κινητοποίηση. Ήδη συζητάμε σε συσκέψεις ανά χώρους και τη Δευτέρα 19 /10 θα το θέσουμε στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΘΑ για να κινητοποιηθούν και άλλα Σωματεία.

Υπενθυμίζουμε πως αύριο 15/10 είναι η τελευταία προθεσμία υποβολής αίτησης εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών.