ΠΜΣ pmu@pmu.gr

Η Κυβέρνηση δύο μόνο ημέρες πριν το άνοιγμα των Ωδείων και των Μουσικών Σχολών με ένα πρόχειρο και βιαστικό τρόπο έβγαλε ΚΥΑ για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργούν. Πρόκειται για γενικές οδηγίες που δε λαμβάνουν υπόψη τους την ανισόμετρη κατάσταση που υπάρχει στα εκατοντάδες Ωδεία της χώρας.

Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει:

Η ΚΥΑ προβλέπει υψηλά πρόστιμα για μη συμμόρφωση σε γενικούς κανόνες τήρησης αποστάσεων, απολύμανσης και εξαερισμού. Στην πράξη όμως δεν εξασφαλίζει ενιαίους κανόνες για την επαναλειτουργία των χώρων με συνέπεια να επαφίεται στην ευθύνη και «καλή πρόθεση» του κάθε ιδιοκτήτη το πώς και πότε θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία. Εδώ ακόμα προβάλλουν διάφορα σενάρια που είτε ενισχύουν την τηλεκπαίδευση (αποκλειστικά ή παράλληλα με φυσική παρουσία) είτε μας καλούν πίσω στις αίθουσες, χωρίς να γνωρίζουμε για μέτρα για τη μη μετάδοση του ιού.

Πολλοί από τους χώρους που γίνονται τα μαθήματα είναι χωρίς φυσικό εξαερισμό ή δεν είναι αρκετά ευρύχωροι ώστε να διασφαλιστεί μια απόσταση ασφαλείας τόσο για τον εκπαιδευτικό όσο και για τον μαθητή. Αντίστοιχα για τον κλιματισμό που θα είναι απαραίτητος, αφού η οδηγία του Υπουργείου προτρέπει για λειτουργία μέχρι 31 Ιουλίου, οι οδηγίες δεν είναι σαφείς και μεγαλώνουν την ανασφάλεια για τη χρήση τους. Συγχρόνως, για τους συναδέλφους – ειδικά στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – που μπορεί να μην έχουν αρκετούς μαθητές η επιστροφή τους στις αίθουσες κρίνεται ασύμφορη για τους εργοδότες, οι οποίοι μεταθέτουν σε μας το βάρος της κρίσης.

Αυτές είναι οι παρενέργειες σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που ειδικά στην Ελλάδα είναι αποκλειστικά ιδιωτικό. Συνήθως ο σπουδαστής αντιμετωπίζεται ως πελάτης και η σχέση που διαμορφώνει με τον εκπαιδευτή του καθώς και οι όροι με τους οποίους διεξάγεται η εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορούν να είναι ποτέ ενιαίοι .

Στα δημοτικά ωδεία η αντιμετώπιση διαφέρει αφού κάθε δημοτική αρχή με δικά της κριτήρια αποφασίζει τι θα κάνει. Οι συνάδελφοι βρίσκονται μέσα στην ανασφάλεια για το τι μέλλει γενέσθαι. Ακόμα και με την ΠΝΠ στην οποία δόθηκε κατεύθυνση να πληρωθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις, πολλοί δήμοι αυθαιρετούν και δεν καταβάλλουν τις αμοιβές τους ή τις καταβάλλουν μειωμένες με ανυπόστατες ερμηνείες. Αναγκάστηκε η Κυβέρνηση μετά την καθοριστική παρέμβαση του ΠΜΣ και των κινητοποιήσεων μας, να δώσει κάποιες λύσεις χωρίς να λύνει τα ζητήματα ολοκληρωμένα και όχι για όλους.

Συνάδελφοι, η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε όλοι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα, απόλυτα αναγκαία για τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας. Το πιο σημαντικό είναι ότι κανένας δεν μπορεί μόνος του. Αναγκαίο όσο ποτέ να συσπειρωθούμε στο Σωματείο μας, να διεκδικήσουμε συλλογικά μέτρα διασφάλισης της υγείας μας , αλλά και αυτά που δικαιούμαστε. Για κάθε τέτοιο ζήτημα που προκύπτει στους χώρους εργασίας σας καλούμε να ενημερώσετε άμεσα το Σωματείο μας.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστούν πλήρως οι απαραίτητοι όροι για τη μη μετάδοση του ιού σε κάθε Ωδείο και Μουσική Σχολή. Το σχέδιο να είναι εξειδικευμένο για κάθε κτιριακή εγκατάσταση και να υπάρχει σύμφωνη γνώμη γι΄ αυτό των εργαζόμενων και των Σωματείων τους.

  • Να ενταχθούν στην επέκταση του επιδόματος για το μήνα Μάιο (534€), με πρόβλεψη και για τους επόμενους μήνες οι συνάδελφοι που έχουν ελάχιστες ώρες μετά το άνοιγμα των Ωδείων.

  • Να διασφαλιστούν οι Πτυχιακές και Διπλωματικές εξετάσεις των σπουδαστών. Να υπάρξουν συμπληρωματικές πτυχιακές-διπλωματικές εξετάσεις το Φθινόπωρο (με απόφαση του υπουργείου) για τη μονωδία και τα κρουστά.

  • Να δοθεί προτεραιότητα στους μαθητές των πτυχιακών-διπλωματικών τάξεων και να υπάρξει μέριμνα σχετικά με τις αίθουσες μελέτης, τα όργανα (ιδίως στην περίπτωση των μαθητών κρουστών, πιάνου κ.ο.κ.). Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιλέξουν να προγραμματίσουν κανονικά τελικές πρόβες-ρεσιτάλ (με μειωμένο κοινό και τηρώντας τους κανόνες υγειονομικής ασφάλειας).

  • Όσον αφορά τις προαγωγικές εξετάσεις (από τάξη σε τάξη), οι μαθητές να βαθμολογηθούν από τους διδάσκοντές τους, αν και εφόσον ο βαθμός δεν επηρεάσει το βαθμό του πτυχίου τους. Να εξαιρεθούν δηλαδή τα τελικά έτη Σολφέζ, Μουσικής Δωματίου, Μελοδραματικής, Χορωδίας, που επηρεάζουν άμεσα το βαθμό του πτυχίου/διπλώματος. Αυτά τα τελικά μαθήματα να δοθούν σε ειδική εξέταση το Φθινόπωρο, ακόμα και μετά τις πτυχιακές εξετάσεις.

  • Για τη διδασκαλία των ομαδικών μαθημάτων: τα ωδεία να μεριμνήσουν ώστε να σπάσουν τις τάξεις σε τμήματα με βάση τις υγειονομικές οδηγίες και ανάλογα με τις αίθουσες.

  • Να επιδοτηθούν τα δίδακτρα των σπουδαστών που αδυνατούν να τα καλύψουν, λόγω αλλαγής εργασιακών σχέσεων των γονιών τους.

  • Να επιδοτηθούν τα μικρά ιδιωτικά Ωδεία και Μουσικές σχολές με καθαρό εισόδημα 15,000€.