«Γεννημένος στη replica watches Θεσσαλονίκη στα 1939, ο βιολιστής Τάκης Σειράς, πατέρας των τριών εκλεκτών συναδέρφων replica watches for sale εγχόρδων, Χαράς, Ηρούς και Ιωάννας, «έσβησε» την περασμένη Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου.

Υπήρξε μαθητής στο fake watches for sale Ωδείο Αθηνών του Ιωσήφ ντε Μπουστίντουϊ, του φωτισμένου Ισπανού Παιδαγωγού, που «έβγαλε» τους σημαντικότερους Έλληνες βιολονίστες, όπως best replica watches τους Δημήτρη Χωραφά, Βύρωνα Κολάση, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σοφοκλή Πολίτη, Βασίλη Σταυριανό, Σπύρο Τόμπρα κ.ά. Απεφοίτησε στα 1965 με Άριστα και Α’ Βραβείο Παμψηφεί. Μελέτησε στο Παρίσι με υποτροφία του ΙΚΥ και επί δεκαετίες διετέλεσε εκλεκτό και IWC replica watches μόνιμο μέλος των πρώτων βιολιών κυρίως της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (1971-1992), της Ορχήστρας της Λυρικής και της Ραδιοφωνίας από την οποία και συνταξιοδοτήθηκε. Συνήθως έπαιζε στη θέση του «βοηθού εξάρχοντα». Όπως μας πληροφορεί ο συνθέτης-μουσικολόγος-συγγραφέας Τάκης Καλογερόπουλος στο 7τομο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής «από τον Ορφέα έως σήμερα» (εκδ. Γιαλλελής), ενίσχυσε και άλλα Συμφωνικά Σύνολα της εποχής, όπως την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων ως «κοντσερτίνο» στα δεύτερα βιολιά (primo di secondi) κ.λπ.
fake rolex

Έδωσε πολλές συναυλίες με τα «Μουσικά Νειάτα» στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ηχογράφησε για την Ελληνική Ραδιοφωνία και έγραψε σε δίσκους. Μεταξύ άλλων, εμφάνισε ως σολίστ με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών το 1ο κοντσέρτο του Προκόφιεφ υπό την μπαγκέτα του Ανδρέα Παρίδη (1971), ενώ στις 20/4/1977, έδωσε την 1η εκτέλεση της «Σονατίνας για πιάνο και βιολί», ΚΚ46 του Κωνσταντίνου Κυδωνιάτη, στην αίθουσα του «Παρνασσού» με την πιανίστα Ντόρις Καρπούζη. Ακούγεται επίσης στο δίσκο «Τετραλογία» (1975) του Δήμου Μούτση, μαζί με την αφρόκρεμα των Ελλήνων μουσικών της εποχής του, όπως τους βιολιστές Κώστα Καβάκο (σόλο), Δημήτρη Βράσκο, Ανδρέα Καραμαούνα, Παντελή Δεσποτίδη, Γιώργο Σταλήμερο, Σπύρο Στεργίου και Σπύρο Τόμπρα, τους τσελλίστες Σωτήρη (σόλο) και Στέλιο Ταχιάτη, Γιώργο Κατσικάκη, Κώστα Κύρου και Χρήστο Σφέτσα, τον τουμπίστα Γιάννη Ζουγανέλη, τον τρομπετίστα Κώστα Καρυώτη κ.ά.   

Δίδαξε σε διάφορα Ωδεία της χώρας μας «βγάζοντας» λαμπρούς μαθητές, όπως στο Ωδείο Αθηνών (1977-82), μαζί με την αείμνηστη πρώτη σύζυγό του, την πιανίστα Αδριανή Σειρά, μητέρα της Χαράς και της Ηρούς, το Ωδείο Ιωαννίνων κ.α. Στους μαθητές του και οι Νίκος Καραγιάννης, Στέλλα Καρυτινού, Σωκράτης Σταθουλόπουλος κ.ά.      

Ο Σειράς διακρινόταν για τη βαθειά του μελέτη στην λογοτεχνία και την ποίηση, αλλά και για τις ειδικές γνώσεις του στα παλιά βιολιά. Είναι από τους ελάχιστους που γνωρίζω πόσο πολύ έχουν μελετήσει λογοτεχνία και τί βιβλιοθήκη έχουν σε ποσότητα, ποιότητα και σπανιότητα. Ομοίως σημαντική είναι η συλλογή του σε σπανιότατες ηχογραφήσεις. Ήταν νυμφευμένος (του άρεσε πολύ, γνώριζε σε βάθος και χρησιμοποιούσε μοναδικά την ελληνική γλώσσα) με τη γαλλίδα Άννα και απέκτησαν την Ιωάννα και τον Ιάκωβο. Οι ευφυείς «ατάκες» του Σειρά στην Ορχήστρα έχουν μείνει ιστορικές, όπως και το καυστικό και οξύ ενίοτε χιούμορ του. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να «φύγει» άλλη μέρα, ένας τόσο πνευματώδης άνθρωπος, πλην της 9ης Φεβρουαρίου, ημέρας θανάτου και του εθνικού μας βάρδου, Διονυσίου Σολωμού (1857)! 

Για του λόγου το αληθές, ένα ιστορικό ανέκδοτο με πρωταγωνιστές τον Ελληνογεωργιανό ογκόλιθο μαέστρο από το θέατρο Μπαλσόι της Μόσχας, Οδυσσέα Δημητριάδη (1908-2005) και τον Τάκη Σειρά στην Συμφωνική της ΕΡΤ, ενώ έκαναν πρόβα. Ο Δημητριάδης λοιπόν, δεν ήταν ευχαριστημένος με τις βιόλες σε ένα δύσκολο «πέρασμα» που τους μελέταγε και παραπονιόταν για αυτό, λέγοντας με τη χαρακτηριστική βαριά, τρυφερά πατρική και αργή ομιλία του: «Τι παίζετε παιδιά μου; Δεν είναι καλό αυτό» και σειόταν ο τόπος. Και ο Σειράς από το 1ο αναλόγιο δίπλα στον εξάρχοντα Σοφοκλή Πολίτη, απαντά: «Μαέστρο, οι βιόλες… εκθέτουν το θέμα!». Δηλ. και, ότι οι βιόλες είναι η ομάδα που εκείνη την στιγμή έχει και παίζει το θέμα, αλλά και ότι το δεν είναι τόσο καλό, όπως το παίζουν. Και βέβαια «έπεσε» το στούντιο C από τα γέλια».

                                                          Καλλιθέα-Αθήνα, 10/2/2025    

Για τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, Δρ Χρήστος Ηλ. Κολοβός Μαέστρος και μέλος του Δ.Σ .του Π.Μ.Σ.