Από “Απόφοιτοι Λυκείου” ….. “παράφωνοι”. 

Παραφωνία χαρακτηρίζει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τους αγώνες χιλιάδων σπουδαστών και καλλιτεχνών που με Συλλόγους και Σωματεία, πάλεψαν ενάντια στο Π.Δ και ανάγκασαν την Κυβέρνηση να θεσμοθετήσει το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών.  

Αναμένουμε φυσικά να δούμε το ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου και απαιτούμε να πάρουμε μέρος στη συζήτηση στις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής.

Ωστόσο με βάση όσα ήδη έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο θα αφορά λίγους, ενώ οι καλλιτεχνικές σπουδές θα παραμείνουν ένα μεγάλο ακριβό σούπερ μάρκετ πολλών βαλαντίων, με ακόμα μεγαλύτερη ψαλίδα και διαφοροποίηση στους αποφοίτους τους. Ακόμα δεν υπάρχει καμία εξαγγελία για την προετοιμασία των χιλιάδων υποψηφίων για να μπορούν να εισαχθούν στο Πανεπιστήμιο.

Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε την Κυβέρνηση να μην τολμήσει να συνδέσει την ίδρυση του νέου ΑΕΙ με τη συζήτηση για δίδακτρα με βάση τους απαράδεκτους νόμους που έχει ψηφίσει, να μην τολμήσει να αφαιρέσει επαγγελματικά δικαιώματα ή να χειροτερεύσει τους όρους δουλειάς στους  εργαζόμενους καλλιτέχνες.       

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλους τους ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού σε ετοιμότητα. Δε δεχόμαστε μαθήματα “ορθοφωνίας” από μια Κυβέρνηση που υποβαθμίζει κάθε μέρα τη ζωή μας. Δε θα περάσουμε σε “αφωνία”. Θα τραγουδάμε, θα παλεύουμε, θα διαδηλώνουμε. Για την Κυβέρνηση οι Τέχνες και ο Πολιτισμός είναι τουριστική ατραξιόν. Για εμάς είναι ανάγκη. Και από τις ανάγκες μας δεν κάνουμε πίσω. Ούτε Απόφοιτοι Λυκείου, ούτε παράφωνοι λοιπόν.

Αγωνιστικά περιμένουμε και επαγρυπνούμε.

Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού :

«Από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν σήμερα, επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω ένα, το οποίο προ κάποιων μηνών, όπως θυμάστε, είχε μετατραπεί σε μία αιτία μεγάλης αναταραχής, αλλά και σε μία παγίδα μιας άθλιας κομματικής εκμετάλλευσης.

Μιλώ για την εκπαίδευση και τα επαγγελματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ένα πεδίο το οποίο όλοι θα θυμούνται, κυρίως αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται περισσότερο, ότι ήταν αρρύθμιστο εδώ και δεκαετίες, και τα κενά του οποίου επέτρεπαν σε κάποιους να κατασκευάζουν μύθους, κρύβοντας τις δίκες τους ευθύνες και κατηγορώντας «τυφλά» την κυβέρνηση.

Λοιπόν, σήμερα είναι αυτή η κυβέρνηση που, όπως είχαμε δεσμευτεί, κ. Υπουργέ Παιδείας, κα Υπουργέ Πολιτισμού, έρχεται να απαντήσει και στους στημένους ακτιβισμούς και σε κάποιες «παράφωνες» συναυλίες, με μία γενναία μεταρρύθμιση στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού: για πρώτη φορά στην ιστορία της, η πατρίδα μας θα αποκτήσει Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών.

Σε αυτήν θα ενταχθούν οι σχολές του Εθνικού Θεάτρου, της Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Ωδείου Θεσσαλονίκης και μαζί η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης.

Ταυτόχρονα, όλες οι -πολλές- ιδιωτικές σχολές θεάτρου, μουσικής και χορού που λειτουργούν σήμερα ως επιχειρήσεις τίθενται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Θα μιλήσουν αναλυτικά για το νομοσχέδιο οι δύο συναρμόδιοι Υπουργοί.

Ξεδιαλύνουμε όλα τα θολά σημεία ενός αρρύθμιστου τοπίου. Καθορίζουμε επαγγελματικές διαδρομές, σαφή προσόντα, επαγγελματικά δικαιώματα και έτσι πιστεύω ότι αναβαθμίζουμε συνολικά το επίπεδο των καλλιτεχνικών σπουδών, δίνοντας και έναν ξεκάθαρο δρόμο για τη σύνδεσή τους με τις υφιστάμενες πανεπιστημιακές σπουδές.

Σε πείσμα, λοιπόν, της πολιτικής μιζέριας, η χώρα αλλάζει σε όλους τους τομείς με μικρά και μεγάλα βήματα, όλα, πάντως, με τη σφραγίδα της πολιτικής σταθερότητας. Ένα μέγεθος το οποίο, όπως βλέπετε, αποτελεί ζητούμενο για πολλά κράτη και στη χώρα μας δεν πρέπει να θεωρείται ποτέ ένα αυτονόητο δεδομένο»