Η Σαντορίνη αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως και τεράστια κέρδη για τους τουριστικούς ομίλους που παίρνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων στο νησί.
Άραγε αυτός ο πακτωλός χρημάτων που εισρέει, τι δυνατότητες δίνει για μια καλύτερη ζωή για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού;
Απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει η αρνητική εξέλιξη του κλεισίματος του Παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου του νησιού που παρείχε μουσική Εκπαίδευση σε 100 περίπου νέα παιδιά στη Σαντορίνη. Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την εξέλιξη είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου που στέγαζε το Ωδείο δε θα συνεχίσει την μίσθωση του στο Ωδείο, λόγω του ότι έχει δυνατότητα για τουριστική αξιοποίηση του με πολύ υψηλότερο τίμημα.
Αποτέλεσμα της τεράστιας τουριστικής ανάπτυξης, είναι η απώλεια της δυνατότητας για 100 σπουδαστές μουσικής να συνεχίσουν τις σπουδές τους και για αρκετούς συναδέλφους που δίδασκαν στο συγκεκριμένο Ωδείο να μένουν άνεργοι, λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Η ευθύνη της Δημοτικής Αρχής του νησιού, αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είναι μεγάλες. Τους καλούμε να κινηθούν άμεσα ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να συνεχίσουν τα παιδιά στη Σαντορίνη τις σπουδές τους.
Αντίστοιχα μεγάλη είναι η ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Κυβέρνησης για την ανυπαρξία ενός Δημόσιου συστήματος μουσικής Εκπαίδευσης δικτυωμένου σε όλη την Ελλάδα, που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. Σήμερα μιλάμε για ένα σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικό σύστημα Εκπαίδευσης που στερεί τη δυνατότητα των μουσικών σπουδών σε πολλούς νέους.
Η περίπτωση του Ωδείου στη Σαντορίνη δεν είναι μεμονωμένη. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του «Ορφείου» στην Αθήνα σα συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης στην Πρωτεύουσα. Αντίστοιχα το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Ωδείου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σπούδασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, θα γίνει ξενοδοχείο. Θυμίζουμε τη συμμετοχή μας σε κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο δύο ιστορικών Κινηματογράφων της Αθήνας (Ιντεάλ, Άστορ) για να γίνουν ξενοδοχεία.
Απέναντι σε αυτή την πολιτική που μετρά τα πάντα με βάση το κέρδος, διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και παλεύουμε μαζί με γονείς και σπουδαστές για σύγχρονές σπουδές μουσικής μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.
Αναμένουμε τη Δημοτική Αρχή της Σαντορίνης να αναλάβει τις ευθύνες της μαζί με την Περιφέρεια, για να βρεθεί άμεση λύση για τη συνέχιση των σπουδών των 100 κατοίκων του νησιού πριν την έναρξη της νέας Εκπαιδευτικής χρονιάς.