Το Σωματείο μας κλήθηκε σε άλλη μια Διυπουργική επιτροπή των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και καταθέσαμε για τρίτη φορά τις Συλλογικά διαμορφωμένες απόψεις μας για τη μουσική Εκπαίδευση.
Στη συνάντηση αυτή ζητήσαμε να ενημερωθούμε για τα συμπεράσματα των εργασιών των προηγούμενων επιτροπών και για το αντικείμενο της συζήτησης στη νέα επιτροπή.
Από πλευράς εκπροσώπων της Κυβέρνησης ενημερωθήκαμε ότι έγινε αντιληπτό από τις συζητήσεις της Επιτροπής για τη διαβάθμιση των μουσικών σπουδών, ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πρόταση διαβάθμισης χωρίς ρύθμιση του τοπίου της μουσικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας». Για αυτό το λόγο διαμορφώθηκε μια νέα επιτροπή με στόχο «την άμεση διαμόρφωση πρότασης για τη διάρθρωση των μουσικών σπουδών, που θα κατατεθεί μέσα στο καλοκαίρι στα Υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού».
Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι η Κυβέρνηση έκανε βήμα πίσω στην προσπάθεια υποβάθμισης των μουσικών σπουδών και την ισοτίμηση τους με μια 3ετή κατάρτιση. Όμως για τα πιο σημαντικά μας αιτήματα για τη διαμόρφωση ενός ενιαίου δημόσιου και δωρεάν συστήματος μουσικής Εκπαίδευσης από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι το Πανεπιστήμιο δεν πήραμε απαντήσεις. Δεν πήραμε επίσης απαντήσεις για την ανάγκη εκκίνησης μιας διαδικασίας εξομοίωσης Ωδειακών αποφοίτων με αυτούς των Πανεπιστημιακών Μουσικών σχολών, μέσα από ένα ατομικό πρόγραμμα που θα καθοριστεί από το ΥΠΑΙΘ και τα Πανεπιστήμια.
Γι’ αυτό το λόγο κρατάμε κάθε επιφύλαξη για τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης των επιτροπών. Συγχρόνως οργανωνόμαστε και διεκδικούμε επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε αρνητικές εξελίξεις όπως αυτή της ισοτίμησης των σπουδών μας με την 3ετή κατάρτιση. Το κείμενο καταγγελία του Συλλόγου μας με παραπάνω από 200 υπογραφές, αλλά και η Ημερίδα που οργανώθηκε για το ζήτημα, στην οποία συμμετείχαμε, συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος βάλαμε στην ηγεσία του ΥΠΠΟ για άλλη μια φορά το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αναγνώριση των Πτυχίων των Παραδοσιακών Οργάνων. Δηλαδή την απαγόρευση σε συναδέλφους που διδάσκουν για χρόνια να συνεχίζουν να εργάζονται γιατί και οι ίδιοι έχουν γραφτεί ως σπουδαστές.
Από την πλευρά του Υπουργείου μας απαντήθηκε ότι οι υπηρεσίες έχουν καταλήξει σε πρόταση αναγνώρισης των παλαιών τίτλων των Παραδοσιακών οργάνων μέσα από μια επιτροπή κατά τα πρότυπα της αναγνώρισης των Πτυχίων του Σαξοφώνου. Βέβαια για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία είναι αναγκαία η έγκριση από την ηγεσία του ΥΠΠΟ που θα εισηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.
Το Σωματείο μας το επόμενο διάστημα θα παλέψει να προχωρήσουν άμεσα οι παραπάνω διαδικασίες ώστε μέχρι το Σεπτέμβρη που ξεκινά η νέα Εκπαιδευτική χρονιά να υπάρχει συγκεκριμένη λύση.