Το παρακάτω αποτελεί Ψήφισμα που προέκυψε από την τελευταία μας σύσκεψη για τη διαβάθμιση των Ωδειακών πτυχίων και σας καλούμε να το υπογράψετε και να το διακινήσετε σε άλλους συναδέλφους. Στόχο έχουμε να μαζευτούν όσο περισσότερες υπογραφές γίνεται για να ασκηθεί πίεση στο Υπουργείο Παιδείας και να αποφευχθεί η προσπάθεια υποβάθμισης των μουσικών σπουδών μας. Καλούμε σε κινητοποίηση τη Μ. Δευτέρα 29 Απρίλη και ώρα 11.00 έξω από το Υπουργείο Παιδείας (Α. Παπανδρέου 37 στο Μαρούσι) που θα καταθέσουμε το Ψήφισμα με τις υπογραφές.
Όσοι συμφωνείτε με το Ψήφισμα μπορείτε να στείλετε στο pmu@pmu.gr γράφοντας πάντα το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητα σας.
Ψήφισμα ενάντια στην υποβάθμιση των Μουσικών σπουδών
“Είμαστε ενάντια στην προσπάθεια της Κυβέρνησης και των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού να υποβαθμίσουν τα Πτυχία και τα Διπλώματα των Ωδείων στο επίπεδο 5, ισοτιμώντας τα με τα Πτυχία των ΙΕΚ. Είναι αδιανόητη η ισοτίμηση 10 και 12 χρόνων σπουδών με 3ετή κατάρτιση. Η Κυβέρνηση με πρόσφατο νόμο για την Ανώτερη Επαγγελματική Εκπαίδευση τοποθέτησε σε αυτή τη βαθμίδα που ήταν τα ΤΕΙ, τα ΙΕΚ, δείχνοντας τις προθέσεις της να υποβαθμίσει μια σπουδή που παλαιότερα προσέγγιζε την Ανώτερη Εκπαίδευση. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για υποβιβασμό της εξειδικευμένων σπουδών μας και της μισθολογικής κατάταξης των Πτυχιούχων και Διπλωματούχων Ωδείων που σήμερα είναι στην κατηγορία ΤΕ, αφού οι πτυχιούχοι των ΙΕΚ θα κατατάσσονται στην κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να διαβαθμίσει τα Πτυχία και τα Διπλώματα των Ωδείων δεν είναι στην κατεύθυνση τακτοποίησης του άναρχου τοπίου στη Μουσική Εκπαίδευση. Αντίθετα κρατά ζωντανή την «πολυαρχία» με Ωδειακά και Πανεπιστημιακά Πτυχία για Μουσικά όργανα κατηγοριοποιώντας ακόμα περισσότερο τη Μουσική Εκπαίδευση.
Προτείνουμε τη δημιουργία ενός συστήματος Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού επιπέδου, Δημόσιας και Δωρεάν που θα υπάγεται στο ΥΠΑΙΘ. Τα Ιδρύματα που θα τη συγκροτούν να διακλαδώνονται σε Σχολές ανά κατηγορία Τεχνών, να καλύπτουν όλη τη χώρα και να συγκεντρώνουν το σύνολο των παραστατικών και οπτικοακουστικών Τεχνών.
Αυτή η πρόταση εκφράζει την ανάγκη να σταματήσει η άναρχη και ασύνδετη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Μουσικής Εκπαίδευσης στη Χώρα μας.
Θεωρούμε απαράδεκτο σήμερα να μην υπάρχει ένα ολοκληρωμένο Δημόσιο και Δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης μουσικών οργάνων, που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να οδηγεί στο Πανεπιστήμιο, με Ενιαίο πρόγραμμα σπουδών για το οποίο την αποκλειστική ευθύνη να έχει το ΥΠΑΙΘ.
Για τα Ωδειακά Πτυχία και Διπλώματα προτείνουμε να προβλεφθεί ένα ατομικό πρόγραμμα εξομοίωσης των σημερινών και παλιότερων αποφοίτων των Ωδείων με εκείνους των πανεπιστημιακών Μουσικών Σχολών μέσα από διαδικασίες που θα καθορίσει το Υπουργείο Παιδείας και το Πανεπιστήμιο.
Η πρόσφατη νομοθέτηση από την Κυβέρνηση για δυνατότητα λειτουργίας στη Χώρα μας ιδιωτικών Τριτοβάθμιων σχολών διευρύνει ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση της Μουσικής Εκπαίδευσης. Ήδη κάποια Ωδεία έχουν αναπτύξει συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού ζητώντας πολύ μεγάλα ποσά από τους υποψήφιους φοιτητές για ένα Πτυχίο Πανεπιστημίου. Έτσι διευρύνεται ακόμα περισσότερο η εμπορευματοποίηση της Μουσικής Εκπαίδευσης και ο αποκλεισμός χιλιάδων νέων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν τη μουσική.
Ακόμα και για τα ΙΕΚ υπάρχει ένας βασικός κορμός δημόσιων σχολών διαρθρωμένος σε όλη την Ελλάδα.
Καλούμε την Κυβέρνηση, να σταματήσει την προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης υποβάθμισης των Πτυχίων και των Διπλωμάτων για τα οποία αγωνιστήκαμε πολλάχρόνια και τα πληρώσαμε πολύ ακριβά. “