Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος ενημερώνει τα μέλη του για την πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος, να καλέσει σε ομαδική αγωγή τους συναδέλφους που αποκλείστηκαν από την Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού και τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης λόγω εκπρόθεσμης εγγραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών.

Υπενθυμίζουμε πως ο Π.Μ.Σ. πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, διαχείριση που είχε ως κριτήριο όχι την διασφάλιση της δημόσιας υγείας αλλά την ελαχιστοποίηση του κόστους για το κράτος και ταυτόχρονα την ακόμα βαθύτερη πρόσδεση της Δημόσιας Υγείας στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Επίσης υπενθυμίζουμε πως εξαρχής διεκδικήσαμε μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζόμενων στο χώρο, ενάντια στην ύπουλη προσπάθεια της κυβέρνησης να σπείρει την διχόνοια μέσα στον ίδιο τον κλάδο ανοίγοντας ζήτημα για το πως ορίζεται ο επαγγελματίας στον κλάδο.

Η συγκεκριμένη επιδίωξη της κυβέρνησης εξυπηρετήθηκε μέσα από την προώθηση του Μητρώου Καλλιτεχνών το οποίο είχαμε καταγγείλει, και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, ως εργαλείο αποκλεισμού καλλιτεχνών από τα μέτρα στήριξης αλλά και διαίρεσης του κλάδου.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση άνοιγε μια παρελκυστική συζήτηση γύρω από το πως μπορεί να οριστεί ο επαγγελματίας στον χώρο του πολιτισμού, προκειμένου να διαχειριστεί την τεράστια πίεση που ασκούσαν οι μαζικότατες κινητοποιήσεις μας, την ίδια στιγμή που παζάρευε για το πόσοι θα πάρουν τα 534 της Αποζημίωσης, από την άλλη μπάντα ξόδευε γενναιόδωρα χρήμα για έκτακτη ενίσχυση των “αναξιοπαθούντων” κλινικαρχών, φαρμακοβιομηχάνων, εφοπλιστών, ξενοδόχων, βιομηχάνων, αεροπορικών εταιρειών.

Η κυβέρνηση ούτε για μια στιγμή δεν είχε στόχο την στήριξη των εργαζόμενων, ούτε στον χώρο του Πολιτισμού ούτε στους υπόλοιπους χώρους. Αντίθετα με εργαλείο το Μητρώο Καλλιτεχνών και τις επιδοτήσεις με το σταγονόμετρο για ένα τμήμα του κλάδου, επεδίωκε όχι μόνο την διάσπαση της αγωνιστικής ενότητας του κλάδου αλλά και να κυριαρχήσει η δική της ατζέντα σε βάρος του διεκδικητικού πλαισίου των σωματείων.

Το Σωματείο μας εκτιμά πως η διαδικασία της ομαδικής αγωγής μπορεί να συμβάλει στην άσκηση πίεσης προς την κυβέρνηση. Το Σωματείο μας θα είναι δίπλα σε κάθε προσπάθεια συναδέλφων να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Τονίζουμε όμως πως σε κάθε περίπτωση το βασικό όπλο των εργαζόμενων είναι τα Σωματεία τους, η οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης μέσα από αυτά. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο μπορεί να λειτουργήσουν επικουρικά τέτοιες ενέργειες όπως η ομαδική δικαστική προσφυγή.

Καλούμε όσους συναδέλφους επιθυμούν να συμμετάσχουν, να αποστείλουν τα απαραίτητα στοιχεία στον Σύλλογο, προκειμένου να έχουμε μια άμεση γνώση για κάθε συνάδελφο. Θα σταθούμε δίπλα στους συναδέλφους που θα προχωρήσουν σε συμμετοχή στην αγωγή και ταυτόχρονα τους καλούμε να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη της δράσης του Σωματείου για το δικαίωμά μας να ζούμε αξιοπρεπώς από την εργασία μας.

Τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να μας στείλετε είναι :

1.Τα προσωπικά στοιχεία, που πρέπει να αναγράφονται στο δικόγραφο της Αγωγής :

ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ – ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ (πόλη, οδός, αριθμός) – ΑΦΜ – email – καλλιτεχνική ιδιότητα (π.χ. μουσικός, ηθοποιός κ.λ.π.)

2.Την καταχωρημένη Υπεύθυνη Δήλωση Απογραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, (σε ηλεκτρονική μορφή), από την οποία θα προκύπτει και η ημερομηνία εγγραφής στο Μητρώο.

Η Υπεύθυνη Δήλωση ανευρίσκεται στο site :

artandcultureprofessionals.services.gov.gr” (είσοδος με κωδικούς taxis – επιλογή στο σύνδεσμο Για να αναζητήσετε καταχωρημένη Υπεύθυνη Δήλωση Απογραφής στο Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού, πατήστε εδώ)

3.Κάθε ένας από τους ενάγοντες – καλλιτέχνες θα πρέπει να μας βεβαιώσει ότι, για τους μήνες Ιανουάριο 2021, Φεβρουάριο 2021, Μάρτιο 2021, Απρίλιο 2021, Μάιο 2021, Ιούνιο 2021, Ιούλιο 2021 και Ιανουάριο 2022:

– δεν είχε πάρει αποζημίωση ειδικού σκοπού για κάποιο άλλο λόγο (π.χ. σύμβαση εργασίας σε αναστολή με βάση την οποία πήρε επίδομα 534 €).

– δεν είχε κάποια ενεργή (δηλωμένη) σύμβαση εργασίας.

–  δεν έλαβε επίδομα ανεργίας το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

Προς επιβεβαίωση, μπορείτε να βρείτε σχετικές πληροφορίες στο site  “myergani.gov.gr” (είσοδος με κωδικούς taxis) και ειδικότερα:

– στην επιλογή “Πληρωμές Covid-19”, μπορείτε να δείτε εάν λάβατε αποζημίωση ειδικού σκοπού (επίδομα 534 €) για τους παραπάνω μήνες.

– στην επιλογή “Δηλώσεις – ΕΝΑΡΞΗ ΛΗΞΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ”, καθώς και στην επιλογή “Οι εργοδότες μου”, μπορείτε να δείτε εάν είχατε ενεργή σύμβαση εργασίας τους παραπάνω μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που κάποιος είχε πάρει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχε κάποια ενεργή σύμβαση εργασίας ή έλαβε επίδομα ανεργίας για κάποιον ή κάποιους από τους παραπάνω κρίσιμους μήνες, να μας ενημερώσει ώστε να διαμορφωθεί αντίστοιχα το δικόγραφο της αγωγής.