Ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος είναι το πιο σύγχρονο  και μαζικό σωματείο στο χώρο του πολιτισμού. Μέσα από πολύμορφη και αναβαθμισμένη δράση, που ένωσε όλο τον κλάδο, το σωματείο μας μπορεί  να δυναμώσει ακόμα περισσότερο. Σε καμία περίπτωση δεν θα μετατραπεί σε κοινωφελή οργανισμό-επιχείρηση. Όποιος έχει τέτοιες βλέψεις για το σωματείο, μπορεί να αναζητήσει business plan αλλού, αλλά όχι στις πλάτες των συναδέλφων.

Κυβερνήσεις και εργοδοσία θα ήταν ευτυχισμένες αν το σωματείο μας έπαιρνε άλλη τροπή. Αυτό άλλωστε επιχειρείται μέσα από το ν. Χατζηδάκη όπου προβλέπει τον πλήρη έλεγχο κα φακέλωμα της συνδικαλιστικής δραστηριότητας ακόμα των ιατρικών εξετάσεών μας, της ιδιωτικής μας ζωής, του τι ψηφίζουμε για να μας θεωρεί «νόμιμους» συνομιλητές. Αυτά τα σχέδια δεν θα περάσουν και θα συμβάλουμε όλοι για αυτό.

Μπροστά στις εκλογές κρίνεται αν θα συνεχιστεί η θετική πορεία του συλλόγου μας. Ο κάθε συνάδελφος ας αναλογιστεί :

Θέλει μέσα από το σύλλογο να οργανώνει την διεκδίκηση για τα σύγχρονα δικαιώματά του ως επαγγελματίας ή θέλει έναν σύλλογο που θα αντικαταστήσει-ανταγωνιστεί τις εκατοντάδες μουσικές σχολές, ωδεία που έχουμε στην Ελλάδα.

Θέλει ένα σύλλογο να αντιπαλεύει το εργασιακό καθεστώς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση και η εργοδοσία ή ένα σύλλογο που θα προσφέρει συμβουλές ανταγωνισμού στη σύγχρονη μουσική βιομηχανία.

Θέλει ένα σωματείο manager που θα έχει κλειστές πόρτες στον κλάδο και θα διώξει τα περισσότερα μέλη, που θα προωθεί σε δουλειές λίγους και εκλεκτούς ως κουμανταδόρος ή ένα σωματείο που θα υπερασπίζεται και θα ενώνει όλους τους συναδέλφους.

Θέλει ένα σύλλογο που να διεκδικεί ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους δωρεάν ή έναν σύλλογο που θα κλείνει πελάτες μουσικούς στις εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης

Στην εκλογοαπολογιστική μας συνέλευση 24 Οκτωβρίου θα συζητήσουμε την πλούσια δράση του συλλόγου μας, σε όλα τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει, αλλά και όλα τα παραπάνω που αποτελούν σημαντικά κριτήρια ψήφου στις επερχόμενες εκλογές του ΠΜΣ 4-9 Νοεμβρίου.

Πέρα από τις διακηρυγμένες διαφωνίες μας με την παράταξη “Μουσική σε Δράση” μας προκαλούν απορία ορισμένες διαπιστώσεις που κάνουν στην ανακοίνωση της παράταξης τους.

Αποκαλούν τους αγώνες και τη δράση χιλιάδων συναδέλφων τα χρόνια που πέρασαν ως «φθίνουσα πορεία» του σωματείου.

Αποκαλούν τις διεκδικήσεις του κλάδου, από το επίδομα ειδικού σκοπού, τις συμβάσεις, το συγγενικό – πνευματικό δικαίωμα, την αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης, το δικαίωμα δημιουργίας κόντρα στη λογοκρισία και τον τρομονόμο, την αλληλεγγύη, ως «κομματική ιδεολογία» που βάζει «τους καλλιτέχνες στο περιθώριο της αντζέντας».

Από που προκύπτει πως ο σύλλογός μας, θυμήθηκε να διεξάγει αγώνες για τα ζητήματα του κλάδου μόνο προεκλογικά. Μάλλον οι συνάδελφοι έχουν επιλέξει να είναι έξω από αυτούς τους αγώνες για αυτό και δεν τους πήραν χαμπάρι.

Από που προκύπτει πως ο σύλλογος δεν έχει μπει μπροστά για το θέμα των συγγενικών δικαιωμάτων; Μάλιστα η απαίτηση παραχώρησης τους άνευ όρων στην εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ αποτέλεσε τη σπίθα για να σηκωθεί ένας ελπιδοφόρος αγώνας για όλους τους freelancer του χώρου των συμφωνικών ορχηστρών και μουσικών συνόλων.

Όσον αφορά σε ορισμένες προτάσεις που παρουσιάζονται σαν απορριφθείσες από το σύλλογο, ενημερώνουμε πως, για όσα το ΔΣ συμφωνεί έχουν ήδη μπει στην διαδικασία υλοποίησης, όπως η δημιουργία κυλικείου στο κτήριο του συλλόγου ( κάτι που αποτελεί και πρόταση διατυπωμένη από συναδέλφους σε ΓΣ του συλλόγου μας), και άλλα πχ ανακαίνιση των γραφείων κτλ. Αλλά και προτάσεις όπως η ιδέα για την δημιουργία «σπίτι του Μουσικού» ,στα πλαίσια της καλύτερης οργάνωσης της αλληλεγγύης έχουν την θετική πρόθεση από το ΔΣ.

Οι ιδιοτελείς σκοποί των «μουσικών σε δράση» φαίνονται από το σύνολο της πρότασής τους για να μετατραπεί ο σύλλογος σε επιχείρηση με εμπορική δραστηριότητα και επενδύσεις σε ωδεία, εταιρίες που θα ψηφιοποιούν και άρα θα τους ανήκουν τα δικαιώματα του αρχείου μας με βάση τη νομοθεσία, συμφωνίες με εμπορικές εταιρίες, με επιχειρήσεις διοργάνωσης συναυλιών, πλατφόρμες, δικηγορικά, φοροτεχνικά γραφεία, ιδιωτική ασφάλιση. Και όλα αυτά με τα λεφτά των συναδέλφων, με αύξηση της συνδρομής, με αποκλεισμό των «μη αναγνωρισμένων» συναδέλφων από τις δουλειές, με έμμισθο ΔΣ που θα λειτουργεί ωσάν CEO των μεγάλων δισκογραφικών κοκ. Οι σκοποί αυτοί που αποκαλούνται «εκσυχρονισμός» προσιδιάζουν σε ΑΕ ή σε Ίδρυμα, όχι σε σωματείο.

Σύγχρονο σωματείο μουσικών είναι αυτό που συνδυάζει τους αγώνες για τα εργασιακά μας δικαιώματα με την καλλιτεχνική μας ιδιότητα. Ακριβώς επειδή παλεύει για την διαμόρφωση των όρων ώστε να μπορούμε απρόσκοπτα να απολαμβάνουμε εμείς και το κοινό μας την Τέχνη μας, για την οποία έχουμε κοπιάσει και αγωνιστεί. Αυτό φάνηκε στην πράξη ειδικά την τελευταία διετία ,τόσο με τον καλλιτεχνικό τόνο που δόθηκε στις συγκεντρώσεις μας, όσο και με τις συναυλίες αλληλεγγύης που διοργανώθηκαν και προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα. Είμαστε στην πράξη υπέρ της καλλιτεχνικής δραστηριότητας του Συλλόγου μας, το ερώτημα είναι για πιο σκοπό θέλουμε να γίνεται αυτό.

Καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν μαζικά την ενδυνάμωση της πορεία του Συλλόγου, ώστε την επομένη των εκλογών να βγει ακόμα πιο δυνατός.